[ad_1]
Apple’s overstap van Intel naar ARM
Het is een behoorlijk grote overgang voor de Mac en sommige voordelen zul je misschien pas op langere termijn gaan merken. De overstap van Intel naar ‘Apple Silicon’ is behoorlijk ingrijpend, niet alleen voor Apple maar ook voor jou als gebruiker. Hieronder lees je waarom Apple dit doet, maar we vertellen ook belangrijke punten die je moet weten voor de overstap en vervolgens lees je welke impact het voor jou heeft.
Alles over WWDC 2020
Voor een overzicht van alle aankondigingen van WWDC 2020 bekijk je onze WWDC 2020 samenvatting. Wil je meepraten met andere iCulture-lezers? Dan kun je daarvoor terecht in ons Praat mee-artikel, waar je ook een poll vindt om te kijken wat jullie de meest interessante onderwerpen vinden!
Apple legde tijdens de aankondiging uit hoe macOS Big Sur de overstap zo naadloos mogelijk zal laten verlopen, ook voor ontwikkelaars. De tools daarvoor zitten al in Xcode. Alle eigen app van Apple zullen uiteraard al zijn aangepast. Ook komen er Universal 2-apps, die zowel op Intel als op Apple Silicon werken. Microsoft is al bezig om Office voor de Mac aan te passen en ook Adobe is al aan de slag gegaan om de populaire apps geschikt te maken voor de nieuwe chips.
Ontwikkelaars hebben alleen Xcode nodig. Je opent een bestaand project en kunt dit recompileren om het geschikt te maken voor de nieuwe processors. Je kunt in een paar dagen je app aanpassen, belooft Craig Federighi. De eerste chip heet Apple A12Z Bionic, die op het development-platform draait. Dit werd ook gebruikt om de Big Sur-demo’s eerder tijdens de keynote te presenteren. Apple wil zorgen dat alle apps vanaf de eerste dag gebruikt kunnen worden, ook als ze geen update hebben uitgevoerd.
Daarnaast komt er Rosetta 2, waarmee Intel-apps automatisch vertaald worden naar Apple Silicon. Apple belooft dat de performance toch geweldig is. Dit werkt bijvoorbeeld ook voor JavaScript en Java en er komen nieuwe virtualisatie-omgevingen voor Linux, Docker en dergelijke.
Om ontwikkelaars op weg te helpen komt er een Developer Transit Kit, bestaande uit een Mac mini behuizing en A12Z SoC. Deze is voorzien van 16GB geheugen, een 512GB SSD en de macOS Big Sur developer beta, plus Xcode. Het komt al deze week beschikbaar voor een nog niet aangekondigde prijs.
Nieuwe Macs werden er echter niet aangekondigd en er zitten ook nog Intel Macs in de pijplijn.
Waarom doet Apple dit?
Apple heeft twee keer eerder een overstap naar een andere processorfamilie gemaakt: eerst van Motorola’s 68000-familie naar PowerPC en daarna van PowerPC naar x86. Het zijn in beide gevallen ingrijpende operaties geweest, met grote gevolgen voor gebruikers.
De beweegredenen waren heel verschillend. In de keynote van WWDC 2005 vertelde Steve Jobs waarom de overstap van PowerPC naar Intel werd gemaakt: “Because we want to make the best computers for our customers looking forward.” De stap naar Intel werd uit concurrentie-overwegingen gemaakt, maar ook vanwege thermische efficiency. Jobs beloofde twee jaar eerder om een 3GHz Power Macintosh G5 te maken, maar Apple bleek daar met het PowerPC-platform niet toe in staat.
Deze keer spelen er weer andere overwegingen mee, bijvoorbeeld het feit dat Intel maar langzaam innoveert. Bij het ontwerp van x86-processoren wordt meer nadruk gelegd op performance dan op energiezuinigheid. ARM houdt daar veel meer rekening mee. Apple wil graag dunnere, lichtere en stillere computers maken en ARM past daar beter bij.
Dit keer wil Apple een overstap maken om meerdere redenen. Ten eerste meer controle te hebben over het productieproces. Ten tweede omdat het een deskundig chipteam in huis heeft, dat voor nauwere samenwerking met hard- en software kan zorgen. Het zou ook kostenbesparend kunnen werken. Daarnaast maakt een ARM-processor het makkelijker om cross-platform te ontwikkelen. Macs en iPads groeien dan nog dichter naar elkaar toe. Dit is ook gunstig voor Catalyst.
De ontwikkelingen bij de Mac gaan minder snel dan bij iPhone en iPad. Nieuwe modellen bieden eigenlijk zelden écht spectaculaire functies en er zijn relatief veel reparatieprogramma’s voor Macs – al hebben die lang niet altijd te maken met de processor of het moederbord.
Er zitten echter nog veel haken en ogen aan en er zijn veel vraagtekens. Diverse ontwikkelaars hebben zich er al over uitgelaten en het laatste is er zeker nog niet over gezegd.
Is het nu nog slim om een nieuwe MacBook te kopen?
