Apple’s goedkoopste tablet nog veelzijdiger

[ad_1]

Een groter instapmodel voor dagelijks gebruik
Vorig jaar waren we in onze iPad 2018 review enthousiast over het nieuwe model. Er waren allerlei functies aan toegevoegd waarmee de tablet dichter naar de iPad Pro toe kroop, zoals ondersteuning voor de Apple Pencil. Met de iPad 2019 (verkrijgbaar vanaf €389) herhaalt Apple hetzelfde trucje door een Smart Connector in te bouwen, zodat je er nu een toetsenbordhoes op kunt aansluiten. Daardoor krijgen gewone gebruikers steeds meer mogelijkheden, die voorheen alleen voor de duurdere modellen waren weggelegd.

Echt grote veranderingen zitten er niet in deze 2019-versie van de iPad en dat is des te opmerkelijker omdat Apple deze nieuwe tablet nou juist aankondigde tijdens het ‘By innovation only’-evenement. Tegelijk hadden we eigenlijk ook geen grote wijzigingen verwacht. Mensen die deze iPad kopen zoeken gewoon een goede tablet. Wat zij willen is een goede kwaliteit van materialen, gebruiksgemak en een betrouwbaar apparaat. Ze zitten helemaal niet te wachten op grote innovaties die hun nut nog niet bewezen hebben en die mogelijk nog kinderziektes kunnen bevatten. Maar is de zevende generatie iPad door die kleine verbeteringen nog wel een aanrader of kun je net zo goed het model van vorig jaar kiezen? In deze review van de iPad 2019 gaan we het je vertellen!

- Advertentie -

Review en foto’s: Gonny van der Zwaag (@gonny), tekst: Gonny van der Zwaag en Benjamin Kuijten (@benjaminrk)

iPad 2019 review

Introductie
De meest populaire iPad is dit jaar groter dan voorheen: Apple schaalde het model op van 9,7-inch naar 10,2-inch. Maar technisch gezien is er niet zoveel veranderd. Dat roept bij veel mensen de vraag op: moet ik deze nieuwe iPad hebben, of is die van vorig jaar eigenlijk net zo goed? Wat is er wél verbeterd? In deze review van de 10,2-inch iPad 2019 focussen we vooral op de veranderingen ten opzichte van de eerdere modellen.

Design van de iPad 2019: zelfde uiterlijk, groter scherm

 • Afmetingen: 250.6mm x 174.1mm x 7.5mm
 • Gewicht 483 gram (493 gram voor het model met mobiel internet)
 • Behuizing van 100% gerecycled aluminium
 • Verkrijgbaar in spacegrijs, zilver en goud

Vergeleken met eerdere modellen is het uiterlijk van de 10,2-inch iPad hetzelfde gebleven. Onder het scherm zit nog steeds een thuisknop met Touch ID en alle andere knoppen zitten ook nog steeds op dezelfde plaats. Dat geldt ook voor de speaker en alle andere onderdelen. Het enige wat veranderd is, is het formaat. Deze nieuwe tablet meet nu 250.6mm x 174.1mm x 7.5mm en is daarmee iets groter dan het vorige model. Dit was nodig om ruimte te bieden aan het grotere scherm. Hou er daarom ook rekening mee dat je een nieuw hoesje nodig hebt en niet meer de hoesjes van voorgaande modellen kan hergebruiken. Smart Covers van de oude 10,5-inch iPad Pro en iPad Air 2019 passen wél. De iPad weegt net geen 500 gram.

iPad 2019 behuizing van gerecycled aluminium

Je houdt nog steeds dezelfde vrij dikke schermranden, maar dat is begrijpelijk. Apple heeft met deze iPad niet geprobeerd iets spectaculair nieuws te bieden. Het moest vooral betaalbaar blijven. Misschien is dat ook de reden dat Apple bij deze iPad heeft gekozen voor 100% gerecycled aluminium. Dat klinkt niet alleen duurzaam, maar het is ongetwijfeld ook een stuk goedkoper qua inkoop van materialen. Aan de zijkant zit voor het eerst een Smart Connector.

