GL63 9SD – MSI’s beste instap gaminglaptop

[ad_1]

De huidige lineup van hardwarefabrikant MSI bevat tientallen gaminglaptops, als je de voorgaande generatie meetelt dan kom je al snel op honderd modellen uit. De prijs van die modellen varieert flink, van vierduizend euro voor de Titan-modellen, rond de duizend euro voor de instapmodellen. De GL63 9SD bevindt zich met een adviesprijs van 1449 euro beslist aan de budgetkant van dat spectrum, maar dat doet niets af aan de prestaties die deze laptop weet te leveren.

Dit artikel is niet geschreven door de redactie, maar in samenwerking met een commerciële partner.

- Advertentie -

De negende generatie i7 is verantwoordelijk voor een goed deel van de paardenkrachten van de GL63. De zes cores en twaalf threads, die kunnen boosten tot 4,5Ghz, maken korte metten van zowel games als productiviteitsprogramma’s. In combinatie met de NVMe-SSD starten applicaties en de laptop zelf razendsnel op.

De CPU wordt bijgestaan door NVIDIA GeForce GTX 1660Ti met 6GB GDDR6-geheugen. In tegenstelling tot de duurdere RTX-kaarten van de Turing-series beschikt de GTX 1660Ti niet over real-time ray tracing. Dat is in de praktijk geen groot gemis, want slechts een handjevol games hebben daadwerkelijk ondersteuning voor de nieuwe techniek. Het 1080p/120Hz-paneel zorgt er bovendien voor dat elke moderne game er prachtig vloeiend uitziet – ondanks het gebrek aan ray tracing.

De GTX 1660Ti heeft geen moeite om de 120 frames per seconde aan te houden die nodig is om het 15,6”-paneel continu van verse frames te voorzien. Een bijkomend voordeel van deze resolutie is de betere accuduur ten opzichte van een 1440p- of UHD-uitvoering. De extra snelheid die 120fps verschaft boven een 60fps-paneel geeft daarnaast een wezenlijk voordeel in shooters en battle royale’s zoals Apex Legends, Fortnite en PUBG. De verdubbeling van het aantal beelden per seconde en de responstijd van 3ms betekent dat je cruciale milliseconden eerder kan reageren dan tegenstanders die op een 60Hz-paneel gamen.

De CPU en GPU worden afgerond met een indrukwekkend hoeveelheid geheugen voor een laptop van deze prijs: maar liefst 16GB DDR4-geheugen dat draait op 2666Mhz. Deze hoeveelheid is meer dan genoeg om te voldoen aan de systeemeisen van alle moderne games en zelfs om wat lichte video- of fotobewerking te verrichten.

Om al het bovengenoemde te koelen is de GL63 voorzien van Cooler Boost 5, MSI’s naam voor het koelsysteem dat bestaat uit twee ventilatoren en zeven heat pipes. Dit systeem biedt meer dan genoeg koelvermogen om de temperatuur van de CPU en GPU in bedwang te houden, waardoor de kloksnelheid van beide nauwelijks of niet zal dalen tijdens het gamen. Hierdoor ben je altijd verzekerd van de beste prestaties, zelfs bij de meest veeleisende games.

MSI Laptop

Zoals het MSI betaamt krijg je bij de GL63 een hele suite aan gratis software meegeleverd. Natuurlijk zit daar MSI’s Dragon Center bij, waarmee je bijna alle aspecten van je laptop kan tweaken en aanpassen. De meeste kopers van een MSI-laptop weten Dragon Center wel te vinden, maar het Killer Control Center wordt nog wel eens over het hoofd gezien. Dat is zonde, want met dit gebruiksvriendelijke controlepaneel kan je de instellingen van je geïntegreerde Killer Gaming LAN aanpassen. Standaard zorgt deze chip, die de ethernetport op de GL63 aanstuurt, ervoor dat netwerkverkeer van games prioriteit krijgt over dat van video’s en downloads. Hierdoor heb je geen last van lag tijdens het gamen en kan je downloads gewoon op de achtergrond door laten gaan zonder dat je deze tussen de potjes door de hele tijd aan of uit moet zetten.

MSI laptop

De eveneens gratis meegeleverde Nahimic audio software tilt de toch al goede audiokwaliteit van de GL63 naar een nieuw niveau wat immersie betreft. De software van Nahimic weet een indrukwekkend surround sound effect te genereren waardoor de audio, met name in games, bijzonder overtuigend is. In combinatie met de bovengemiddeld grote speaker drivers heeft de GL63 audio die kan wedijveren met menig andere laptops in zijn klasse, en zelfs een groot aantal laptops in duurdere segmenten.

Tot slot beschikt de GL63 9SD over een zeer comfortabel Steelseries-toetsenbord. MSI werkt al langer samen met Steelseries om hun toetsenbordtechnologie te integreren in hun laptops wat af te zien is aan de bouwkwaliteit en het comfort van het toetsenbord. De toetsaanslag voelt scherp aan en de travel is diep met een vrij snelle actuering, wat het toetsenbord ideaal maakt voor games zoals CS:GO en Rainbow Six Siege, waar iedere milliseconde telt.

Al met al is de MSI GL63 9SD een machine die goed is uitgerust, over een fantastisch paneel beschikt en een uitstekende prijs-prestatieverhouding heeft.

De MSI GL63 9SD is verkrijgbaar bij Mediamarkt voor €1499 – als je voor 23:30 besteld heb je hem morgen al in huis.

[ad_2]

- Advertentie -