De videosnacks van Quibi | Totaal TV

[ad_1]

Hebben we behoefte aan nóg een streamingdienst? Dan moet die wel echt wat nieuws te bieden hebben. We maakten een proefrit met Quibi.

Jorrit van Broekhoven

- Advertentie -

16 juni 2020

De videosnacks van Quibi

In Amerika is de concurrentie tussen de streamingdiensten nog feller dan in Nederland. Het is niet gemakkelijk om daar met een nieuwe dienst tussen te komen. Toch doet het begin april gelanceerde Quibi een poging. De dienst is het geesteskind van filmproducent Jeffrey Katzenberg, voormalig hoofd van Walt Disney en medeoprichter van DreamWorks Studios. Katzenberg haalde voor Quibi een miljard dollar op bij grote investeerders, zoals Disney, Sony, Warner en LibertyGlobal, de eigenaar van VodafoneZiggo. Daar moet de komende tijd nog eens een miljard bijkomen voor nog meer exclusieve content.

 

Snelle hap

Quibi (spreek uit: ‘kwibbie’) is een samentrekking van ‘Quick Bites’, een snelle hap in videoformaat. Alle content op Quibi is korter dan tien minuten. Langere verhalen kunnen worden opgedeeld in hoofdstukken, die dan individueel weer onder de tien minuten duren. Mobiel kijken staat centraal bij Quibi, en daarom is de Quibi-app alleen beschikbaar voor Android en mobiele Apple-apparaten (iPhone/iPad). Ondanks de nadruk op mobiel is Quibi wat betreft beschikbare content en functionaliteit meer vergelijkbaar met Netflix dan met bijvoorbeeld TikTok. De series en programma’s van Quibi zijn voor het overgrote deel gericht op volwassenen en de app heeft geen chat- of reageeropties. Zelfs het maken van een screenshot om te delen met contacten is er bij Quibi niet bij.

 

Abonnement

Quibi is in eerste instantie gericht op de VS en Canada, maar ook daarbuiten kan er een abonnement op de dienst worden afgesloten en is alle content beschikbaar. Er is echter een verschil tussen de dienst in Amerika en in Nederland. Amerikaanse kijkers kunnen kiezen tussen twee abonnementsvormen: een versie met advertenties voor $4,99 per maand, en een reclamevrije versie voor $7,99 per maand. In Nederland is alleen deze laatste variant beschikbaar voor de hogere prijs van 8,99 euro per maand. Voor onze test sloten we een abonnement af via Google Play. Afhankelijk van de voorkeuren van de gebruiker kan een Google Play account worden gekoppeld aan een creditcard, PayPal of Google Play tegoed, zodat een creditcard niet noodzakelijk is om Quibi te kunnen kijken. De eerste twee weken zijn bij Quibi gratis, daarna gaat het betaalde abonnement van start. