Review Chord 2go streamermodule Maak je Hugo 2 draadloos

[ad_1]

De Chord 2go is de langverwachte streamingmodule voor de Hugo 2. Eindelijk hoeven de eigenaars van die uitstekende DAC niet langer jaloers te kijken naar lui die hun goedkopere Mojo draadloos maakten met de Poly. Dankzij de 2go kun je de Hugo 2 rechtstreeks op het netwerk hangen en muziek streamen via Roon en andere diensten.

- Advertentie -

Chord 2go

Wat is de 2go? Een interessante vraag, want dit apparaat kun je niet zomaar onder een afgelijnd producttype klasseren. Dat komt omdat het een uitbreiding is voor een ander apparaat, en zelf geen alleenstaand toestel is. Maar ‘uitbreiding’ is ook wel iets te kort door de bocht, want het doet namelijk erg veel. Voeg de 2go aan de Hugo 2 DAC toe en je krijgt een nieuw hybride apparaat met aanzienlijk meer mogelijkheden.

De 2go doet eigenlijk hetzelfde als de Poly die bij de Mojo hoort, maar dan dus voor die duurdere Hugo 2 DAC van Chord die we al eens uitgebreid aan de tand gevoeld hebben. Het concept blijft hetzelfde: de 2go is een uitbreidingsmodule die je bevestigt aan de DAC en die streaming toevoegt. Er zijn bovendien twee sleuven voor microSD-kaarten, met een maximale capaciteit van 4 GB. Stop hier het nodige in en het apparaat opereert ook als netwerkspeler en als mediaserver op je netwerk. Over veelzijdig gesproken.

We zullen het wel nogmaals herhalen: je hebt de Hugo 2 nodig om de Chord 2go te gebruiken. De twee passen perfect bij elkaar. Zo goed zelfs, dat als je de Chord-module vastmaakt aan de Hugo 2 je opeens over één nieuw toestel lijkt te beschikken. En eigenlijk is dat ook zo.

Even schroeven

Ergens is het verbazend dat het zolang duurde vooraleer Chord Electronics met de 2go op de proppen kwam. Met de Poly voor de Mojo DAC hadden de Britten immers al aangetoond dat het concept goed zat: neem een uitstekende DAC in zijn prijsklasse en tover het om tot standalone streamer door middel van een extra module. Openschroeven niet vereist, gewoon vastklikken en instellen via een app. En hey presto: je DAC is een Roon-eindpunt, dat dankzij de ingebouwde batterij bruikbaar is als je volledig draadloze muziekbron om naar muziek te luisteren met je hoofdtelefoon. Het wordt zo een intrigerend alternatief voor een DAP en veel beter geschikt voor veeleisende hoofdtelefoons dan een smartphone.

En ja, je kunt de 2go/Hugo2 mobiel gebruiken. De Chord-DAC is immers uitgerust met een accu en de 2go kan in hotspot-modus ook onderweg gebruikt worden. Maar naar ons gevoel is dat eerder een theoretisch scenario. Veel waarschijnlijker lijkt ons dat je dit gecombineerd toestel thuis gaat gebruiken om ergens comfortabel in hoge kwaliteit naar je muziek te luisteren via een koptelefoon. Of je kunt het gebruiken als streaming DAC in je hifi-systeem. Dat houdt veel meer steek bij deze Chord-combinatie dan bij de Poly/Mojo, onder meer omdat de Hugo 2 beschikt over een volwaardige cinch-uitgang en twee digitale ingangen (optisch en coaxiaal). En ook: er is een ethernetaansluiting, want in een systeem een betere optie qua stabiliteit is. 

Waarom heeft die 2go dan zo lang op zich laten wachten? Daar hebben we het raden naar, maar het is wel zo dat Chord Electronics de laatste tijnd nog heel wat andere producten heeft gelanceerd. Denk dan bijvoorbeeld aan de machtige Ultima-versterkers. Zoiets eist natuurlijk een groot stukje focus op binnen een hifi-bedrijf. 

