[ad_1]
De JBL Link Portable is een draagbare speaker in een compact formaat, met ondersteuning voor onder meer de Google Assistent. De luidspreker heeft een ingebouwde batterij waardoor je hem ook mee kunt nemen en op andere plekken kunt genieten van muziek. De JBL Link Portable heeft een prijskaartje van 149 euro.
De JBL Link Portable is een kleine speaker met een maximaal vermogen van 20 watt. Aan boord zit een accu van 4800 mAh, die maar liefst acht uur nodig heeft om leeg te raken. Opladen gaat relatief snel via een eigen oplaadpunt, namelijk 2,5 uur. De speaker biedt ondersteuning aan voor wifi 5 op 2,4 en 5 GHz en maakt gebruik van bluetoothversie 4.2. Daarnaast is er ingebouwde ondersteuning voor Google Cast, de Google Assistent en Apple AirPlay 2, zodat je in huis draadloos naar je favoriete muziek kunt luisteren.
Natuurlijk is het al jaren mogelijk draadloos naar muziek te luisteren wanneer je gebruikmaakt van bluetooth. Echter, bij bluetooth is het zo dat je de bluetoothmodus van je smartphone moet activeren en eerst de koppeling moet maken met zo’n speaker. Het voordeel van platformen als Google Cast en AirPlay 2 is dat de speaker (op het oplaadpunt) altijd aanstaat en je vanuit allerlei apps van muziekstreamingdiensten muziek kunt afspelen zodra zowel de speaker als de smartphone gekoppeld zijn aan wifi. Dat vergt minder handelingen.
JBL Link Portable in gebruik
Omdat de JBL Link Portable op verschillende manieren gebruikt kan worden en support heeft voor de Google Assistent, krijg je te maken met verschillende installaties. Als je muziek wil luisteren via bluetooth, dan regel je dat op de oude, vertrouwde manier. En anders kun je het heel snel regelen via Google Cast of Apple AirPlay 2. Wil je gebruikmaken van de Google Assistent, dan moet je hem via Google Home instellen en klaarmaken voor gebruik. Gelukkig spreken al de installatiemethoden voor zich.
De JBL Link Portable heeft in totaal zes knoppen en twee microfoons. De zes knoppen zijn voor het volume (omhoog en omlaag), de Google Assistent, de bluetoothfunctie en de aan-en-uitknop. Ook is er een knop voor het uitschakelen van de microfoon, voor wanneer je even niet wil dat Google luistert naar je commando’s. Dat kan handig zijn wanneer je al een andere slimme speaker met de Assistent aan boord hebt staan in dezelfde kamer, zoals hier het geval was. Hij stond hier vlak naast de Google Nest Hub op kantoor.
Helaas is het zo dat de knop echt ingedrukt moeten worden. Het zijn geen aanraakgevoelige omgevingen, bijvoorbeeld. Ook moet je best wat kracht zetten om het volume te beheren. Omdat de speaker klein en smal is, is kracht zetten niet heel fijn. Wanneer je even snel met één hand het volume wil regelen, dan kan het gebeuren dat de speaker omvalt. Gelukkig is de speaker zelf niet zo heel zwaar (tussen de 700 en 800 gram), waardoor je hem gewoon kunt vasthouden. En daardoor kan die ook prima in een tas ergens mee naartoe.
Audiokwaliteit JBL Link Portable
Wanneer je 149 euro voor een bluetoothspeaker betaalt, dan betaal je niet echt een hoofdprijs. Dat gezegd hebbende is 149 euro ook niet ontzettend weinig geld voor een relatief goede bluetoothspeaker. In beide gevallen stelt de JBL Link Portable gelukkig niet teleur qua audiokwaliteit. In dit geval betaal je ook iets extra voor de mogelijkheden via internet, maar dat is helemaal niet erg. Want qua geluid scoort de speaker gewoon goed. JBL zegt dat er 360 graden-geluid is, maar technisch gezien klopt dat niet helemaal voor zover mij horen.
Het is namelijk vanaf het eerste moment duidelijk dat het geluid uit de onderkant van de speaker komt, net zoals bij andere bluetoothspeakers van JBL. En daardoor lijkt het alsof de audio van alle kant van de speaker af komt. Maar wanneer je goed luistert, dan is dat dus helaas niet het geval. Omdat het geluid naar onderen wordt geduwd en dus altijd tegen een oppervlakte aankomt, klinken sommige tonen en deuntjes nog wel eens dof en afgemeten. Dat is jammer, maar naar verloop van tijd valt dit niet meer op.
Het is in elk geval niet iets waar je je veel aan zult storen. Want over het algemeen biedt de JBL Link Portable een fijne luisterervaring aan. De diepere tonen klinken vaak warm en vol, terwijl de hogere tonen prettig ten gehore komen. Alles in het midden klinkt gewoon prima, waardoor je kunt genieten van redelijk wat detail in de muziek. We hebben niet het idee dat er echt dingen wegvallen, maar hier en daar kan het wel gebeuren dat je sommige tonen wat minder goed hoort. Je mag ook niet alles verwachten van zo’n compacte speaker.
Slimme functies van de JBL Link Portable
Omdat je de JBL Portable met het internet kunt verbinden, waardoor de speaker een streepje voor heeft op bluetoothspeakers binnen hetzelfde prijssegment, kun je er een paar toffe dingen mee doen. Zo kun je aan de Google Assistent allerlei vragen stellen en je smarthome-apparaten bedienen, terwijl je via Google Cast en Apple AirPlay 2 de JBL Link Portable onderdeel kan laten uitmaken van een multitroomnetwerk. Dat kun je allemaal gemakkelijk en snel regelen in de apps van beide slimme platformen.
De Google Assistent werkt overigens prima op de JBL Link Portable. Niet alleen kan de stemassistent je prima verstaan (zelfs vanaf de andere kant van de kamer, die hier 27 vierkante meter is), ook kun je de stem van de persoonlijke assistent perfect horen. Wat dat betreft verschilt de compacte speaker niet van alle slimme speakers die we tot nu toe getest hebben en nog dagelijks in gebruik nemen. Denk dan aan de eerdergenoemde Google Nest Hub, maar ook de Google Nest Mini en bijvoorbeeld de LG WK7.
JBL Link Portable – conclusie
Al met al zijn we best tevreden met de prestaties van de JBL Link Portable. De muziek klinkt prima, ook al kan het soms een beetje weggemoffeld klink doordat de muziek naar beneden afgevuurd wordt. Daarnaast is het indrukken van de knopjes soms wat lastig. Maar voor de rest zijn we te spreken over de algemene audiokwaliteit en zijn we heel blij met de slimme functies qua multiroomnetwerk en de Google Assistent. Dat je hem dan ook nog 8 uur lang onderweg kunt gebruiken is een kers op de volle slagroomtaart.
Bekijk
Bekijk
Bekijk
F5B2D6A79B0F424D88A97FAA7D740DF4
Bekijk
[ad_2]