MacBook Pro 16-inch (2019): de beste blauwdruk

[ad_1]

De 15-inch MacBook Pro heeft onlangs plaats gemaakt voor de MacBook Pro 16-inch. Een machine die in geruchten werd omschreven als de messias. De problemen met de warmteafvoer en het toetsenbord met vlinder­mechanisme moeten definitief opgelost zijn. Is dit echt het geval? Het antwoord vind je in onze review van de 16-inch MacBook Pro 2019.

Een groter scherm, met een oud compromis

Sinds de Macintosh Portable in 1989 hebben Apple’s laptops veel schermformaten gehad, van 8,4-inch tot 17-inch. Een 16-inch laptop kwam echter niet eerder voor en een MacBook Pro met 17-inch scherm is sinds 2012 niet meer te koop. Dit is de eerste keer in jaren dat Apple weer een groter scherm in zijn laptops integreert.

- Advertentie -

Het scherm van de 16-inch MacBook Pro heeft net als zijn voorganger een 16:10-verhouding. Dit is beter dan de meeste Windows-laptops die een minder hoog scherm van 16:9 hebben. Dat formaat leent zich prima voor het kijken van films, maar voor het lezen van tekst, programmeren en webpagina’s bekijken is een hoger scherm fijner. Het is jammer dat Apple voor zijn Pro-laptops niet kiest voor het 3:2-formaat, zoals Microsoft met de Surface wel doet.

MacBook Pro 16-inch 09
Klik/tap voor groter. Afbeelding: OMT/Dominick Vietor

Tot zover de overeenkomsten, want er zijn ook verschillen. Het scherm heeft een resolutie van 3.072 x 1920 pixels en een scherpte van 226 pixels per inch (ppi). Dat wil zeggen dat het beeld iets scherper is dan dat van de 15-inch MacBook Pro, want die had 220 ppi. De hogere resolutie, helderheid van 500 nits en dunnere randen (dat was nodig!) zorgen ervoor dat het een mooi scherm is. Tijdens twee weken actief binnenshuis en buitenshuis werken met de 16-inch MacBook Pro was het scherm altijd lekker leesbaar, reflecties niet erg hinderlijk en was er genoeg werkruimte. Toch was een mat scherm een welkome toevoeging geweest.

MacBook Pro 16-inch 03
Klik/tap voor groter. Afbeelding: OMT/Dominick Vietor

Resolutie vs. schaal

Een kritiekpunt dat Apple bij deze nieuwe generatie schermen niet heeft opgelost is dat je de echte resolutie van 3.072 x 1920 pixels nooit perfect ziet. Het aantal softwarematige pixels komt niet direct overeen met de fysieke resolutie van het scherm. Je kunt kiezen uit vier logische resoluties, ook wel “schaaldefinities” genoemd.

 • 2.048 x 1.280 px (was 1920 x 1200 px op de MacBook Pro 15-inch)
 • 1.792 x 1.120 px (standaard, was 1680 x 1050 px)
 • 1.344 x 840 px (was 1.280 x 800 px)
 • 1.152 x 720 px (was 1.024 x 640 px)

Gaat dit je boven de pet? Een voorbeeld. De resolutie die je ziet is dus standaard 1.792 x 1.120 pixels en voor perfect Retina-beeld moet dat x2 gedaan worden. Dat komt neer op 3.584 x 2.240 pixels, maar het scherm bevat 3.072 x 1920 pixels. Apple schaalt het beeld dus softwarematig om het te laten passen. Het beeld is mooi, vergis je niet, met zo enorm veel pixels zie je de schaling niet, maar het is geen honderd procent scherpe Retina. Dit is niets nieuws, het was bij de 15-inch MacBook Pro ook zo, maar Apple is echter trots op de kwaliteit van zijn schermen en had deze nieuwe generatie aan kunnen grijpen om afscheid te nemen van deze inconsistentie uit het verleden.

MacBook Pro 16-inch schermresoluties
Klik/tap voor groter. Screenshot: OMT/Raymon Mens

Een nieuw toetsenbord, eindelijk!

