Achtergrond audio in video geluidsweergave bij je beeldconsumptie

[ad_1]

Jarenlang hebben we op HIFI.NL reviews van soundbars en andere ondersteuning voor ‘audio bij video’ ingeleid met opmerkingen als “tv’s worden steeds platter, dus voor een goede geluidsweergave is een aanvullende opstelling steeds evidenter”. De tijd van een beeldbuis met serieuze speakers zoals de Bose VideoWave leek daarmee ver achter ons. Anno nu lijkt daar echter weer een omkeer in te zijn. Beeldfabrikanten vinden een alles-in-één oplossing toch wel aantrekkelijk, als we naar de specs (en ontwikkelingen achter de schermen) van de moderne high-end televisies kijken. Een rondje langs de velden, van de B&W-integratie bij Philips tot het 360° Soundscape Pro van Panasonic.

- Advertentie -

Philips: samenwerking met Bowers & Wilkins

Ontwikkelingen kunnen elkaar snel opvolgen. In 2014 wilde Philips van zijn audiovisuele onderdelen af, waarna het de audiotak aan Gibson verkocht en de videotak aan TP Vision. Toen Gibson echter zijn faillissement moest aanvragen, leek de Philips-naam op audioproducten te verdwijnen. TP Vision nam vervolgens de merkrechten over om met Philips Audio aan de slag te gaan. De Taiwanese joint-venture brengt in Europa al wat langer televisies onder de Philips-vlag op de markt. Daar kwamen ook weer audioproducten bij, onder de naam Philips Audio. Onder die vlag vind je onder meer soundbars, multiroomsystemen, hoofdtelefoons en bluetooth-speakers met het Philips-logo op de Europese markt. De uitgebreide door ons (en door onze lezers) geteste PH805 hoofdtelefoon is er eveneens een voorbeeld van.

TP Vision is ook de partij die aan de beeldkant blijft sleutelen. Kort na de lancering van Philips Audio werd bekendgemaakt dat Bowers & Wilkins de nieuwe partner werd voor de audiozijde van dat verhaal, dus ambities genoeg. Die samenwerking leverde direct een aantal smaakmakers op, en tijdens IFA 2019 werden alweer twee nieuwe premium OLED+ modellen voorgesteld: de OLED+934 en OLED+ 984. Al voor de introductie tijdens de elektronicabeurs werd de OLED+984 bekroond met de EISA Best Home Theatre TV 2019 award.

Beide modellen beschikken over luidsprekersystemen met meerdere drivers. Deze akoestisch geoptimaliseerde drivers zijn fysiek gescheiden in niet-buigzame externe behuizingen, gebouwd op basis van gepatenteerde technologieën van Bowers & Wilkins. Beide tv’s beschikken over Dolby Atmos-decodering. De OLED+934 is de eerste Philips tv die is uitgerust met Dolby Atmos Elevation-units die zich bevinden op de bovenkant van de luidsprekerbehuizing en naar boven zijn gericht. Wie wil weten of de audiomissie ook hier geslaagd is, hoeft daar alleen de 5 sterren-review van onze beeldexpert op na te lezen.

Fast forward naar 2020 en er werden opnieuw twee toevoegingen onthuld: de 9435 Led 4K UHD en 9235 Led 4K UHD, eveneens voorzien van luidsprekers en geluidstechnologie van Bowers & Wilkins. De troef deze keer is een hoogstaand 2.1.2 (50 Watt) geluidssysteem met omhoogstralende drivers. Philips onderscheidt zich van andere fabrikanten die niet altijd aandacht besteden aan een goede geluidskwaliteit, maar is daarin niet de enige.

Sony: Acoustic Surface

In het kielzog van Philips – of TP Vision, zo je wil – is ook Sony de audiokant van de beeldproducten niet uit het oog verloren. De onlangs geïntroduceerde XH95 4K HDR Full Array LED-tv’s, verkrijgbaar in vijf schermformaten, maken gebruik van de allernieuwste beeld- én geluidstechnologieën. Zo beschikt de XH95 over Sony Acoustic Multi-Audio. Sony biedt daarmee een ‘Sound-from-Picture Reality’-ervaring. Dat moet de positie van de geluidsbron zeer nauwkeurig reproduceren, zodat het geluid direct uit de mond van de acteur lijkt te komen wanneer deze spreekt. Dankzij deze innovatie komt het geluid rechtstreeks van het scherm ‘waardoor ervaring, actie en geluid in perfecte harmonie zijn’.