Scherm van de 10,2-inch iPad 2019

 • 10,2-inch scherm met Retina-resolutie 2160 x 1620 pixels (voorheen 1536 x 2048)
 • Pixeldichtheid 264 ppi (net als voorheen)
 • Niet-gelamineerd scherm
 • Helderheid van 500 nits
 • Vingerafdruk­­bestendige, vetafstotende coating
 • Geen ProMotion, Wide Color en True Tone
 • Geschikt voor Apple Pencil (1e generatie)

De grootste vernieuwing is dat het scherm nu iets groter is, namelijk 10,2-inch in plaats van het bekende schermformaat van 9,7-inch dat al sinds het prille begin van de iPad hét standaardformaat is. Je krijgt een scherm met een resolutie van 2160 x 1620 pixels met een pixeldichtheid van 264 ppi. Omdat het scherm groter is geworden krijg je dus meer pixels, maar de scherpte van de teksten is precies hetzelfde gebleven. Dit is prima voor huis-tuin-en-keukengebruik, zoals het kijken van films. Het maakt deze iPad ook iets meer geschikt voor de nieuwe functies in iPadOS, zoals meerdere vensters van dezelfde app. Wel hebben we het vermoeden dat gebruikers liever hadden gezien dat Apple er niet zozeer een groter scherm in had gestopt, maar een betere kwaliteit scherm.

iPad 2019 review

Net als het voorgaande model is het scherm niet gelamineerd en zit er ook geen antireflectiecoating op. Daardoor is dit scherm iets minder geschikt voor gebruik buitenshuis. Ook merk je dat er ruimte zit tussen de glasplaat en het daadwerkelijke scherm. Als je voorheen een iPad Air gebruikte zul je merken dat je bij deze iPad wat minder dicht op de knoppen zit. Aanraking van het scherm klinkt nu wat hol. Een gelamineerd scherm is dunner, maar is ook duurder om te produceren. Dat is de reden waarom Apple bij dit model blijft vasthouden aan een niet-gelamineerd scherm. Er speelt nog een andere reden mee: deze standaard iPad moet geschikt zijn voor gebruik in scholen en een niet-gelamineerd scherm is goedkoper om te repareren.

De helderheid is 500 nits, prima voor dagelijks gebruik. Er zitten geen fancy technieken zoals Wide Color en True Tone in, maar dat hadden we ook niet verwacht. De kleurweergave is hetzelfde als je altijd al gewend was en het is dus niet zo dat je plotseling iets mist. De mensen die er het meest op vooruit gaan, zijn huidige bezitters van een iPad zonder Retina-scherm, zoals de ooit mateloos populaire iPad 2. Voor hen zal het scherm van de 2019 iPad een lust voor het oog zijn.

Het mooie is natuurlijk dat deze tablet op iPadOS 13 draait en over bijna alle functies beschikt die je ook op de duurdere modellen vindt, zoals het aansluiten van een USB-stick (via een geschikte adapter). Het kan een prima aanwinst zijn als je een goedkope iPad zoekt om de nieuwe Sidecar-functie te gebruiken.

iPad 2019 scherm

Alle iPads die Apple verkoopt zijn tegenwoordig geschikt voor de Apple Pencil (eerste of tweede generatie), dus hier zijn we niet meer verbaasd over. De responstijd van de Pencil is identiek aan de eerdere modellen en dus prima voor je dagelijkse krabbels en notities. Ben je kunstenaar en wil je echt serieus met de iPad gaat tekenen, dan ben je iets beter af met de iPad Pro, omdat dit natuurlijker aanvoelt. Dat heeft met een aantal factoren te maken, waaronder het gelamineerde scherm (waardoor je dichter op de tekening zit) en het feit dat de tweede generatie Apple Pencil in combinatie met de ProMotion-technologie een snellere responstijd oplevert. Dat werkt niet iets prettiger. Maar nogmaals: dat heeft alleen zin als je er heel veel mee wilt gaan tekenen.

