CES 2020 is in volle gang: smartphones, laptops, auto’s, robots en meer – deel 1 | Algemeen

[ad_1]

Een van de grootste beurzen voor consumentenelektronica van het jaar is weer in Las Vegas neergestreken. Op CES 2020 komen alle facetten van technologie aan bod: van nieuw type Bluetooth tot een robothond, van een 5G-laptop tot een 8K-televisie zonder zwarte omranding. Dit zijn de grootste aankondigingen op het gebied van auto’s, laptops en computers.

Op de beurs wordt qua automotive vooral gesproken over Sony’s conceptauto Vision-S. Het gaat om een elektrische bolide die voorzien is van 33 sensoren, enorme displays en 360 graden audio. Sony is niet van plan om auto’s te gaan maken, maar het is natuurlijk een goede manier om te laten zien wat het bedrijf technologisch gezien zoal kan. Het is niet de enige conceptcar op de vloer, want Mercedes heeft de Vision AVTR gemaakt om de aankomende film Avatar aan te prijzen. Het dak lijkt met zijn 33 vlakken op een reptiel zoals uit de film. Er zijn ook auto’s getoond die wel in productie gaan, namelijk de volledig elektrische SUV Ocean van Fisker. Het heeft ook een modus waarbij de ramen aan de zijkant, bovenkant en zelfs achterin allemaal tegelijk opengaan.

- Advertentie -
Ga naar deurengigant

Hyundai en Uber hebben aangekondigd samen met een vliegende taxi te komen die je met 290 kilometer per uur naar je bestemming brengt. Ze zouden in 2023 op grotere schaal geproduceerd moeten kunnen worden en de lucht in moeten gaan in Australië en de Verenigde Staten. De taxi heet S-A1 en hij heeft rotoren zoals een helikopter. Het lijkt erop dat niet iedereen zomaar Uber-chauffeur kan worden, want je moet piloot zijn wil je dit apparaat besturen.

Er is ook een interessante gadget voor in de auto aangekondigd, want Bosch heeft een soort zonneklep gemaakt die in de gaten houdt hoe de zon op je gezicht valt als je rijdt. Op basis van je mond, ogen en neus kijkt hij hoe de schaduw over je gezicht valt en past daarop de transparantie van de klep aan. Zeker bij laaghangende zon zou dit ongelukken kunnen schelen.

De vouwbare laptop van Lenovo, Thinkpad X1 Fold, komt er echt. Het 13,3 inch-apparaat met flexibel LG-display was vorig jaar getoond, maar nu is Lenovo er zeker van dat het ook tot productie kan overgaan. Het toestel kost naar verwachting rond de 2.300 euro en zal in de zomer op de markt komen. Daarnaast komt Lenovo met een nieuwe gaminglaptop van 1,5 centimeter dik en 1,9 kilo zwaar. Zonder grafische kaart, want volgens Lenovo is de 10de generatie Intel Core i9 H-series processorchip genoeg om in ieder geval de standaard games goed te kunnen spelen. Gamers die meer grafische kracht eisen, kunnen een Thunderbolt 3 GPU BoostStation aan de laptop koppelen.

HP heeft zowel de nieuwe Spectre X360 15-laptop getoond met zijn 15,6-inch 4K OLED-scherm als de Elite Dragonfly, die is voorzien van 5G en een Tile Tracker. Hiermee kun je de laptop zelfs lokaliseren als hij uit is geschakeld.

Samsung heeft een Chromebook aangekondigd met iets meer power dan we van Chromebooks gewend zijn. De Galaxy Chromebrook gaat een dag mee op een batterij en heeft een 13,3-inch 4K-display. Samsung komt bovendien met een 13,3-inch Galaxy Book Flex Alpha, dat van Intels 10e generatie Comet Lake CPU’s is voorzien en een indrukwekkende 12GB RAM heeft gecombineerd met 512GB SSD-opslag.

Intel heeft een kleinere NUC 9 Extreme-pc aangekondigd van slechts 5 liter klein. Je kunt er zelf losse videokaarten inbouwen en Compute Element-modules gebruiken om bijvoorbeeld de processor te upgraden. Zo wordt er een Compute Element verwacht met een Core i9 inclusief unlocked multiplier. Wat deze NUC zal kosten is nog onbekend. Intel maakte daarnaast bekend dat het mobiele processors maakt die op meer dan 5GHz kunnen werken. Deze hoog presenterende processoren zijn bedoeld voor gamelaptops. Het is de tiende generatie Core-pressoren in de H-serie.

Concurrent AMD is ook op CES aanwezig, waar het de Ryzen Threadtripper 3390X aangekondigde. Dit is een flinke processor met 64 core, waarbij je door hyperthreading 128 core kunt gebruiken. Dat is een enorme groei ten opzichte van eerdere exemplaren, die een 32-core CPU hadden. Je kunt hiermee een vrij normale pc flink upgraden als het gaat om prestaties. Er wordt gefluisterd dat het even goed is als die van de Intel Xeon Platinum 8280 ,die 20.000 euro kost. Threadtripper 3390X kost je waarschijnlijk zo’n 4.000 euro. Er komen daarnaast Ryzen 4000-processoren voor laptops en de nieuwe Ryzen 7 4800 U, die acht cores en 16 draden heeft. Het lijkt op de Ryzen 7 4800H, maar met een flink hogere kloksnelheid.

Alienware en Dell kwamen met een soort Nintendo Switch. Het apparaat heet de Alienware Concept UFO en het idee is dat je hiermee onderweg kunt gamen. Net als op Nintendo’s console zitten de knoppen om games te besturen aan de zijkant van het scherm, dat in dit geval 8 inch is met een resolutie van 1900 x 1200 pixels. Het is nog een concept, dus we weten niet of en wanneer dit apparaat verkrijgbaar is.

Lees ook deel 2, waarin televisies, smartphones, koelkasten en andere bijzondere techgadgets aan bod komen.

[ad_2]

- Advertentie -