Review DALI iO 6 hoofdtelefoon noise cancelling volgens hifi kenners

[ad_1]

DALI kennen we al jaren voor hun uitstekende luidsprekers. De laatste tijd waagt het Deense merk zich ook meer en meer aan nieuwe vormen van hifi, zoals designsoundbars en actieve luidsprekers. Is het dan echt verrassend dat ze bij DALI ook droomden van een hoofdtelefoon? Niet echt, maar wl onverwacht is dat de eerste DALI-koptelefoon een premium draadloos model is met noise-cancelling.

- Advertentie -

DALI iO hoofdtelefoons

De iO-6 werd nog maar pas op IFA voorgesteld en we konden al meteen aan de slag met een testunit. Het is de eerste hoofdtelefoon van DALI maar niet de enige. Het Deense merk brengt gelijktijdig de iO-4 uit, een Bluetooth-model zonder noise-cancelling maar wel met een batterij die 60 uur lang meegaat. En dat is heel veel, zelfs meer dan de marathonlopers van Audio-Technica. Beide modellen zijn over-ears: ze passen volledig over je oorschelpen.

De iO-6 is nog luxueuzer en completer dan de iO-4. De voornaamste toevoeging is noise-cancelling. Een functie waar sommige audiofielen op neerkijken, maar die onmisbaar is voor iedereen die in een luidruchtige omgeving naar zijn muziek wil luisteren. Los van de handige antigeluidtechnologie is de iO-6 ook echt een luxueuze eyecatcher, afgewerkt in bruin leder en een crmewit die doet denken aan een latt met veel te veel melk.

DALI mikt meteen hoog met deze koptelefoon, want het riante model ligt in de winkels voor net geen 400 euro. Daarmee is de DALI-koptelefoon een uitdager voor heel wat andere populaire premium NC-hoofdtelefoons, zoals de Bose NCH700 en oudere QC35II, de uitstekende Sony WH-1000XM3, de Denon AH-GC30, de Bowers & Wilkins PX en de eveneens op IFA-gelanceerde (en reeds door ons geteste) Sennheiser Momentum Wireless 3. Je merkt het: er is wel wat concurrentie in het segment. Wie op zoek is naar de allerbeste koptelefoon met ruisonderdrukking kan uit heel wat talentvolle toestellen kiezen. Is er nog wel een plekje voor DALI over?

Fris, modern en helemaal Deens

Aan de iO-6 is er in de schoot van DALI twee jaar gewerkt. Bij ons bezoek aan de DALI-stand op IFA vorige week werd meermaals benadrukt dat de koptelefoon echt een eigen ontwerp is: Dit is geen product dat we in China zijn gaan kopen en waar we het DALI-logo op kleven. Dat zou sowieso niet de stijl van het merk zijn, maar we moesten het toch echt vragen. Er zijn wel meer bedrijven die snel-snel een koptelefoon uitbrengen om te profiteren van de grote interesse in hoofdtelefoons. Dat de iO-6 eigen kweek is, blijkt onder meer door het gebruik van drivers met een houtvezels versterkte papieren consus een typisch iets van de Denen.

DALI is wel (commercieel) slim genoeg om een koptelefoon uit te brengen in het succesvolste deel van de koptelefoonmarkt. Draadloos en met noise-cancelling, daar gaat de consument voor. Om maar te verklaren waarom de eerste hoofdtelefoon van DALI niet een high-end passieve hoofdtelefoon is, zoals sommigen wellicht hoopten. Misschien dat zon traditioneel vlaggenschip er ooit wel komt.

Toen we de beige iO-6 met zijn cognacbruine lederen accenten voor het eerste zagen, moesten we spontaan denken aan de koptelefoondesigns van die andere Denen, Bang & Olufsen. Er is dus sprake van een zekere algemenere Deense designinvloed maar daar zijn we niet rouwig om. Het resultaat mag echt gezien worden. De iO-6 ziet er modern en stijlvol uit, en ook wel waardevol. Gesofistikeerd vinden we bij de driverbehuizing de mooie overgang van bruine, dikke oorkussens naar beige behuizing naar een zilverkleurige ring en dan weer naar beige, om te eindigen met een metalen schijf waarop het DALI-logo in het groot prijkt. De fotos bij deze review vertellen het verhaal wel. Wat we qua design appreciren is dat het een alternatief biedt voor de futuristische ontwerpen van Bose en Sony. Tegelijkertijd is de iO-6 ook iets anders dan de retrostyling van de Momentum Wireless 3 of het Denon-topmodel.