Vooraleer je de 2go in gebruik kunt nemen, moet je wel even je innerlijke doehetzelver ontketenen. Gelukkig maar voor heel even en zonder dat je beroep moet doen op next-level vaardigheden. Waarom? De verbinding tussen de Hugo 2 en de 2go wordt gerealiseerd door de twee micro-USB-verbindingen. Zelfs twee van die stekkers zijn echter op termijn onvoldoende om de plooikracht te weerstaan die je krijgt als je het toestel onvoorzichtig oppakt. Daar heeft Chord gelukkig iets op gevonden. In de doos van de 2go zitten twee pennetjes die je inschroeft op bestaande uitsparingen bij de Hugo 2 – wat meteen aantoont dat de fabrikant al vanaf het begin sleutelde aan de 2go. Je klikt voorzichtig de streamingmodule op de DAC, waarna je twee kleine nimbusschroefjes in de zijkanten aanbrengt met de meegeleverde sleutel. Hiermee vergrendel je de streamer en krijg je een solied en stabiel geheel.

Bij de Mojo en Poly heb je overigens zo geen extra vergrendelingsmechanisme, maar de Hugo 2 en 2go zijn door hun heftige ge-CNC’de aluminiumbehuizingen dan ook een stuk zwaarder. Samengevoegd weegt het toestel 180 gram. We zouden voor mobiel gebruik wél een case aanraden die beide toestellen goed beschermt. Dat is bij de Mojo en Poly eveneens een goed idee. Chord heeft zelf cases die je kunt kopen, wij lieten voor onze Mojo/Poly bij een derde partij een custom exemplaar maken.

We zeiden hierboven nog dat de 2go enkel bij de Hugo 2 past. Dat klopt niet helemaal, want Chord werkt ook nog aan de 2yu. Dat is een kleine module die je in de plaats van de Hugo 2 aan de 2go koppelt. Het apparaat heeft enkel digitale uitgangen, zodat je de 2go als pure streamer kunt inzetten met een andere DA-converter. De 2yu zal wellicht tegen de zomer beschikbaar zijn, daar houden we je van op de hoogte.

Instellen via GoFigure-app

De 2go stel je in via de GoFigure-app, die eveneens dient voor de Mojo-Poly. Het is een hele opluchting dat deze app inmiddels stukken beter is geworden. Bij het lanceren van de Poly was het soms echt zwoegen om de streamer op je netwerk te krijgen, maar dankzij een reeks updates gaat dat nu heel eenvoudig. De 2go profiteert mee van dit werk, want deze keer hebben we de streamer op 1-2-3 ingesteld via de iOS-versie op een iPad 2017. En gewoon om zeker te zijn dat het goed werkt (en omdat Chord in het verleden de iOS- en Android-versies toch apart behandelde), resetten we het apparaat en configureren we de 2go opnieuw via GoFigure op een Huawei P30-smartphone. Het gaat gelukkig even soepel als op een Apple-apparaat.

De filosofie achter de app moet je wel leren kennen. Het is niet de bedoeling dat je vanuit GoFigure muziek afspeelt. Het is veel meer een app om zaken in te stellen. Dat lijkt helder, ware het niet dat Chord twee uitzonderingen heeft voorzien: internetradio en MPD-playlists van muziekbestanden op een geheugenkaart. Waarom dan niet meteen een volledige muziekspeler voor die bestanden voorzien binnen GoFigure, dat is niet zo duidelijk. Stilletjes vermoeden we dat Chord sterk gelooft in Roon. In de GoFigure-app vind je vervolgens alle instellingen die je nodig hebt. Handig is dat je hier verschillende WiFi-netwerken permanent kunt invoeren, zodat de 2go automatisch verbindt met het juiste netwerk als je het toestel meeneemt naar je kantoor.

Muziek afspelen kan zoals gezegd via Roon, wat prima gaat. De module verschijnt nog als niet-gecertificeerd, maar functioneert helemaal zoals het hoort. Je kunt in de Roon-instellingen aangeven dat het hier eigenlijk over de Hugo 2 gaat, waardoor de juiste configuratie en icoon wordt gekozen.

Uiteraard gebruikt verre van niet iedereen de prijzige maar steengoede Roon-software. Een andere optie is muziek streamen over DLNA, waarbij een optionele geheugenkaart met muziekbestanden de bron kan zijn. Maar je kunt ook streamen vanaf een DLNA-share op NAS. Dit alles regel je niet via GoFigure, maar via een DLNA-spelerapp naar keuze. Wij verkiezen op Android BubbleUPnP, op iOS is mConnect een populaire optie. Bluetooth en AirPlay (niet AirPlay 2) zijn nog andere streamingopties, waarbij we wel blij zijn dat aptX voor Bluetooth-streaming ondersteund wordt.