Sony-innovaties op het audiovlak mogen overigens geen verrassing zijn. De Japanners steken hun expertise op dat gebied immers niet onder stoelen of banken. Een interessantere vinding van het merk dan ‘Sound from Picture’ is bijvoorbeeld Sony Acoustic Surface, een idee dat al sinds 2017 in een deel van het assortiment te vinden is. De fabrikant koos er destijds niet alleen voor om de ontwikkeling van een ingebouwde televisiespeaker op een frisse manier aan te pakken, maar besloot zelfs het gehele beeldscherm in een luidspreker te veranderen. Nu is het concept om een oppervlak – welk oppervlak dan ook – als een akoestisch paneel te gebruiken en daarmee in te zetten als luidspreker niet bepaald nieuw. Het gegeven dat OLED zonder backlight werkt, bood echter wel nieuwe kansen om die techniek in een beeldscherm te verwerken. Sony noemt dat de Acoustic Surface sound technology, te vinden in bijvoorbeeld de Sony Bravia A1’s.

Het idee van Sony’s Acoustic Surface is simpel: de werking van de luidsprekers achterin de tv is hetzelfde als bij iedere andere speaker, maar de daadwerkelijke conus is vervangen door het OLED-scherm. Het scherm is aan de achterzijde voorzien van vier voice coils, die Sony ‘actuators’ noemt, twee om twee geplaatst voor weergave in stereo, terwijl er in de voet van de tv een subwoofer is verwerkt. Zodoende heeft het laag iets meer klankkast om zich heen dan het scherm toelaat. De voice coils brengen het OLED-paneel van het 55-, 65- of 77-inch scherm van je Bravia in beweging, die vervolgens op dezelfde wijze als iedere andere luidspreker muziek moet maken. Hoezo soundbar verplicht? 

De jongste uitvoering van Sony Acoustic Surface is te vinden in de gloednieuwe A8, net vandaag gepresenteerd.

Samsung: integratie van soundbars

Ook elektronicagigant Samsung laat van zich horen in de categorie audio-bij-video, met de recente lancering van een reeks nieuwe QLED 8K-televisies. Onder deze apparaten bevindt zich het nieuwe vlaggenschip, de Q950TS QLED 8K-tv, een uitgebreid portfolio QLED 8K en 4K, MicroLED, lifestyle-tv’s en soundbars.

Wacht, soundbars? Inderdaad, de Koreanen vinden extra hardware om en nabij je tv schijnbaar wel de beste oplossing voor het moderne home entertainmentsysteem. Als inspanning om de audiokaart voldoende te spelen om een opname in deze opsomming te bemachtigen, beloven de nieuwe modellen soundbars echter een betere integratie tussen tv en audioapparatuur. De line-up van de Europese Q-serie 2020, inclusief Q800T, Q70T en Q60T, is ‘de ultieme synergie met QLED-tv’. Door het gebruik van Samsungs Acoustic Beam-technologie en geïntegreerde object-based audio door Dolby Atmos en DTS:X, is de Q-serie in staat om entertainment te ervaren ‘alsof je deel uitmaakt van de actie op het scherm’.

Onderdeel van die integratie is het feit dat je bij de genoemde soundbars de speakers van de tv’s kunt betrekken. Met andere woorden, de soundbar is geen vervanging van de tv-audio, maar een aanvulling. Je kunt dus bij veel tv’s én een soundbar én de speakers laten werken, want in dit geval zouden ze elkaar aanvullen. Dat is wel echt nieuw, en heet Q-Symphony, toegevoegd aan alle 2020 QLED Q-series Soundbars.

Een tweede boeiende innovatie is Object Tracking Sound+ (OTS+), waarbij het geluid de actie op het scherm volgt. Met OTS(+) verplaatst geluid van de Samsung QLED zich ‘dynamischer dan ooit’ terwijl het bewegende objecten op het scherm volgt. De ingebouwde speakers aan de boven-, onder- en zijkant geven het geluid de vrijheid om mee te bewegen, voor een levensechtere driedimensionale geluidservaring.

