Review KEF R5 en Hegel H90 mooi en compleet totaalplaatje

[ad_1]

Veel muziekliefhebbers en hifi-enthousiastellingen willen weten hoe afzonderlijke hificomponenten presteren. Wij krijgen als medium echter ook regelmatig de vraag om ons oordeel te geven over een complete set. Immers, niet iedere muziekliefhebber heeft belangstelling voor techniek en heeft zin om zich te verdiepen in individuele componenten. Zoals bijvoorbeeld de mensen die de stap willen maken van een alles-in-één tafelradio naar een hifiset bestaande uit componenten die goed bij elkaar passen: het hifi-starterspakket. In onze testruimte staat een set vloerstaanders van het Engelse KEF, model R5, en een geïntegreerde versterker van het Noorse audiobedrijf Hegel, model H90. Hoe presteren deze componenten als set? Vormen de KEF R5 en Hegel H90 een mooi hifi-starterspakket? Of is het meer dan een starterpakket?

Wat te doen met het vakantiegeld van 2020?

- Advertentie -
Ga naar deurengigant

Het overgrote deel van de recensies op dit medium gaat over individuele componenten. Veel liefhebbers willen immers zelf componenten kiezen om een set samen te stellen, of willen slechts één component uit een bestaande set vervangen. Er is echter ook altijd een groep die nog niets heeft, afgezien van wellicht een alles-in-één tafelradio, bluetooth-luidspreker of een zogenaamde slimme actieve luidspreker of soundbar. Wie zijn studentenkamer of ouderlijk huis heeft verlaten, zijn eerste huis heeft gekocht, vervolgens de hypotheekstress, verbouwingsstress en verhuisstress heeft overleefd, wil nu misschien – mits de portemonnee dat toelaat – eindelijk iets beters dan een tafelradio, bluetooth-luidspreker of soundbar. Waar te beginnen? Individuele componenten bekijken? Specificaties vergelijken? Wat past goed bij elkaar? De ene consument vindt dit boeiende vragen, de ander wil gewoon een mooi totaalplaatje. Wellicht ten overvloede, hier ligt een rol voor de deskundige audiodealer. Een goede audiodealer weet wat hij verkoopt, weet wat bij elkaar past en doet meer dan dozen doorschuiven.

Dan hebben we ook nog een bijzondere zomervakantie voor de boeg. We mogen weer reizen, maar niet naar alle bestemmingen en zeker niet zonder allerlei restricties. Is vakantie in het buitenland dan nog leuk? Die vraag mag een ieder voor zichzelf beantwoorden. Wie komende zomer besluit thuis te blijven of in eigen land vakantie te vieren, kan een leuk bedrag in zijn zak houden. Of dit bedrag gebruiken voor een hifi-starterspakket.

De basis van een fijne hifiset is een tweetal passieve luidsprekers en een versterker waar meerdere bronnen op kunnen worden aangesloten. Immers de liefhebber van vinyl zal evenals de liefhebber van streaming een versterker en luidsprekers moeten bezitten. Maar de vinylliefhebber hoeft geen streamer of DA-converter te bezitten en de liefhebber van digitale audio hoeft geen draaitafel te hebben. Versterker en luidsprekers zijn de gemeenschappelijke factor van iedere hifiset. De versterker zou natuurlijk kunnen vervallen als wordt gekozen voor actieve luidsprekers, maar de actieve luidsprekers dienen dan wel voorzien te zijn van ten minste een volumeregeling. Actieve luidsprekers zijn doorgaans ook beperkter dan versterkers als het gaat om het aantal ingangen.

KEF R5 en Hegel H90

In onze ruimte staat een set zwarte vloerstaande luidsprekers model R5 van de welbekende Engelse luidsprekerbouwer KEF. De KEF’s krijgen gezelschap van een H90 van het Noorse Hegel. Beide componenten zijn al eerder ieder afzonderlijk onder de loep genomen op dit medium (zie onze recensie over Hegel H90 en onze recensie over de KEF R5). In de onderhavige recensie willen we de R5’s en H90 vooral als set bekijken. Is deze set een goede basis? Een mooi hifi-starterspakket, of meer? Is deze set een goede bestemming voor het vakantiegeld van dit jaar? Dat gaan we onderzoeken.

We bekijken eerst even wat technische aspecten van beide onderdelen om daarna lekker muziek te gaan luisteren.

[ad_2]

- Advertentie -