[ad_1]
Het aantal verscheepte desktops, laptops en werkstations groeit in 2019 tot 72,1 miljoen stuks, een stijging van 0,6% ten opzichte van 2018. Sterke prestaties in het zakelijk segment compenseren de zwakke prestaties in het consumentensegment.
Dit blijkt uit cijfers van IDC. “De West-Europese PC-markt zette zijn groeimomentum door in het derde kwartaal van 2019 dankzij de huidige commerciële vernieuwing vooruitlopend op Windows 7 End of Life (EOS)”, legt Malini Paul, onderzoeksdirecteur IDC Western European Personal Computer Devices. “Bedrijven en de publieke sector zijn koplopers in Windows 10 vernieuwingen om extra kosten voor Windows 7 ondersteuning na januari 2020 te voorkomen. De voorspellingen voor de eerste helft van 2020 zijn positief met een sterke vraag vanuit het mkb, maar een verdere intensivering van tekorten aan CPU’s van Intel beperkt het vervullen van deze vraag.”
Ondanks de impact van deze CPU-tekorten voorspelt IDC voor 2019 een jaar-op-jaar groei van 9,8%. Het gat tussen het aantal beschikbare Intel CPU’s en de vraag vanuit de markt wordt deels opgevuld door alternatieve Intel SKU’s en waar mogelijk met AMD CPU’s. De toekomende omarming van mobiliteit door bedrijven, een grote hoeveelheid opdrachten in de pijplijn in alle segmenten en ‘use it or lose it’ budgetten in de publieke sector versterken de commerciële sector.
Tekenen van herstel in consumentensegment
Als we kijken naar het consumentensegment blijven de voorspellingen negatief. Wel zijn er tekenen van herstel nu de inventaris verbetert en wordt geïnvesteerd in promoties in de aanloop naar de feestdagen. Het segment desktops blijft naar verwachting krimpen naarmate consumenten hun focus verschuiven naar andere mobiele apparaten, waarbij de focus ligt op dunne en lichtgewicht apparaten. Na meerdere kwartalen van krimp toont de consumentenmarkt voor notebooks echter een licht herstel, waarbij de markt in het vierde kwartaal dicht bij stabilisatie komt. Consumenten hebben onder meer interesse in convertibles en superdunne apparaten, wat in het herstellende markt voor groei zorgt. Daarnaast blijft er vraag bestaan naar gaming devices. Met het oog op de volwassenheid van dit segment verwacht IDC echter dat de dubbelcijferige groeicijfers van de afgelopen kwartalen niet doorzetten.
De PC-markt in Centraal- en Oost-Europa neemt naar verwachting in het vierde kwartaal met 3,3% af ten opzichte van dezelfde periode in 2018 en met 6,4% voor geheel 2019. Dit is vooral te wijten aan een zwakke vraag vanuit consumenten. Deze vraag is sinds 2018 ieder kwartaal gedaald. IDC verwacht dat deze daling door het tekort aan Intel-CPU’s verder intensiveert.
“Het tekort aan CPU’s heeft een negatieve impact op de gehele PC-markt, met een grotere impact op instapproducten gericht op consumenten”, aldus Nikolina Jurisic, programmamanager IDC CEMA. “Tegelijkertijd blijft het commerciële segment sterk groeien met een verwachte groei van 2,6% in het vierde kwartaal van 2,4% in geheel 2019. Dit is vooral te danken aan de huidige vervanging van Windows 7, EU-financiering en verwachte deals in zowel de publieke als private sector.”
Groei keert terug in MEA-regio
De MEA-regio laat na een zeer sterke krimp in de tweede helft van 2018 naar verwachting weer groei zien. Zowel het consumentensegment als commerciële segment presteren naar verwachting goed met in het vierde kwartaal een groei van respectievelijk 2,9% en 4,7% ten opzichte van dezelfde periode in 2018. In heel 2019 krimpt de markt echter met 1,5%.
[ad_2]