Windows 10X: besturingssysteem voor opvouwbare apparaten uitgelegd

[ad_1]

Microsoft heeft onlangs Windows 10X onthuld. Dit is een besturingssysteem voor opvouwbare apparaten, zoals smartphones en computers. In dit artikel lees je alles wat we tot op heden weten over de nieuwe versie van het populaire besturingssysteem.

Tijdens de eindejaarspresentatie van Microsoft heeft het bedrijf officieel Windows 10X onthuld, samen met de Microsoft Surface Neo en Surface Duo. Dit zijn twee opvouwbare apparaten, respectievelijk een computer en een smartphone, die aangepaste software nodig hebben. Die aangepaste software is dus Windows 10X. Officieel is het systeem bedoeld voor ‘dual-screen devices’: apparaten met een dubbel scherm. Dit zijn echter, tot nu toe, opvouwbare apparaten. De Neo en Duo moeten eind 2020 te koop zijn wereldwijd.

- Advertentie -
Ga naar deurengigant

Windows 10X is eigenlijk gewoon Windows

We kunnen er heel moeilijk over doen, maar eigenlijk is Windows 10X gewoon een versie van Windows 10 zoals je het systeem al kent. In de basis dan. Microsoft laat weten dat het nieuwe systeem een groot scala aan Windows-applicaties ondersteunt. Veel apps die je nu dus al op Windows 10 Home of Professional gebruikt zullen blijven werken. Die applicaties werken dan in een aparte omgeving, aangezien 10X gebaseerd is op het Windows Core OS. Deze versie van Windows moet alle apparaten in feite samenbrengen.

De nadruk ligt dus op dual-screen devices of opvouwbare apparaten. De Microsoft Surface Neo is het eerste apparaat dat hier gebruik van gaat maken. Deze laptop beschikt over twee schermen met een scharnier in het midden. Het is dus niet één groot scherm, maar apps kunnen we zo ingesteld worden. Bovendien kun je twee (of meer) apps naast elkaar openen op beide schermen, voor een verbeterde multitasking. De kleinere Surface Duo draait overigens op Android. Sinds Android 10 is ondersteuning voor opvouwbare smartphones ingebakken.

Afbeelding: The Verge

Verschillen met het normale Windows

Ondanks het feit dat Windows 10X en Windows 10 op elkaar lijken, zijn er wel degelijk verschillen. Zo ondersteunen Windows 10X-apparaten geen Live Tiles, die je nu aantreft in het startmenu van je Windows 10-computer of -laptop. Er is namelijk een geheel nieuw startmenu aan de onderkant van het scherm. In het midden staan enkele apps en snelkoppelingen, zoals je dat bijvoorbeeld ook zien bij MacOS van Apple. Het moet het navigeren op touchscreenapparaten in elk geval gemakkelijker maken.

Daarnaast kunnen apps zich dus aanpassen aan de schermen. Niet alleen kun je apps op beide schermen van zo’n apparaat kwijt, ook wordt de interface aangepast waardoor je die beter met je vingers of een stylus kunt bedienen. Ook herkent Windows 10X de positie van het toetsenbord: ligt die op het touchscreen, dan worden er boven, op de rest van het scherm, snelkoppelingen weergeven (dit heeft wat weg van een Macbook-touchbar). En als je het toetsenbord omhoog schuift, dan krijg je toegang tot een digitale trackpad.

De release laat nog even op zich wachten

De release van Windows 10X laat overigens nog even op zich wachten. Microsoft heeft de hardware en software een jaar van tevoren aangekondigd, zodat ontwikkelaars er alvast mee aan de slag kunnen en nieuwe dingen kunnen bedenken. Zo moet het Windows voor opvouwbare apparaten vanaf de launch een stuk nuttiger worden en hoeven gebruikers dus niet (lang) op nieuwe functies te wachten. Vooralsnog staat de release gepland voor eind 2020, want dan zullen ook de Neo en Duo te koop zijn.

Meer lezen?

Wil je meer lezen over Windows 10 of Windows 10X? Klik dan op één van de twee versies van het besturingssysteem voor het laatste nieuws omtrent de systemen. Ook kun je terecht in onze database van tips en adviezen en publiceren we natuurlijk onze eigen reviews.

[ad_2]

- Advertentie -