Een ander groot verschil dat op het eerste gezicht zou kunnen worden gemist, is het nieuwe toetsenbord. Na drie generaties falende toetsenborden heeft Apple eieren voor zijn geld gekozen en het toetsenbord met vlindermechanisme verlaten. Het gouwe ouwe schaarmechanisme is terug in de 16-inch MacBook Pro. Apple noemt dit het Magic Keyboard en hoewel de naam doet denken aan het externe toetsenbord van Apple, is het geen exacte kopie.

“Veel klanten zijn dol op het vlindertoetsenbord”, legde een productmanager uit Cupertino uit, “maar anderen vinden het helemaal niets”. Terugkerend naar de schaarmechanisme, wilde Apple bepaalde aspecten van de vlindermechanisme behouden. Denk aan de robuuste plaatsing van de toetsen zonder dat ze wiebelen. Een ander voordeel van het oude, vernieuwde mechanisme is de betrouwbaarheid. Hoewel Apple het niet graag publiekelijk zegt, kampte het vlindertoetsenbord met betrouwbaarheidsproblemen. Dat bleek wel uit het feit dat er een groot reparatieprogramma is opgezet.

MacBook Pro 16-inch 08
Klik/tap voor groter. Afbeelding: OMT/Dominick Vietor

Hoewel het geen geliefde uitspraak is, was ik inmiddels wel een beetje gewend aan het vlindermechanisme. Door de korte aanslag van de toetsen, was het mogelijk om supersonisch snel te typen. Veel sneller dan op het magic keyboard bij mijn iMac. Toch voelde de 16-inch MacBook Pro na een paar uur comfortabel. Ik haalde mijn gebruikelijke typesnelheid van meer dan 100 woorden per minuut weer moeiteloos. Apple heeft het schaarmechanisme aangepast, waardoor de toetsen iets sneller omhoog komen na het indrukken. Dat maakt een hoge typesnelheid mogelijk. Ook is de afstand tussen de toetsen vergroot en kunnen ze verder ingedrukt worden.

MacBook Pro 16-inch 24
Klik/tap voor groter. Afbeelding: OMT/Dominick Vietor

Hoewel het vlindermechanisme door de jaren heen is verbeterd, moet worden gezegd dat dit “nieuwe” toetsenbord veel comfortabeler is. Na een paar uur typen (deze review is in zijn geheel op het nieuwe toetsenbord getikt) zijn mijn vingers minder moe, omdat het schaarmechanisme de schokken beter dempt.

De Touch Bar levert in

De fysieke esc-toets is ook weer terug, en de pijltjestoetsen hebben weer een omgekeerde T-vormige opstelling, dus ze zijn blind veel beter te vinden. Dat is een hele verbetering bij schrijven of programmeren, wanneer je naar regels wil springen. Dat betekent dat je minder naar het toetsenbord hoeft te kijken… en dus ook minder naar de Touch Bar.

Omdat Apple de ruimte tussen de aanraakgevoelige balk en de rij met cijfers iets heeft vergroot om onbedoelde aanrakingen te voorkomen, vergeet je soms het bestaan van de Touch Bar. Het is moeilijk te begrijpen wat Apple motiveert om dit item te behouden. De Touch Bar zorgt voor een hogere prijs en is nog lang niet essentieel. Ik zou geen nee zeggen tegen een terugkeer van fysieke functietoetsen. Die werken sneller voor zaken als het regelen van de schermhelderheid en het geluid. Het is op de Touch Bar zoeken naar de schuifregelaar die niet altijd goed reageert.

MacBook Pro 16-inch 13
Klik/tap voor groter. Afbeelding: OMT/Dominick Vietor

Klinkt ook beter

Niet alleen je vingers zullen het nieuwe toetsenbord waarderen, het is ook fijner voor de oren. Het gekletter van het vlindermechanisme is verdwenen en heeft plaats gemaakt voor een veel meer gedempter geluid.

Identieke processors en prestaties

Nieuw scherm, nieuw toetsenbord, nieuwe processor? Nou nee. Apple handhaaft de drie chips van de MacBook Pro 15-inch, gemaakt op 14 nanometer:

 • De Intel Core i7-9750H: 6 cores op 2,6 GHz (4,5 GHz Turbo): € 2.699,-
 • Of de Intel Core i9-9880H: 8 cores op 2,3 GHz (4,8 GHz Turbo): € 3.199,-
 • Of de Intel Core i9-9880HK: 8 cores op 2,4 GHz (5 GHz Turbo): optioneel voor € 220,- of € 360,- extra afhankelijk van het model.

