Hoe de Ryzen 7-CPU is aangepast voor de Surface Laptop 3

[ad_1]

Details over de chip zijn nog steeds geheim, maar we konden vragen stellen die ons iets meer informatie opleverden. De introductie van Ryzen in laptops van Microsoft was een flinke coup voor AMD, dat groot succes heeft gehad op de pc met Ryzen, maar niet zozeer op laptopgebied. Het grootste probleem van AMD was de weerstand van fabrikanten om de chip te gebruiken in dure laptops.

VP Jack Huynh van het chipbedrijf vertelde ons dat er al twee jaar werd samengewerkt met Microsoft, nadat de twee bedrijven samen aan de Xbox hadden gewerkt. Door Microsoft erbij te betrekken, kon AMD optimalisaties uitvoeren die voorheen niet mogelijk waken. “We konden voor het eerst AMD-chips optimaliseren voor Windows, Office en Skype.”

- Advertentie -

Verschillen met andere Ryzens

De chip lijkt hetzelfde, maar heet voor deze uitvoering de ‘Surface Edition’. Een afbeelding van de Surface Edition Ryzen 7 3780U verscheen snel op Reddit (zie hieronder) nadat de laptop werd onthuld. Het bevat een quadcore-chip die met een 12nm-productieproces is gebrand met tot op 11 rekeneenheden voor graphics. De quadcore APU gebruikt Zen+ cores, met multithreading waardoor je op acht threads kunt rekenen. Het is dan wel een 3000-serie, maar hij is dus op het oudere 12 nm gefabriceerd.

Met de boostsnelheid (4 GHz) die overeenkomt met de Ryzen 7 3700U, is het enige opvallende verschil de aanwezigheid van één extra Radeon Vega-rekeneenheid voor graphics – in de Surface Edition 3780U zitten er 11 in plaats van de 10 van de 3700U. De lower-end Ryzen 5 3580U die je in goedkopere versies van de Surface laptop vindt, heeft 9 rekeneenheden.

AMD bevestigde niet de exacte kloksnelheden, maar volgens Tom’s Hardware klokt de CPU precies zoals de mobiele Ryzen 5’en 7’s. Bij de Ryzen 7 3780U komt dat dan neer op 2,3 tot 4 GHz en bij de Ryzen 5 3580U op 2,1 tot 3,7 GHz. Beide gebruiken weinig energie en zijn 15 watt TDP-chips. Maar als je hierdoor denkt dat het enige verschil met de standaardversie een rekeneenheid is, heb je het volgens AMD mis.

Over de aanpassingen

De twee bedrijven hebben hecht samengewerkt aan de firmware- en softwarestack van de processor. Volgens AMD is de firmware voor de chip feitelijk opnieuw gebouwd voor de Surface Laptop 3. De voor de hand liggende feature is dat updates direct via Windows Update worden uitgebracht – iets waar Surface-klanten aan zijn gewend.

Belangrijker is dat AMD zegt dat de voorspellende algoritmes die aan de chip zijn toegevoegd een hogere verwerkingssnelheid opleveren dan de Ryzen 7 3700U die je in de winkel koopt. De chip leert in feite van het systeemgedrag en ziet of je bijvoorbeeld een document aan het opstellen bent, of een video encodeert. Op basis daarvan worden aanpassingen gemaakt voor betere prestaties en accuduur.

Ja, dat klinkt ons ook in de oren als Intels “Dyamic Tuning 2.0 with Machine Learning”. Deze feature werd geïntroduceerd in Ice Lake en hiermee worden de prestaties verbeterd via machine learning-algoritmes die kijken naar de workload en daarop optimaliseren.

AMD deed niet uit de doeken hoe de methode precies werkt, noch was het bereid om de prestatieverbeteringen door de algoritmes in cijfers uit te drukken. De fabrikant verwijst naar Microsofts officiële standpunt dat de Surface Laptop 3 twee keer zo snel is als zijn voorganger, die enkel met een Intel-chip verscheen. Er is ook een Intel-gebaseerde versie van deze Surface Laptop, met Intels nieuwste 10 nm-CPU, maar die is er alleen voor zakelijke klanten. AMD verwacht beter-dan-gemiddelde prestaties, maar niet noodzakelijkerwijs betere piekprestaties.

Ook zegt AMD dat de aanpassingen aan de chip voor Microsoft de accuduur heeft verbeterd en AMD lijkt hier behoorlijk trots op te zijn. Accuduur is een pijnpunt geweest bij eerdere generaties mobiele chips van de fabrikant. Door het hechter afstemmen van OS en processor, zou het betere prestaties moeten halen door minder energie te gebruiken in vergelijking met andere Ryzen-ontwerpen.

Voor de Surface Laptop 3 van 15 inch verwacht Microsoft 11,5 uur aan accuduur. Interessant genoeg claimt het bedrijf geen betere accuduur dan met de Intel-gebaseerde versie.

Verder vertelt AMD weinig over de ‘on die’ ondersteuning van peninvoer die de Surface Laptop 3 heeft. De controller zit nu dus in de Ryzen-processor en is in essentie een microcontroller die verantwoordelijk is voor de hoge reactiesnelheid van pen- en touchinvoer op de laptop.

Wat er nog aankomt

Op de vraag of dit betekent dat er nog meer AMD-gebaseerde producten van Microsoft aankomen zegt Huynh dat dit project een vervolg krijgt. “Het is absoluut de bedoeling om verder te gaan”, aldus Huynh. “We hebben niet drie jaar samengewerkt om het bij één project te laten. Dit is het begin van een lange samenwerking met het Surface-team, net als we deden met Xbox. We voegen ons niet bij dit soort grote co-designs om klein te blijven. Wordt vervolgd…”[ad_2]

- Advertentie -