nieuwe Mac Pro vanaf december 2019 verkrijgbaar

[ad_1]

Naast de nieuwe 16-inch MacBook Pro is er ook nieuws over die andere nieuwe computer die Apple nog dit jaar uit moet brengen. We hebben het dan natuurlijk over de nieuwe Mac Pro, die na een lange periode van stilte tijdens WWDC 2019 uit de doeken werd gedaan.

De nieuwe Mac voor de veeleisende professional komt in december 2019, meldt Apple vandaag. Verder geeft het bedrijf geen details over een precieze datum. Als Apple zijn oorspronkelijke belofte van een lancering in de herfst respecteert, gebeurt het vóór 21 december. Dan start de winter namelijk.

- Advertentie -

Mac Pro 2019: prijzen en specs

De Mac Pro heeft een vanaf-prijs van 5.999 dollar. Als we dat omrekenen en btw toevoegen, komt de prijs op 6.590 euro. Dat bedrag wordt ongetwijfeld mooi afgerond naar iets zoals 6.599 euro. Daar krijg je het instapmodel voor. Dat heeft een Intel Xeon-chip met 8 cores op 3,5 GHz, 32 GB RAM en 256 GB SSD-opslag. De GPU is een Radeon Pro 580X. Upgraden kan naar maximaal 24 cores, vier GPU’s, 1,5 TB RAM (!) en 8 TB SSD-opslag. De prijzen van deze upgrades zijn echter nog niet bekend.

Naast de Mac Pro, komt ook het Pro Display XDR van Apple uit. Dit is een Thunderbolt 3-scherm met 6K-resolutie. De maximale helderheid is maar liefst 1.600 nits en Apple belooft beeld dat kan tippen aan referentiemonitoren van studiokwaliteit. Het scherm heeft een prijs van 5.000 dollar en wij verwachten dat dit op 5.499 euro inclusief btw neer zal komen. Een mat scherm kost 1.000 dollar extra. Het scherm kan opgehangen worden aan een VESA-adapter (100 dollar extra) of op een standaard staan (1.000 dollar extra).

Mac Pro 2019 studio 001
Klik/tap voor groter. Afbeelding: OMT/Raymon Mens

Made in the USA

Net als de Mac Pro uit 2013 (‘trashcan-model’) zal de nieuwe Mac Pro in de Verenigde Staten worden gemaakt. Dit was aanvankelijk niet Apple’s plan, maar het bedrijf krabbelde terug nadat Donald Trump importheffingen oplegde en voor Tim Apple geen uitzondering wilde maken. Apple’s nieuwe krachtpatser wordt gemaakt in Austin, Texas. Onlangs gaf CEO Tim Cook nog een rondleiding aan Donald Trump door de fabriek waar de nieuwe Mac Pro gemaakt wordt.

Fabricage in de VS levert ook een risico op. De vorige Mac Pro was na de lancering eind 2013 erg moeilijk verkrijgbaar. Later bleek dat omdat Apple niet aan een bepaald soort schroeven die nodig waren kon komen. In China zitten bedrijven die alleen maar allerhande soorten schroeven leveren, maar in de VS was geen leverancier van dat specifieke type schroef te vinden.

Apple Mac Pro 2019 fabriek in texas
Klik/tap voor groter. Afbeelding: Apple[ad_2]

- Advertentie -