Optimaal geluid is meer dan alleen een naadloze integratie met een tv. De nieuwe Samsung S-serie (S60T en S40T) biedt daarom ‘krachtige prestaties op zichzelf, aldus de fabrikant. De S-serie is ‘stijlvol, slim en past perfect in elke kamer en moeiteloos in elk huis’. Het is een soundbar voor muziekliefhebbers en mensen die waarde hechten aan premium design. Je leest er meer over in deze update.

LG: de terugkeer (of langverwachte introductie) van WiSA

In deze opsomming kan het vrolijke LG-logo natuurlijk niet ontbreken. Wat de Zuid-Koreaanse producten van telefoons en televisies doet om het audio-aspect van AV niet uit het oog te verliezen? De televisies sinds begin vorig jaar voorzien van ondersteuning voor de WiSA-standaard.

WiSA (Wireless Speaker and Audio Association) is een draadloze techniek die op de 5-GHz frequentieband opereert. De wire- en lossless audiotransmissie belooft weergave zonder kwaliteitsverlies, en is in principe bedoeld als vervanger van de luidsprekerkabel; de transmissie stuurt een 24-bit digitaal signaal door. In de WiSA-woorden zelf: “We address the need for a common compliance platform that delivers high definition wireless digital audio to the home theater while ensuring interoperability between any WiSA-compliant consumer electronics device, such as speakers, DTVs, Blu-ray players, gaming consoles, set-top boxes, and mobile devices.”

We kwamen het begrip een jaar of 6, 7 geleden op de CES in Las Vegas voor het eerst tegen, maar het moet nog altijd een wat steviger voet in aarde krijgen. Al is het recente nieuws dat er nu ook ondersteuning is voor Dolby Atmos zeker weer een stap in de goede richting. Destijds waren bovendien partijen als Bang & Olufsen, Klipsch, Onkyo en Paradigm al overtuigd van de mogelijkheden. Vanaf de beeld line-up van vorig jaar mag je daar dus ook LG toe rekenen. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

In diezelfde hoek van nieuws heeft LG afgelopen zomer bovendien aangekondigd dat Apple AirPlay 2 en HomeKit beschikbaar zijn vanaf het AI TV-portfolio van dat jaar, waarmee LG de eerste wereldwijde tv-fabrikant werd om HomeKit te ondersteunen. Deze Apple-functies zijn beschikbaar via een firmware-update voor 2019 LG OLED-tv’s, NanoCell-tv’s en UHD-tv’s met ThinQ AI-functionaliteit. Meer daarover in ons eerdere nieuwsbericht.

Panasonic: OLED en Atmos

Panasonic heeft tijdens een event in de Pinewood Studios afgelopen februari onder meer een drietal nieuwe OLED TV-series gepresenteerd. Deze nieuwe OLED TV’s, de HZ2000-, HZ1500- en HZ1000-serie, ondersteunen allemaal Dolby Vision IQ en Filmmaker Mode met originele, “Intelligent Sensing” van Panasonic om ‘meer te genieten van HDR-beeldkwaliteit op Hollywood-niveau in donkere en helder verlichte huiskamers’. Voor het audioverhaal maakte de fabrikant bekend dat de HZ2000- en HZ1500-serie OLED TV’s innovatieve ingebouwde omhooggerichte luidsprekers krijgen om Dolby Atmos te kunnen leveren.

Na het succes van vorig jaar met de GZ2000-serie, heeft Panasonic de ingebouwde omhooggerichte luidsprekers dus ook verwerkt in de HZ2000- en HZ1500-serie. De HZ2000-serie is uitgerust met 360° Soundscape Pro, het vertrouwde audiosysteem van Panasonic voor een tv, met standaard de omhooggerichte luidsprekers voor een volwaardige Dolby Atmos-geluidsbeleving. Ondanks zijn indrukwekkend dunne profiel moet de HZ2000-serie daarmee een krachtig en dynamisch geluid van 140 W leveren, aangevuld met krachtige lage tonen.

Het volledige geluidssysteem is afgestemd door de technici van het gerenommeerde audiomerk van Panasonic, Technics, en omvat tevens de eigen JENO Engine van Technics voor een nauwkeurig, verfijnd geluid. De ingebouwde luidsprekers zijn bovenop de tv geplaatst en dit betekent dat, in tegenstelling tot oplossingen op basis van een soundbar, het geluid maar een kleine afstand af hoeft te leggen om tegen het plafond te weerkaatsen, zodat het voldoende kracht heeft om terug te kaatsen en een indrukwekkend geluid te creëren.

[ad_2]

- Advertentie -