Review Wharfedale Linton Heritage monitor speaker

[ad_1]

Inleiding

Het Britse (hoe kan het ook anders) Wharfedale is een waar icoon in de audiowereld. Ze fabriceren al sinds 1932 luidsprekers, wat neer komt op bijna 90 jaar (op moment van schrijven). Dat kunnen niet veel fabrikanten zeggen. De ‘grote jongens’ vieren meestal hun 45 of 50 jarig bestaan.  Wharfedale stevent af op de 100 jaar. Maar dat zegt niets over de kwaliteit van de producten natuurlijk. We bekijken én beluisteren de Wharfedale Linton Heritage. Een forse monitor-speaker van ongeveer 1200 euro per paartje. 

De Linton is een luidspreker uit 1965. Deze zag er – niet geheel verrassend – nagenoeg gelijk uit. Maar wie goed kijkt, zal zien dat er wel degelijk zaken zijn veranderd. Gelukkig maar, want inzichten en technieken zijn gewoon veranderd in 55 jaar. De Wharfedal Linton Heritage heeft dan ook nieuwe units, een mooier filter en een betere behuizing. De klassieke looks zijn wel gebleven.

- Advertentie -
Ga naar deurengigant

Opbouw

De Wharfedale Linton Heritage is in basis een rechthoekige kast met drie units en een zwart speakerdoek. Juist: zoals vroegah. Er is een linker en een rechter model. Dit vanwege de tweeterplaatsing: die staat uit het midden. In basis komt het erop neer dat het logo op het speakerdoek aan de buitenzijde moet komen. Er zijn bijpassende stands. Die zorgen ervoor dat de tweeter op de juiste hoogte komt. Dat is wel belangrijk natuurlijk. De Wharfedale is geen kleine jongen en zal op normale stands snel te hoog komen. Dan klopt al snel het stereobeeld en wellicht ook het klankbeeld niet meer.

De technische opbouw is een drieweg basreflex. Achterop zijn twee poorten. De units zijn een 25mm softdome tweeter, 135mm kevlar middentoner en een 200mm kevlar woofer. Crossovers liggen op 630 en 2400 Hz. Het bereik is zo’n 40 Hz – 20 kHz (+/- 3dB). Het -6dB punt ligt op 35 Hz.

De kast is naar onze inschatting van MDF. De afmetingen zijn niet misselijk met 56,5 cm hoog, 30 cm breed en 33 cm diep. Het gewicht is 18,4 kg, wat significant is. Het laat zeker een buts achter als hij van zijn stand dondert. Al gebeurt dat niet snel met de bijpassende modellen. Helaas hadden we die niet; het maakt de classic look zeker af.

De afwerking is uitstekend voor een luidspreker in deze klasse. We zien geen grote naden, de units zitten er keurig in en de grille past netjes op het front. Het is geen magnetische montage, maar mogen we dat in deze klasse verwachten?

[ad_2]

- Advertentie -