Smart Keyboard-ondersteuning

 • Ondersteuning voor Smart Keyboard
 • Zelfde model als bij 10,5-inch iPads
 • Toetsenbord en hoes in één

Voor het eerst heeft Apple in de standaard iPad ondersteuning toegevoegd voor de Smart Connector. Apple introduceerde deze aansluiting voor het eerst in de iPad Pro in 2015, maar een echte pro-functie is het allang niet meer. Sterker nog, het gebruik van de Smart Connector valt flink tegen. Accessoires zijn er in de loop van de jaren nooit echt verschenen en eigenlijk kun je er alleen nog Apple’s Smart Keyboard op aansluiten. Het is jammer dat de potentie van de Smart Connector nooit benut is.

We vinden het Smart Keyboard nog steeds een prettige hoes. Je klapt hem zo open, al kan het voor sommige mensen even wennen zijn hoe je de hoes precies moet open vouwen. Het typen zelf gaat nog steeds prettig, zeker voor wat kortere tekstjes en e-mails. We vinden typen met het Smart Keyboard toch fijner dan met het virtuele toetsenbord, maar het is absoluut geen must-have als je besluit om deze iPad 2019 in huis te halen. Dat komt ook doordat de prijs van de hoes vrij fors is.

Het Smart Keyboard kost namelijk €179 en dat is bijna de helft van wat je voor de iPad zelf betaalt. We vinden dit eigenlijk veel te duur. Een prijs van rond de €100-€120 was meer op zijn plaats geweest. Vind je dit te duur, dan kan je er natuurlijk altijd nog een gewoon Bluetooth-toetsenbord op aansluiten.

Hardware van de 10,2-inch iPad 2019

 • 64-bit A10 Fusion‑processor
 • 3 GB werkgeheugen
 • Keuze uit 32GB of 128GB opslag

De iPad heeft een A10 Fusion-chip en dat is dezelfde als in het model van vorig jaar. De gebruikte chip bestaat al sinds 2016 en werd voor het eerst gebruikt in de iPhone 7 (Plus). Voor doorsnee gebruikers is dat krachtig genoeg, maar je krijgt natuurlijk niet het nieuwste van het nieuwste. Op de iPhone is Apple inmiddels al bij de A13 aanbeland.

Voor het gebruik waarvoor deze iPad bedoeld is, zoals internetten, video’s kijken en spelletjes spelen, voldoet het echter prima. Mensen die deze iPad kopen gaan er waarschijnlijk toch geen 4K-video’s op bewerken of 3D-modellen mee ontwerpen. Hou er wel rekening mee dat deze chip vermoedelijk wat minder lang ondersteund wordt met nieuwe software-functies, omdat de chip alweer drie jaar oud is. De A12-chip in de iPad Air 2019 is toekomstbestendiger maar dit model is dan ook een stuk duurder.

Apple beweert in het persbericht dat de A10 Fusion-chip “tot twee keer snellere prestaties dan de bestverkopende Windows-pc” biedt. Dat klinkt indrukwekkend, maar erg veel verschil met de vorige iPad is er niet, ook al zit er 3GB RAM in (voorheen 2GB). In de Geekbench-benchmarks komen beide modellen rond de 700 en 1400 punten uit voor respectievelijk single core- en dual core-prestaties.

iPad 2019 review: het scherm

Wat opslag betreft kun je bij deze iPad opnieuw kiezen voor 32GB of 128GB. Dat vinden we een uitstekende keuze. Doe je niet zoveel met je iPad (wat bij dit model best begrijpelijk is) dan is 32GB ruim voldoende. Op een iPhone zijn we een wat hogere opslagcapaciteit gewend (vanaf 64GB) maar daar speelt mee dat de toestellen ook vaak als camera worden gebruikt. Zit je thuis op de bank alleen maar wat te internetten en films te streamen, dan is 32GB ruim voldoende. Wil je meer, bijvoorbeeld films opslaan om offline te kijken, dan kun je met 128GB heel goed uit de voeten. De sprong van 32GB naar 128GB kost je €100 extra.