Een gekke beslissing? Nee, weet dat Dell dezelfde beslissing heeft genomen tijdens de recente herziening van zijn XPS 15-reeks. Feit is dat Intel sinds de laatste vernieuwing van de MacBook Pro 15-inch geen nieuwe aangepaste chips voor professionele notebooks (die met een TDP van 45 W) meer heeft geleverd. Het siert Apple dat het niet wacht op Intel om zijn vlaggenschip zo vaak mogelijk te upgraden. In het verleden heeft het te lang gewacht op zijn leveranciers.

Hoewel de processoren identiek zijn, nemen de prestaties iets toe. De voordelen zijn extreem klein in taken die slechts één core gebruiken, maar zijn merkbaar bij toepassingen die alle cores kunnen gebruiken. De Geekbench-score stijgt met 3%, het exporteren van foto’s met Lightroom kost 5% minder tijd, het compileren van een grote applicatie is bijvoorbeeld 6% sneller.

Geekbench 4 MBPr 16 inch 2019
Resultaten Geekbench 4 (64-bit) – Klik/tap voor groter. Benchmarks: OMT

Hoe is dit verschil te verklaren? Het is tweeledig. Allereerst is er DDR4-geheugen, dat gaat van 2.400 MHz naar 2.666 MHz (merk op dat de MacBook Pro 16-inch een van de eerste laptops is die beschikbaar is met 64 GB RAM). Een grotere rol zal het nieuwe koelsysteem spelen, dat zorgt ervoor dat processors langer op topsnelheid kunnen blijven draaien.

Krachtige grafische kaarten

De Intel CPU is dus niet noemenswaardig verbeterd, maar die andere processor in de 16-inch MacBook Pro wel. Apple heeft de nieuwe grafische processors (GPU) van AMD geintegreerd. Het zijn de eerste GPU’s voor laptops die op 7 nanometer zijn gemaakt en ook uitgerust zijn met GDDR6-geheugen. Deze opties zijn beschikbaar:

 • AMD Radeon Pro 5300M met 4 GB geheugen, 20 rekeneenheden en 1.280 stream-processors, met een frequentie tot 1.250 MHz: bij het instapmodel van € 2.699,-
 • AMD Radeon Pro 5500M met 4 GB geheugen, 24 rekeneenheden en 1.536 stream-processors, met een frequentie tot 1.300 MHz, bij het model van € 3.199 of optioneel voor € 120,- extra.
 • Dezelfde AMD Radeon Pro 5500M, maar dan met 8 GB geheugen, optioneel voor € 120,- of € 240,- afhankelijk het gekochte model.

Deze GPU’s stellen alles behalve teleur. De instapper met Radeon Pro 5300M op de MacBook Pro 16-inch is bijna net zo krachtig als de dikke Radeon Pro Vega 20 die optioneel op de 15-inch MacBook Pro 2019 verkrijgbaar was. Dit verklaart meteen waarom de Vega-kaarten niet langer als optie verkrijgbaar zijn.

Als je van plan bent om games te spelen (dat kan gewoon op een Mac anno 2019!) bespaar dan de € 120,- die extra RAM voor de GPU kost om wat games te kopen. Je krijgt bij een update naar de 5500M 5 fps in Rise of the Tomb Raider extra, maar het is al perfect vloeiend met de instap-GPU.

MacBook Pro 16-inch 19
Klik/tap voor groter. Afbeelding: OMT/Dominick Vietor

Waarom zou je de GPU upgraden? Als je met grote grafische bestanden of video’s werkt. Wij hebben het instapmodel vergeleken met de AMD Radeon Pro 5500M met 8 GB geheugen en zagen daar bij bepaalde bewerkingen aanzienlijke snelheidswinsten. Het toepassen van een set filters en effecten op een groot Photoshop-bestand kost 30% minder tijd. De tijd die het exporteren van een onbewerkt bestand gefilmd met een RODE camera met een Monstro 8K VV-sensor kost, neemt af met 45%. De berekeningstijd van een complexe scène in Blender is gehalveerd.

