Deze gadgets helpen mensen met dementie

[ad_1]

De gadgets van het Nederlandse Kozie zijn bedoeld voor demente mensen. Ze verbinden digitale mogelijkheden met analoge zintuigen en geven toegang tot tastbare en onverwachte wonderen.

Er zijn twee verschijningsvormen: KozieMe en KozieWe. De eerste is een kussen voor individueel gebruik. In het zachte kussen zijn speakers verstopt die je activeert door aanraking. Met een SD-kaartje geef je het kussen een keuze uit favoriete muziek of bekende stemmen en verhaaltjes. Hoe belangrijk dat is voor mensen met een verminderd geheugen lees je hier.

- Advertentie -

KozieMe kost 485 euro. Dat is niet niks, maar ook weer alles als het je contact met een dement familielid bezorgt. Je kunt Kozie ook huren. 

Knuffelmuur

De tweede vorm, KozieWe, is een soort knuffelmuur die je samen kunt gebruiken. Door de zachte wand te aaien hoor je een bos met een beekje en vogels, een hond die blaft in de verte. Door aan het uitstekende deel te zitten hoor je stadsrumoer, en zo zijn er in totaal vier sfeergeluiden. Deze wand is bedoeld voor zorginstellingen. De vilten muur bevat zeven aanraakgevoelige panelen om die geluiden te bedienen. Allemaal bekende en geruststellende geluiden. Geluiden die verwijzen naar gebeurtenissen die je kan voelen en delen, hier en nu.

Kozie is een ontwerp van Fillip Studio waar Roos Meerman deel van uitmaakt. Meerman timmert flink aan de weg tussen technologie en ontwerp. Ze won in 2014 een New Material-award, een Ontwerp en Innovatie Prijs Gelderland, Bio Art and Design Award 2016 en Radicale Vernieuwers van Nederland 2016.

[ad_2]

- Advertentie -