Chord zegt dat er gewerkt wordt aan het toevoegen van Spotify Connect. Een tijdslijn daarvoor is er nog niet – maar Chord ontwikkelt software doorgaans aan een betrekkelijk traag tempo. Het is niet in geologische termen uit te drukken, maar verwacht Spotify toch ook niet over een paar weken als update te zien verschijnen. We laten ons natuurlijk altijd graag verrassen…

Vertrouwd geluid

Klankmatig verandert de 2go niets aan de Hugo 2, of toch niet dat wij kunnen vaststellen. Als we luisteren naar onze vaste test-playlist via Roon en met de Focal Stellia horen we niets dat we niet eerder gehoord hebben. De Hugo 2 woont immers permanent naast de iMac waar we dagelijks op werken, en wordt al meer dan een jaar intensief gebruikt. We blijven het nog altijd een referentie in het prijssegment vinden. Om meer te weten over wat de Hugo 2 als DAC biedt, zouden we je aanraden om de review van deze Chord er op na te lezen.

Een van de onderbelichte aspecten van de Hugo 2 is de aanwezigheid van de X-PHD-crossfeedfunctie. Hiermee probeert Chord de luisterervaring via luidsprekers naar je hoofdtelefoon te brengen, wat sommige mensen natuurlijker vinden dan de sterke links-rechts-scheiding van een koptelefoon. We gebruiken het soms wel, soms niet, omdat bepaalde muziekwerken met X-PHD net meer platgedrukt overkomen. Bij andere tracks verstevigt het weer het live-gevoel. Geen probleem, via een typisch, gekleurd Chord-bolletje schakel je het in (drie standen) of uit. Hetzelfde is waar voor de vier filters op de DAC die Chord aanbiedt, al vinden we daar de verschillen minder pakkend dan bij de X-PHD-functie. Het is heel hoofdtelefoonafhankelijk, ervaren we.

We hebben de 2go/Hugo 2 heel intensief gebruikt en merkten daarbij dat het toch een heel andere ervaring is dan de Poly/Mojo. Klankmatig neemt Chord een hele stap vooruit, maar die Poly stop je wel gemakkelijk in een broekzak. De 2go/Hugo 2 is een heftiger ding die we ook vanwege de hoge waarde heel bewust en voorzichtig verplaatsten. Het is dus eerder ‘transportable’ dan ‘portable’, maar dat is op zich geen probleem. In deze vorm is de DAC ook veel handiger en interessanter om aan te sluiten op een versterker.

Chord rustte de Hugo 2 uit met een accu omdat dit heel de problematiek met storende voedingen omzeilt. Het zorgt er ook meteen voor dat de combinatie 2go/Hugo 2 heel lang zonder opladen door kan werken: zo’n 12 uur. Dat voelde nooit als een beperking aan. Wel een klachtje: als de batterij leeg is, kun je de 2go niet meteen terug gebruiken als je hem aan de lader hangt. Het moet toch wat stroom tappen vooraleer je weer muziek kunt spelen, wat de ongeduldige audiofiel vast zal doen mopperen. We moeten ook opmerken dat de 2go enkel een WiFi-verbinding via de 2,4-GHz kanalen legt.

Conclusie

De 2go lijkt door zijn aard vooral relevant voor de Hugo 2-bezitter. Is die aan zijn computer of vaste luisterstoel gekluisterd, dan heeft hij wellicht weinig aan het product. Een USB-kabel volstaat dan. Wil je graag af van die afhankelijkheid op die ene luisterplaats en van die bekabelde verbinding met je computer, dan is de 2go een must-have toevoeging aan een uitstekende DAC. Het laat bijvoorbeeld toe dat je in de tuin of – waarom niet? – in bed in ware hi-fi-kwaliteit naar je muziek kunt luisteren, zonder compromis.

Maar eigenlijk zorgt de 2go voor verbreding, en daarom is het niet zomaar een accessoire. Wie een gecombineerde mediaserver/streaming DAC zoekt, vindt in de bundel van de Hugo 2 en de 2go een uitstekende oplossing. Het heeft een paar excentrieke kantjes, maar die worden ruimschoots gecompenseerd door de uitstekende weergave.

Chord Electronics 2go
1.195 euro | www.chordelectronics.co.uk
Beoordeling 4,5 op 5

[ad_2]

- Advertentie -