Laten we duidelijk zijn, de voordelen zijn veel minder indrukwekkend bij kleinere bestanden of minder geoptimaliseerde applicaties. En als je van plan bent € 120,- te betalen voor 8 GB grafisch geheugen, plan dan ook om € 480 uit te geven voor 32 GB RAM-geheugen, want ook dat heeft bij “extreme” workflows net zoveel invloed op de prestaties. Al met al moet worden gezegd dat AMD met deze generatie Radeon Pro-chips enorme winsten boekt op een gebied dat niet altijd het sterke punt van de Mac is geweest.

rise of the tomb raider macbook pro 2019 1080p benchmark
Rise of the Tomb Raider in 1080p – Klik/tap voor groter. Benchmarks: OMT

Een kleine nuance: het GDDR6-geheugen is sneller dan GDDR5-geheugen van de 15-inch MacBook Pro 2019, maar minder snel dan de HBM2 Vega-geheugenkaarten. Sommige workflows, vooral die op het gebied van machine learning, hebben profijt van zo snel mogelijk geheugen. In dat geval is een eGPU met een “echte” Vega-kaart de oplossing.

Indrukwekkende speakers en microfoons

Naast het scherm en toetsenbord heeft Apple ook het geluidssysteem verbeterd. De 16-inch MacBook Pro heeft maar liefst zes luidsprekers. Er zijn twee tweeters, verantwoordelijk voor de reproductie van de hoogste frequenties, en vier woofers, verantwoordelijk voor de reproductie van lage frequenties. De woofers zijn verdeeld in twee paren, een in de hoek linksonder en de andere in de rechteronderhoek.

Elke woofer werkt haaks op de andere: trillingen worden bijna volledig voorkomen en vervorming is ook op hoog volume afwezig. Nooit heeft een MacBook, of een laptop in het algemeen zo goed geklonken. Het geluid is gebalanceerd en gedetailleerd. Het volume is voldoende om een huiskamer te vullen met muziek, maar de stereoscheiding blijft op een laptop altijd matig omdat de speakers dicht bij elkaar zitten (ook bij films in Dolby Atmos).

MacBook Pro 16-inch 12
Klik/tap voor groter. Afbeelding: OMT/Dominick Vietor

Ook de microfoons zijn verbeterd. Het is misschien een detail, maar het draagt wel bij aan de algemene indruk van de laptop. Apple heeft een nieuw systeem met drie microfoons van ‘studiokwaliteit’ die achtergrondruis en echo 40 procent beter kunnen wegfilteren. Het is echt een flinke stap vooruit en kan een goedkope USB-microfoon vervangen.

Voor bijvoorbeeld podcasting is een goede USB-microfoon nog steeds vereist, maar als je niets anders bij de hand hebt, is dit een hele goede oplossing. Ook voor muzikanten die snel wat in willen spelen voor een demo. De verstaanbaarheid tijdens FaceTime of vergaderingen gaat er ook op vooruit. Onderstaand een vergelijking. Luisteren met hoofdtelefoon aan te raden.

Webcam en Wi-Fi hangen in het verleden

Zo goed als de speakers en microfoon zijn, zo slecht zijn de webcam en de Wi-Fi-chip. Die zijn namelijk in het verleden blijven hangen. De webcam is nog steeds 720p en produceert een beeld dat vol ruis zit. Het is bijzonder opmerkelijk dat Apple niet de moeite heeft genomen om deze te verbeteren, zeker nu het scherm toch al op de schop moest om de randen dunner te maken. De iPhone heeft een FaceTime-camera die foto’s van 12 megapixels en 4K video kan opnemen. Er is geen excuus om dit op de MacBook niet aan te pakken.

Dat geldt ook voor de Wi-Fi-chip. Terwijl de iPhone 11 ondersteuning voor Wi-Fi 6 kreeg, moet de 16-inch MacBook Pro het met Wi-Fi 5 doen. Wi-Fi 6 kan (zoals uit onze test blijkt) de snelheid van je draadloze netwerk­verbinding met 50 procent verbeteren. De reden van het ontbreken van deze nieuwe standaard is waarschijnlijk dat de door Apple gebruikte Intel-chips geen Wi-Fi 6 ondersteunen, maar dit was een mooie toevoeging geweest aan Apple’s eigen T2-chip die ook in deze MacBook Pro zit.