Het gevaar bij designcentrische hoofdtelefoons is dat comfort en duurzaamheid snel een bijgedachte worden. Dat lijkt hier niet het geval. De hoofdband bijvoorbeeld, is luxe afgewerkt maar lijkt goed tegen vuil te kunnen. En vooral: de wattering aan de binnenkant is goed, zodat de iO-6 niet te zwaar op je hoofd ligt. Zelfs op een kale kruin zoals de onze drukte het niet ongemakkelijk neer. De oorkussens zijn ook zeer zacht maar ook voldoende stevig. Dat is een moeilijk evenwicht om te vinden: oftewel drukt er iets hard op je oorschelpen oftewel krijgen je oren het zeer warm (of voel je de harde driverbehuizing dat er achter steekt). De iO-6-oorkussens zijn groot en passen volledig over onze niet al te kleine oren. Een goede keuze van DALI, want de beste NC-koptelefoons doen dit allemaal. Bij kussen die op de oorschelpen liggen, krijg je nooit een goede afdichting naar de buitenwereld toe en is de kans groter dat een koptelefoon beweegt.

En neen, dit is niet echt een designaspect, maar fijn is de rustgevende mannenstem die je vertelt hoeveel batterijkracht er nog is en met welk apparaat je via Bluetooth verbonden bent. Andere koptelefoons hebben ook zon stemassistentie, maar vaak is een synthetische computerstem die eerder irriteert dan informeert.

Je krijgt bij de iO-6 een degelijke etui uit jeansstof. Het is een vrij grote case, want je kunt de DALI niet opvouwen. Je moet dus wat meer ruimte in je rugzak voorzien, maar het niet kunnen opvouwen maakt de koptelefoon misschien wel wat duurzamer. Scharnieren zijn zwakke punten.

Houdt zo al veel tegen

Noise-cancelling gebruikt actieve elektronica om omgevingsgeluid te weren. Maar stap n is nog altijd het tegenhouden van een groot deel van het lawaai op passieve wijze. Vooral hogere frequenties worden door goede oorkussens die nauw aansluiten geblokkeerd. Een noodzaak, want hoge tonen kan ruisonderdrukkingtechnologie niet zo goed elimineren.

Op vlak van passieve isolatie scoort de iO-6 gelukkig al zeer goed. Zelfs met de noise-cancelling volledig uitgeschakeld is er heel weinig van de omgeving te horen, toch als het gaat om een open kantoor of luidruchtig huishouden. Op een lange treinrit bij het terugkeren van IFA was zelfs in de stille coups van een ICE-trein de noise-cancelling echter wel noodzakelijk. Het was in die omgeving heel effectief, precies wat je nodig hebt om een rit van 8 uur dragelijk te maken.

Als we thuis de iO-6 vergelijken met de eerder vermelde Sony, Bose, Denon en Sennheiser, dan vinden we de WH-1000XM3 eennetiets effectievere noise-cancelling bieden. Maar de DALI die trouwens een NC-chip van Sony bevat zit er niet ver achter, en is absoluut effectief. We vinden de NC bij de iO-6 bovendien minder merkbare druk generen en natuurlijker klinken dan het Sony-vlaggenschip. Deels is dat omdat de DALI-tuning toch iets meer hifi is dan de baszwaardere alternatieven. We zijn wel blij te merken dat DALI inderdaad de moeite deed om zijn koptelefoon een geluid te geven die trouw is aan zijn luidsprekers, al is er uiteraard wel een prominenter baslaag present bij de koptelefoon. Dat moet ook, want voor mobiel gebruik heb je een vetter baslaag nodig om de omgeving te overstemmen. De vraag is gewoon: hoe vet?

Een ding dat meteen opvalt is dat de iO-6 nagenoeg geen opties biedt. Qua personalisatie is het echt minimalistisch. In tegenstelling tot de meeste rivalen is er geen app die bij de koptelefoon past en al helemaal geen ingebouwde sensors die reageren op luchtdruk of beweging. De klank of de stand van de ruisonderdrukking kun je dus niet zelf aanpassen of automatisch laten regelen. De noise-cancelling zet je aan of uit, het is alles of niets. Of toch bijna: er is wl een transparancy-modus, waarbij je muziek automatisch gepauzeerd wordt en stemfrequenties versterkt worden. Het idee is dat je soms toch iets van je omgeving wil horen, bijvoorbeeld bij aankondiging over een gate-verandering of als je ticket gecontroleerd wordt op de trein.