Wat de camera betreft zit er ook deze keer weer een 8-megapixel camera aan de voorkant met de mogelijkheid om 1080p HD te filmen. Aan de voorkant zit nog steeds een magere 1,2-megapixel camera met een maximale videokwaliteit van 720p. Reken dus niet op kraakhelder beeld als je deze iPad wilt gebruiken om te facetimen, maar voor de doelgroep is het waarschijnlijk goed genoeg. Vorig jaar stopte Apple er nog een nieuwe ISP in, voor automatisch optimale instellingen. Voor dit jaar zagen we eigenlijk geen verbeteringen in de camera. We vinden dat ook niet nodig, omdat de iPad toch geen apparaat is waar je echt foto’s mee maakt. Aan de andere kant: hoeveel had het Apple gekost om de FaceTime-camera een kleine update te geven, naar bijvoorbeeld 7-megapixel? Waarschijnlijk niet veel. Wil je toch een betere camera, dan moet je uitwijken naar de duurdere iPad Air 2019.

Batterij van de iPad 2019

 • Tot 10 uur batterijduur voor internetten
 • Opladen via Lightning-aansluiting aan de onderkant
 • Oplaadbare lithium-polymeer­­batterij van 32,4 wattuur (voorheen 32,9 Wattuur)

Verwacht bij deze iPad vooral geen USB-C-aansluiting. Apple houdt vast aan de traditionele Lightning-aansluiting en dat is prima want de overstap naar een nieuw type kabel betekent ook dat je weer opnieuw moet investeren in kabeltjes en andere accessoires. Daar zit je als budgetkoper helemaal niet op de wachten. De batterijduur is hetzelfde gebleven, ook al levert de accu iets minder energie. We vermoeden dat Apple wat optimalisaties heeft doorgevoerd waardoor deze tablet net weer iets energiezuiniger is geworden.

Voor wie is de iPad 2019?

Uit deze review is wel gebleken dat de iPad 2019 maar op een beperkt aantal punten vernieuwd is. Dat verkleind ook meteen de doelgroep van dit model. Om maar meteen met de deur in huis te vallen: we vinden het niet de moeite om te upgraden vanaf een iPad 2018. Als je nu dit model hebt, profiteer je eigenlijk alleen maar van het iets grotere scherm. In de praktijk merk je nauwelijks iets van dit grotere scherm, dus daarvoor hoef je het niet te doen.

iPad 2019 review

Heb je in het voorjaar een iPad Air 2019 gekocht, dan ga je er met deze iPad 2019 eigenlijk alleen maar op achteruit. Het nieuwe model is dikker, heeft een minder goed en kleiner scherm en heeft ook een veel tragere processor. Je bent in al die gevallen beter uit bij de iPad Air. De iPad Air is zo’n €200 duurder en is in bepaalde gevallen meer de moeite waard. Als je met meer professionele apps werkt, grafisch indrukwekkende games speelt en een beter scherm wil, kun je beter voor de iPad Air 2019 kiezen. Ook voor buitenshuis is de iPad Air prettiger, omdat het scherm gelamineerd is en een anti­reflectie­coating heeft.

We vinden de iPad 2019 daarom alleen het overwegen waard als je nu een iPad 2017 of ouder hebt en graag met de Apple Pencil wil tekenen en het Smart Keyboard wil gebruiken. Het is (ook dit jaar) de beste instap-iPad die je momenteel kunt aanschaffen, al is de sprong maar heel klein ten opzichte van het model van vorig jaar. Deze iPad is ideaal voor gebruik binnenshuis, voor een beetje internetten, e-mails lezen en schrijven en filmpjes kijken. Meer veeleisende gebruikers die ook langer met de iPad willen doen, kunnen beter terecht bij de iPad Air.