MacBook Pro 16-inch 16
Klik/tap voor groter. Afbeelding: OMT/Dominick Vietor

Aangename accuduur

De MacBook Pro heeft een accu met een capaciteit van 100 Wh. Dat is de grootste ooit in een MacBook en die capaciteit is niet willekeurig gekozen. De FAA (Amerikaanse luchtvaartautoriteit) legt een limiet van 100 Wh op aan batterijen die als handbagage mee in het vliegtuig mogen. De bijgeleverde oplader is 96 watt en is even groot als zijn voorganger, die 87 watt leverde.

Bij gematigd gebruik leidt dit tot een accuduur die veel beter is dan die van voorgaande MacBooks. We praten hier over uren beter. Dat is een trend die we lang niet hebben gezien, want voorheen werd de accuduur steeds een beetje slechter. Bij volledig gebruik van de CPU en GPU (stresstest) wordt de accu echter binnen een recordtijd leeg getrokken. De CPU en GPU zijn krachtig, maar verbruiken ook veel energie. Intensief werk kan dus het best in de buurt van een stopcontact gedaan worden.

macbook pro 15 inch 16 inch 2019 accu review
Klik/tap voor groter. Benchmarks: OMT

Het nieuwe koelsysteem draagt ook bij aan een langere accuduur. Warmte is de vijand van batterijen en de 16-inch MacBook Pro 2019 wordt minder heet dan zijn voorganger. Bij onze stresstest bereikte de machine net 90 graden wanneer de GPU volledig belast werd. Bij het belasten van de CPU steeg de temperatuur naar 95 graden, maar bleef daar stabiel op. De 15-inch MacBook Pro kon met gemak 100 graden worden. De 16-inch laptop wordt goed gekoeld.

Conclusie review

De 16-inch MacBook Pro 2019 gaat niet alleen om het bieden van “meer” maar is ook een blauwdruk voor de toekomst. Op het gebied van prestaties is dit waarschijnlijk het beste dat Apple kan bereiken op dit formaat. Geen enkele andere direct concurrerende laptop biedt een krachtigere processor, een krachtigere GPU of meer RAM gecombineerd met hetzelfde scherm en de enorme accu. Apple laat zien dat het nog niet is vergeten hoe een krachtpatser van een laptop gemaakt moet worden die ook betrouwbaar is. Programmeur, grafisch professional of videomaker? Dit is de Apple-laptop die je wil.

Het instapmodel van de 16-inch MacBook Pro is net zo duur als zijn 15-inch voorganger, maar biedt meer. Namelijk twee keer zoveel SSD-opslag (512 GB in plaats van 256 GB) en een behoorlijk krachtigere GPU. De MacBook Pro 15 Core i9 met alle opties was tijdens de presentatie afgelopen mei € 7.779,- en later € 5.999,- door het verlagen van upgrade-prijzen. Voor € 500,- minder kun je nu een machine kopen die twee keer zoveel RAM heeft en een veel krachtigere grafische kaart. Daarnaast werkt het toetsenbord soepel en betrouwbaar, wordt de processor goed gekoeld en krijg je extra werkruimte op het scherm.

Pluspunten:

 • Groter scherm
 • Aanzienlijk betere grafische prestaties
 • Goede accuduur bij gewoon gebruik en prima koelsysteem
 • Betrouwbaar en comfortabel toetsenbord
 • Ongehoord geluidssysteem
 • Instapmodel zeer compleet

Minpunten:

 • Touch Bar niet optioneel
 • Geheugen en opslag niet later te upgraden
 • Geen Wi-Fi 6
 • Geen HD-webcam
 • Krachtigere GPU en CPU trekken accu bij zware belasting binnen no-time leeg

En nu doorpakken in 2020…

Deze 16-inch MacBook Pro is de eerste MacBook sinds drie jaar die op alle fronten als verbetering voelt. Het instapmodel heeft bovendien voldoende SSD-opslag. Als Apple het nieuwe toetsenbord, speakers, de grotere accu en betere koelsysteem ook in een 13 of 14-inch MacBook Pro weet te verpakken, is er eindelijk weer een volledige MacBook Pro-generatie die zonder bedenkingen het kopen waard is. De blauwdruk staat vast en we kunnen niet wachten om een review van een nieuwe 13- of 14-inch MacBook Pro te schrijven.

MacBook Pro 16-inch 20
Klik/tap voor groter. Afbeelding: OMT/Dominick Vietor[ad_2]

- Advertentie -