Getest in Totaal TV: Nvidia Shield TV is Android TV op z’n best

[ad_1]

Net voor de feestdagen verschenen er twee nieuwe modellen van de Nvidia Shield TV mediaspeler. Een aanrader voor onder de kerstboom?

Jarco Kriek

- Advertentie -

4 december 2019

Android TV op z'n best

We hebben er meer dan twee jaar op moeten wachten, maar Nvidia presenteerde uiteindelijk toch de nieuwe versies van de populaire Shield TV mediaspelers met Android TV. Wij testen het voordeliger standaardmodel, maar voor de veeleisende gebruiker is ook een Pro model verkrijgbaar. Het belangrijkste verschil tussen het standaardmodel en de Pro-variant zit hem in de USB verbindingen en het geheugen.

 

Standaard of Pro?

Het standaardmodel heeft geen enkele USB-aansluiting, terwijl er bij de Pro twee USB 3.0 poorten beschikbaar zijn. Wie dus met bijvoorbeeld een USB-stick naar video, foto of muziek wil kijken of luisteren kan dat alleen met de Shield TV Pro. Verder heeft het standaardmodel een 32-bitarchitectuur met 2GB RAM-geheugen, en is Pro model 64 bit met een geheugen van 3GB. Ook heeft het Pro model een interne Plex server. Dit alles maakt de Pro net iets sneller en veelzijdiger, maar daar hangt dan wel een prijs aan die zestig euro hoger uitvalt.

 

Vormgeving

Waar het Pro model hetzelfde design heeft als zijn voorloper, springt het nieuwe uiterlijk van het standaardmodel direct in het oog. Het is een cilindervormig apparaat, ook wel gekscherend Nvidia Tube genoemd. Omdat het apparaat met een afmeting van 16,5 x 4 x 4cm vrij klein is, kan het makkelijk weggemoffeld worden bij de tv. Uit het kokertje komt een HDMI-kabel die naar de tv gaat, maar de kabel zelf wordt helaas niet meegeleverd.

 

Aansluitingen

De aansluitingen zijn zeer karig. Aan het ene uiteinde van de speler vinden we de micro USB-aansluiting waarmee de mediaspeler van voedingsspanning moet worden voorzien. Dit kan door middel van een adapter of bijvoorbeeld via een USB-uitgang van een televisie. Aan dezelfde kant vinden we ook de Gigabit netwerkaansluiting, die we bij voorkeur gebruiken om het apparaat met het thuisnetwerk te verbinden. Maar als het trekken van een kabel moeilijk of onmogelijk is, dan kan de verbinding ook via wifi worden gemaakt. Aan het andere uiteinde van de cilinder vinden we de HDMI-uitgang en een kaartslot waarin een microSD geheugenkaart kan worden geplaatst. Dit is belangrijk. Het opslaggeheugen is namelijk slechts 8GB, te weinig dus om meerdere films in goede HD of Ultra HD-beeldkwaliteit op te slaan. Dit kan dus wel als er een microSD geheugenkaart wordt gebruikt. Het Pro model heeft overigens een intern geheugen van 16GB.

 

Lekker snel

Het technische hart van de Nvidia Shield TV 2019 wordt gevormd door de door Nvidia zelf ontworpen Tegra X1+ processor. In de vorige uitvoering van de mediaspeler was de Tegra X1 (zonder +) geplaatst. De nieuwe processor maakt de mediaspeler 25 procent sneller. Nu was de handelingssnelheid van zijn voorganger nooit een probleem, maar we merken in gebruik wel de voordelen van de nieuwe processor.

 

Android TV

De Nvidia Shield TV 2019 werkt met het Android 9 Pie besturingssysteem. Dit zorgt ervoor dat de mediaspeler functioneert met de laatste versie van Android TV. Daardoor kan de Nvidia Shield TV alle apps van de belangrijkste nationale en internationale streamingdiensten draaien. Zo vinden we apps van bijvoorbeeld Netflix, Videoland, NLziet, NPO Start, Amazon Prime Video en Disney+ in de speciale Google Play store voor Android TV. Maar ook muziek luisteren via Spotify of een podcast afspelen is mogelijk, en naar tienduizenden radiozenders luisteren via internet is met deze mediaspeler kinderspel. Ook aangenaam is de ingebouwde Chromecast 4K streamingsmogelijkheid. Samen met de spraakbesturing via Google Assistant en Amazon Alexa maakt dat deze mediaspeler nog interessanter.

 

Beeld en geluid

Nvidia Shield TV is een 4K Ultra HD mediaspeler. De beeldkwaliteit is zowel met SD-, HD- als UHD-content subliem. Natuurlijk biedt native UHD-content de beste beeldkwaliteit en beeldervaring. Maar door AI-upscaling wordt HD op een keurige manier naar 4K resolutie opgewaardeerd. Hierdoor worden beelden nog scherper en duidelijker. Met de beeldtechnieken HDR10 en Dolby Vision is het recept voor fantastisch beeld compleet. Nvidia heeft ook de geluidskwaliteit van de Shield TV verbeterd. Zo ondersteunt de mediaspeler nu Dolby Atmos.

 

Afstandsbediening

De afstandsbediening is sinds het vorige model helemaal op de schop genomen. De platte zapper is ingeruild voor een iets dikker model waar dit keer normale AAA-batterijen in geplaatst kunnen worden. Natuurlijk ontbreekt ook dit keer de ingebouwde microfoon voor spraakbesturing niet. Wel nieuw is de knop die directe toegang geeft tot Netflix. Verder wordt bewegingsbesturing ondersteund en maken de verlichte knoppen de afstandsbediening bruikbaar in alle lichtomstandigheden. Maar wat wellicht het lekkerste is: de ondersteuning van bluetooth. De mediaspeler kan hierdoor uit het zicht geplaatst worden en toch met de afstandsbediening bediend worden.

 

Conclusie

Heb je al een Nvidia Shield TV en ben je daar tevreden mee, dan is er geen aanleiding om dit nieuwe model te kopen. Heb je net een mooie soundbar of geluidsinstallatie gekocht die Dolby Atmos ondersteunt, dan moet je deze mediaspeler zeker op je verlanglijstje zetten. De Nvidia Shield TV is wel prijzig: de Xiaomi Mi Box S mediaspeler is een goedkoper Android TV-alternatief. Maar wat betreft snelheid, mogelijkheden, beeldkwaliteit en afstandsbediening steekt Nvidia Shield TV er bij de Android TV mediaspelers met kop en schouders bovenuit.

NvidiaShield TVmediaspelerSmart TVAndroid TV

[ad_2]

- Advertentie -