De beste redenen om voor een iPad 2019 te kiezen, zijn als…

 • …je een goedkope instap-iPad zoekt als opvolger van je iPad 2017 of ouder.
 • …je de iPad alleen binnenshuis gebruikt voor surfen, filmpjes kijken, mailen en teksten schrijven.
 • …je student bent. Dit model is ideaal voor aantekeningen en het typen van teksten, voor een zeer betaalbare prijs.
 • …niet meer dan 32GB opslag nodig hebt.

iPad 2019: alternatieven

Zoek je een alternatief voor deze nieuwe iPad, kijk dan eens naar:

iPad 2018: Er zijn veel overeenkomsten met de 9,7-inch iPad van vorig jaar, waardoor je misschien in de verleiding komt om het eerdere model te kiezen. Dat lijkt ons een prima keuze, vooral als je je iPad niet zo intensief gebruikt. Mogelijk kun je voor de 2018-variant een betere deal vinden. En omdat beide modellen beschikken over een A10-processor verwachten we dat ze even lang updates zullen krijgen. Je kunt daarom prima kijken naar koopjes voor het voorgaande model. Beide zijn geschikt voor de Apple Pencil en je kunt op beide iPadOS 13 installeren. Het belangrijkste verschil is het iets grotere scherm en de Smart Connector op de 2019 iPad. Maar voor de Smart Connector kun je slechts één accessoire kopen en dat is het vrij prijzige toetsenbord van Apple. Ben je niet van plan die te gaan kopen, dan mis je ook niets.

iPad Air 2019: Vind je de gewone iPad te beperkt en mis je een aantal geavanceerde functies, dan kun je ook kiezen voor de recent vernieuwde iPad Air. Deze biedt allerlei functies die je ook in de Pro-modellen vindt en is gemaakt van betere componenten. Verkrijgbaar vanaf €569.

iPad mini 2019: Vind je de 10,2-inch iPad toch iets te groot worden, dan zou de iPad mini 2019 een optie kunnen zijn. Vooral als je een tablet zoekt om boeken te lezen. Het scherm is kleiner en scherper, maar hij is wel een stuk duurder. Verkrijgbaar vanaf €459.

Kortom: zoek je iets goedkopers, dan moet je de standaard iPad van 2018 hebben, zoek je meer functies dan is de iPad Air 2019 de aangewezen tablet. Deze is een stuk goedkoper dan de Pro-modellen, maar beschikt wel over bijna alle geavanceerde functies.

Voor een uitgebreidere iPad-vergelijking check je het beste onderstaand artikel.

Voordelen
+

 • Betaalbare iPad is nog net zo betrouwbaar als altijd
 • Werkt met Apple Pencil en Smart Keyboard
 • Prima batterijduur
 • Ruim aanbod aan geschikte apps en lange ondersteuning met iPadOS-updates

Nadelen

 • Geen coating op scherm
 • Weinig echte vernieuwingen
 • Geen verbeteringen in specificaties
 • Dure (optionele) accessoires

Conclusie iPad 2019 review

Met de iPad 2019 brengt Apple de standaard iPad weer een stapje verder, al gaat het dit jaar wel om kleine verbeteringen. Het grotere scherm is mooi meegenomen voor de multitasking-functies die in iPadOS zitten, zoals het gebruik van meerdere vensters. Maar we vermoeden dat veel gebruikers liever een betere kwaliteit scherm hadden gezien (bijvoorbeeld gelamineerd).

Deze iPad zit vol met technologieën die zich al hebben bewezen en dat is precies waar de mensen die deze iPad kopen op zitten te wachten. Het moet van goede kwaliteit en betrouwbaar zijn, maar het mag ook niet te duur zijn en dat is precies wat Apple in deze 2019-versie van de iPad heeft samengebracht. Deze iPad spreekt een grote groep gebruikers aan, vooral mensen die voor het eerst een iPad kopen of upgraden vanaf een antiek model. Voor hen is dit een uitstekende tablet, al ben je met de 2018-versie net zo goed af.

iPad 2019 kopen

Is de iPad 2019 iets voor jou, dan kun je bij de volgende verkooppunten terecht:[ad_2]

- Advertentie -