AptX HD

Niet verrassend voor een serieus hifi-merk zet DALI sterk in op geluidskwaliteit. De basis al goed. Zo ondersteunt de iO-6 naast de AAC- en aptX-codec ook aptX HD, wat momenteel de allerbeste geluidskwaliteit over Bluetooth biedt. De ondersteuning voor die codecs wordt ook bevestigd door de developer-modus van onze Huawei P30 Pro.

Wie aan zijn computer zit en echt geen compromissen wil maken qua audiotransmissie, kan de iO6 via de USB-kabel met de laptop of pc aansluiten. Muziek wordt dan rechtstreeks aan de DAC in de DALI-koptelefoon aangeleverd, lossless en als het moet zelfs in hi-res (96 kHz / 32-bit). Op onze iMac met Roon werkte dit zonder problemen; bij een Windows-pc ga je eerst wellicht een driver moeten installeren voor hi-res-ondersteuning. Het is een leuke optie, al zal wellicht bijna niemand dit pad bewandelen. Het is ook mogelijk om een klassieke audiokabel te gebruiken. Dit heeft als voordeel dat Bluetooth uitgeschakeld wordt zodat de accu langer meegaat.

Onderweg

We zijn intensief met de iO6 aan de slag gegaan, onder meer tijdens een zeer lange treinrit van Berlijn richting ons testruimte. De (draadloze) bron was meestal een Shanling M0 (eigen bestanden) of onze Huawei P30 Pro-telefoon (Qobuz en Spotify), soms onze iMac (die enkel aptX ondersteunt). Een noise-cancellinghoofdtelefoon heeft volgens ons ook zijn nut bij het thuiswerken of in een open kantoor, niet omdat er ronkende motoren in de buurt zijn maar wel omdat straatlawaai en het geroezemoes in een grote kantoorruimte ook zeer vermoeiend zijn.

Een van de zaken die we opmerkten is dat de klankkwaliteit van de iO6 amper verandert als je de noise-cancelling in en uitschakelt. Dat is niet altijd zo. Bij de PX bijvoorbeeld, is het geluidsbeeld merkbaar groter zonder ruisonderdrukking. Aan de knopjes aan het rechteroor om het volume te regelen of de tracks te bedienen is het wel wennen. Je moet ze vinden op de tast, maar dat is aanvankelijk niet zo eenvoudig. Een beetje relif op de plaats van de knoppen dat je met je vingertoppen kon voelen was handig geweest.

Wanneer je thuis luistert valt meteen op dat de iO-6 net zoals andere NC-koptelefoons wat baszwaar is, zeker met NC ingeschakeld. Onderweg is dat echter net een troef. De 50-mm drivers zijn groot maar gelukkig niet lui, zodat beats in elektronische tracks strak en ritmisch blijven. In tegenstelling tot de doffere Bose-koptelefoon blijft alles ook goed in balans bij de DALI, wat muziek heel wat natuurlijker doet klinken. Ondanks het gesloten design en NC is de iO6 betrekkelijk groots in zijn presentatie. Niet zoals een goede open hoofdtelefoon uiteraard, maar daar heb je niets mee op een vliegtuig of als je naast een druktelefonerende collega zit. Een track zoals Joes Dream van Bat for Lashes behoudt bij de iO-6 een groot deel van de emotionele lading gecreerd door de stem van zangeres Natasha Khan in een grote ruimte, net zoals Jamais quand il faut van Ibrahim Maalouf een sterk live-gevoel overbrengt, vooral als het koor op de achtergrond er bij komt. Een album dat eveneens heel genietbaar was op de DALI-koptelefoon ook weer door die grotere soundstage is het verrassende Free van Iggy Pop, die bij momenten alweer bezeten lijkt te zijn door het stemgeluid van zijn overleden vriend David Bowie.

Conclusie

De DALI iO-6 is een zeer comfortabele koptelefoon met een goed functionerende noise-cancelling die omgevingsgeluid effectief elimineert. Het mist wat slimme functies en personalisatie via een app, maar compenseert dat relatieve gebrek met een betere geluidskwaliteit, ondersteuning voor de beste Bluetooth-codecs, een goede autonomie en een prima bouwkwaliteit. Het fraaie Deense design nemen we er al te graag bij.

DALI iO6
399 euro | www.dali-loudspeakers.com
Beoordeling 4,5 op 5

[ad_2]

- Advertentie -