Kanalenlijst Hans biedt duizenden zenders gratis

[ad_1]

De tijd dat alleen via satelliet naar een groot aanbod van buitenlandse zenders gekeken kon worden, is voorbij. Dit kan nu ook legaal via IPTV.

Jarco Kriek

- Advertentie -

15 januari 2020

legaal IPTV Jamaica TV

Foto ProShots

Bij het woord IPTV wordt al snel aan een handeling gedacht waarmee illegaal naar tv-zenders gekeken kan worden. Dit is geen gekke gedachte. In de volksmond wordt IPTV veelal verbonden met de illegale abonnementen die bijvoorbeeld op internet verkocht worden. Maar er is ook een legale vorm van IPTV. En legale IPTV is een goede gratis aanvulling van het zenderaanbod dat door traditionele tv-distributeurs als Ziggo, KPN, Canal Digitaal en T-Mobile wordt geleverd.

 

Duurder abonnement

Nu abonnementen van tv-pakketten alsmaar duurder worden, gaan meer Nederlanders op zoek naar goedkope alternatieven. Bewust of onbewust wordt gekozen voor een illegaal abonnement waarmee naar duizenden tv-zenders – waaronder alle Nederlandse zenders inclusief betaalzenders als FOX Sports en Ziggo Sport Totaal – voor minder dan tien euro per maand gekeken kan worden. Niet de tv-zenders maar internetcriminelen verdienen honderden miljoenen euro’s aan deze abonnementen. Dit kan uiteindelijk leiden tot het ‘op zwart gaan’ van tv-zenders.

 

Legaal IPTV

Dit soort gevolgen heeft de legale variant van IPTV niet. Niet dure betaalzenders maar wel duizenden tv-zenders afkomstig uit de gehele wereld komen op deze manier via internet de huiskamer binnen. De vraag is natuurlijk hoe dit op de makkelijkste manier gebeurt. Elke tv-zender heeft namelijk zijn eigen stream met hieraan gekoppeld internetadres, de zogenaamde URL. Met een m3u-bestand kunnen meerdere URL’s geplaatst worden waardoor een vorm van zenderlijst ontstaat. Het zelf samenstellen van een m3u-bestand heeft als voordeel dat alleen de zenders die bekeken worden in de zenderlijst worden geplaatst. Het nadeel is dat het zelf samenstellen van een zenderlijst een zeer tijdrovende klus is. Wie desondanks toch bewust kiest voor deze optie en nog geen vaardigheid heeft met het maken van een m3u-bestand kan via Google uitgebreide handleidingen vinden.

 

Kanalenlijst Hans

Maar er zijn ook hobbyisten die dit werk voor u doen. De kanalenlijst van Hans is hier een voorbeeld van. Elke maand maakt Hans een nieuwe zenderlijst. Die lijst is bedoeld voor ontvangers die functioneren op het op Linux gebaseerde Enigma2 open source besturingssysteem. Met dit soort ontvangers kan naar kabel, satelliet, Digitenne of een combinatie van deze uitzendnormen gekeken worden. In de kanalenlijst van Hans zijn niet alleen zenders geplaatst die via deze uitzendnormen te ontvangen zijn. Als extra toevoeging worden in de zenderlijst meer dan duizend zenders aangeboden die online via IPTV te bekijken zijn.

 

Uitbreiding zenderaanbod

Zo kun je naar alle Nederlandse regionale zenders in HD via deze legale vorm van IPTV kijken. Een Ziggo-klant die met een Enigma2-ontvanger kijkt, kan dus lineair met Ziggo de regionale zenders alleen in SD bekijken. Echter online kan met dezelfde ontvanger met dezelfde zenderlijst toch naar deze zenders in HD gekeken worden. Verder zijn ook tientallen lokale tv-zenders uit Nederland en honderden webcams in grote steden of langs de kust met legale IPTV te bekijken. Op deze manier kan het aantal zenders dat op televisie te bekijken is dus fors uitgebreid worden.

 

Televisie van China tot Jamaica

Het legaal en gratis kijken van buitenlandse zenders was voorheen alleen voorbestemd voor bezitters van een schotelantenne. Zeker nu de strijd tegen de schotelantenne eerder regel dan uitzondering is, kan IPTV als volwassen alternatief gezien worden. Sterker, met IPTV kunnen zenders uit veel meer landen bekeken worden. Bij satelliet is ontvangst van een zender alleen mogelijk in het gebied binnen de footprint (uitzendgebied) van de betreffende satelliet. Bij IPTV via internet is deze beperking niet aanwezig. Van China tot Jamaica en zelfs zenders uit Nieuw-Zeeland zijn gratis en legaal te bekijken.

 

Ook voor mediaspeler

Nu heeft niet iedereen een Linux Enigma2 ontvanger tot beschikking. Bijvoorbeeld op de internetsite van De Transponder (www.detransponder.nl) is een speciaal programma te downloaden dat van de Enigma2 zenderlijst van Hans een m3u-bestand maakt. Met dit bestand kan de zenderlijst ook op andere apparaten zoal tablet, mediaspeler of Smart TV-internettelevisie gebruikt worden. De meest recente kanalenlijst van Hans kan overigens ook bij De Transponder gedownload worden. Dit geldt ook voor duidelijke schriftelijke uitleg en instructievideo’s die alle benodigde handelingen verduidelijken.

 

Nadelen legaal IPTV

Want er zijn ook nadelen om legaal via IPTV naar tv te kijken. Als eerste reactie hoor je vaak: ‘het is te moeilijk voor mij’. Zonder twijfel is bovenstaande methode moeilijker dan de kant-en-klare zenderlijsten die Ziggo of KPN in je ontvanger of televisie plaatst. Maar wie zich even in de materie verdiept, komt er snel achter dat het makkelijker is dan het lijkt. Jong en oud kunnen zenderlijsten van legale IPTV in het apparaat naar keuze plaatsen.

 

Uitvallen tv-zenders

Het uitvallen van streams is wel een enorm nadeel. Vanwege diverse redenen veranderen veel tv-zenders regelmatig het internetadres (URL) van hun streams. Wanneer dit gebeurt, gaat het kanaal in de zenderlijst dus ook ‘op zwart’. De nieuwe URL dient dus in de zenderlijst geplaatst te worden om weer naar de betreffende zender te kunnen kijken. Omdat sommige tv-zenders de URL van de stream soms meerdere keren per maand wijzigen, komt het dus vaak voor dat een zender niet bekeken kan worden. Dit temeer omdat Hans maar één keer per maand een nieuwe kanalenlijst openbaar maakt. Ook hier zijn weer mogelijkheden voor om zelf de nieuwe URL te vinden en in de zenderlijst aan te passen. Maar dit is dan wel weer alleen voor de ervaren gebruikers weggelegd.

satellietIPTVlegaalillegaaltvtelevisieonlineinternetabonnementzenderaanbodabonnementlinuxEnigma2decodermediaspelerzenderlijstkanalenlijst Hans

[ad_2]

- Advertentie -