Ons algemene advies is altijd: koop een nieuwe MacBook als je eraan toe bent. Laat je niet te veel afleiden door toekomstige beloftes, want als je een jaar wacht is er wel weer een nieuwe, spectaculaire functie waar je het liefst op zou willen wachten. Zo kom je nooit aan een nieuwe MacBook toe en blijf je veel te lang aanmodderen op een verouderde machine.
Toch is het ene moment geschikter om te updaten dan het andere. Zo was de 13-inch MacBook Air vorig jaar maar een kleine upgrade, terwijl er dit jaar met het nieuwe toetsenbord en de 10e generatie Intel-processor veel interessanter is om een nieuwe te kopen.
In dit geval kan het nog geruime tijd duren voordat er geschikte MacBooks op de markt zijn en de software voldoende is aangepast. In verband met mogelijke kinderziektes en aanloopproblemen raden we aan om voor de komende twee jaar nog niet te veel rekening ermee te houden. Je kunt prima nu een nieuwe MacBook kopen en begin 2022 eens nadenken of het tijd is voor de overstap naar een MacBook met ARM-processor.
Grote apps zoals Photoshop en Premiere Pro zullen veel meer tijd kosten om te worden aangepast, dus de overstap zal aanvankelijk niet zo interessant zijn voor Pro-gebruikers die professionele software nodig hebben. Apple zal waarschijnlijk eerst kiezen voor het aanpassen van de lichtere Macs, zoals de MacBook Air, de Mac mini en het instapmodel van de iMac.
Het is ook mogelijk dat de 12-inch MacBook terugkeert als eerste ARM-gebaseerde laptop, voor een relatief kleine gebruikersgroep, zodat Apple niet te veel risico loopt als er toch nog opstartproblemen zijn.
Ons upgrade-advies:
- Je hebt een 13-inch MacBook Pro: ben je aan een nieuwe laptop toe, dan kun je upgraden naar het nieuwe 13-inch model van 2020.
- Je hebt een 16-inch MacBook Pro: deze kun je het beste blijven gebruiken, of wachten tot er dit najaar misschien een nieuwe 16-inch uitkomt.
- Je hebt een 13-inch MacBook Air: je kunt upgraden naar het nieuwe 2020-model, als je aan een nieuwe toe bent.
- Je hebt een 12-inch MacBook: je zou kunnen wachten of de geruchten over een nieuw model waar zijn, maar je kunt ook upgraden naar de 13-inch MacBook Air.
Achtergrond: Van mobiele SoC naar MacBook CPU
Een SoC zoals de A12 of A13 bestaat uit processor, werkgeheugen (RAM) en graphical processing unit (GPU), samengevoegd tot één pakketje. Een SoC is compact en energiezuinig en daarom ideaal voor mobiele apparaten.
Het bevat niet alle componenten die je nodig hebt om een smartphone of tablet aan te sturen. Andere onderdelen bevinden zich buiten de SoC. Denk daarbij aan de batterij, opslagruimte en de radio’s voor Bluetooth, Wi-Fi en andere draadloze functies.
Een System-on-a-Chip is minder gebruikelijk voor een laptop zoals de MacBook. Daar zijn processor, geheugen en GPU vaak als losse onderdelen op het moederbord te vinden. Apple kan dus niet zomaar de A-serie SoC’s in een MacBook stoppen.
Er zijn geruchten dat Apple bezig is om een ARM-processor te ontwikkelen die gebaseerd is op de A14. Dat is goed denkbaar, waarbij het om een krachtiger versie gaat, speciaal gemaakt voor MacBooks. Apple heeft dit al bij de A12 gedaan. De A12 voor de iPhone heeft 6 kernen, terwijl de A12X en A12Z voor de iPad opgevoerde versies zijn, die beschikken over 8 kernen.
Bij de A13 is sprake van 6 kernen: twee voor performance, vier voor energiezuinige taken. Er zijn nog geen opgevoerde of afgeleide versies van de A13 gemaakt, vandaar dat we hierboven de A12 als voorbeeld hebben genoemd.
De A14 zal waarschijnlijk beschikken over 12 kernen, acht voor performance en vier energiezuinige. Apple kan daarvan een krachtiger variant maken, speciaal voor MacBooks, die ook met dezelfde ARM-instructieset werkt. Een gunstige ontwikkeling is dat Apple met macOS Catalina is overgestapt naar 64-bit apps only, waardoor er geen rekening meer hoeft te worden gehouden met 32-bit apps.
Gevolgen voor huidige Macs
Voor huidige Mac-eigenaren verandert er in feite niets. Apple blijft voor alle modellen gewoon nog software-updates uitbrengen, met zeer waarschijnlijk dezelfde nieuwe functies en verbeteringen. Het kan wel zo zijn dat toekomstige Macs met eigen chips van Apple extra optimalisaties krijgen, maar de komende jaren blijft Apple updates uitbrengen voor alle recente producten. Apps en andere programma’s zullen ook nog gewoon blijven werken en verschijnen, dus je hoeft niet bang te zijn dat je favoriete app het straks niet meer doet op jouw vertrouwde MacBook.
Lees verder:
https://www.iculture.nl/nieuws/apple-mac-chips-wwdc-2020/
[ad_2]