Voor welke Nederlandse Joe Rogan betaalt Alexander straks miljoenen?

[ad_1]

Joe Rogan gaat voor 200 miljoen dollar zijn podcastshow exclusief voor Spotify maken waarbij je dus (indirect) gaat betalen voor Rogan. Ondertussen werkt Blendle ook aan een plan om een service te lanceren waar mensen moeten betalen voor podcast. Wie is de Nederlandse Rogan waarvoor Alexander Klöpping straks zijn portemonnee zal trekken?

Een jaar of drie geleden zat ik middenin een verhuizing. Na een middagje hard werken dronk ik een bak koffie met de verhuizers. Op de een of andere manier ging het over bbq-en en de mannen vertelden hoe zij dat zo’n beetje aanpakken met kolen, het vuur erin en roosteren maar. Ik wilde een beetje meelullen met die mannen en dus gooide ik er iets zogenaamd stoers in over mijn barbecue….een elektrische. Het werd opeens stil. Een van die brede gasten, die zojuist in zijn eentje een wasmachine naar boven had gesjouwd, schudde alleen maar met zijn hoofd en zei: ,,elektrisch heeft niks met barbecue te maken.”

- Advertentie -

Verhaal over Rogan
In The Atlantic (The Atlantic en ik, ik en The Atlantic) stond niet zo lang geleden een aardig verhaal over het succes van Joe Rogan. De schrijver probeerde zicht te krijgen op het publiek van Rogan (en dus op het succes) door de producten van zijn sponsors te consumeren. Denk aan vitaminesupplementen, paddenstoelenkoffie en sportrepen. Het levert een heel aardig verhaal op over het publiek van Rogan die voornamelijk denkers, vechtsporters en comedians ontvangt in zijn show. De schrijver houdt het qua Roganpubliek, als je het naar Nederland vertaalt op: ‘regular guys’ die niet zoveel hebben met purpose om het purpose, met schreeuwende actrices bij DWDD of met andere grootstedelijke hipheid. Mannen die niet de hele dag bezig zijn met gendergelijkheid, die geen diversiteitsbokaal op hun nachtkastje hebben staan, maar die gewoon hun leven leven en deze thema’s een klein beetje volgen via tv. Mannen van allerlei kleuren die vinden dat er genoeg is gediscussieerd over Zwarte Piet omdat we gewoon beter kunnen ophouden met die rare traditie die mensen pijn doet. En weer door, is een beetje hun motto. Het goede verhaal zette me aan het denken. Want hoe zouden we dit Joe Rogan publiek in Nederland omschrijven? En is er al een Nederlandse equivadinges, een Joe Rogan die de belangen voor ‘de normale man’ behartigt?

Mijn oude vriend Theo
Laten we eerst met dat publiek beginnen. Neem bijvoorbeeld mijn oude vriend die ik voor het gemak even Theo noem. Intelligente gozer, houdt van een biertje drinken met zijn vrienden en ook vooral van zijn familie. Ik heb het hem niet gevraagd, maar hij heeft waarschijnlijk niks met kirrende actrices bij DWDD. Toch is hij zeker niet afgestompt. Zo is hij bijvoorbeeld een groot fan van de podcast Omdenken die hem echt verder heeft gebracht in zijn leven. Heeft over van alles een onderbouwde mening, maar zal misschien niet zo snel gaan demonstreren op De Dam terwijl hij de inhoud wel steunt. Leest behoorlijk veel en houdt waarschijnlijk van gave series over ingewikkelde bruggen of boomhutten op Discovery. Of neem Bram, een hele goede jurist die bovendien heel handig is. Kan prima een huis verbouwen, is een perfecte onderhandelaar en houdt ervan om met vrienden een beetje te ouwehoeren over van alles. Zag bijvoorbeeld Corona allang aankomen en waarschuwde collega’s daarvoor. Houdt van voetbal en van zijn leuke familie.

Allemaal gewoon mannen zoals mannen zijn, wonen toevallig ergens in de Randstad en zijn behoorlijk sociaal zonder dat van de daken te roepen. Ze zijn slim en veel meer streetwise dan ik, hebben prima banen, zorgen goed voor hun gezin en lezen hun kranten of Blendle trouw zodat ze kunnen meepraten. Voor dat genre mannen is er eigenlijk opvallend weinig qua media. Ze hebben niets met de millennials van Vice, storen zich wel eens aan de elitaire Amsterdamse toon van NRC en Volkskrant en vinden mannen als Jensen veel te extreem. Ze vinden BNR wel interessant, maar ook een beetje saai. Sander van Quote vinden ze een mooie vent, ook omdat hij het opneemt voor ondernemers maar niet met ze meelult. Ze zouden zeker wel iets hebben met Joe Rogan (robuust, met gezondheid bezig, openstaan voor alternatieve gedachten), maar die komt niet zo makkelijk op hun netvlies.

De Nederlandse Rogan
Ik weet zeker dat zij trouw zouden luisteren naar die Nederlandse Rogan, maar wie zou dat moeten worden? Wie gaat Blendle over een paar jaar een exclusief contract aanbieden om een show te maken waar die doelgroep naar luistert? Mannen zoals ik zijn zeker geen optie. Te feelgood, te weinig een man in de klassieke zin van het woord, lezen Giphart en Tommy Wierenga en hebben niets met Discovery Channel. Elektrisch barbecuemateriaal. Weet je wie het goed zou kunnen? Comedian Patrick Laureij, rauwe gast uit Rotterdam, goede verhalenverteller en bovendien een vechtsporter. Zo’n gast die weet wat er op straat speelt, die van die praktische slimheid heeft waarmee je verder komt in het leven. Ik zie hem wel allerlei dwarse figuren ontvangen en openstaan voor hun verhalen. Waarschijnlijk zal zijn eerste gast iemand zijn die pleit voor het afschaffen van de elektrische barbecue.

FOTO YOUTUBE

[ad_2]

- Advertentie -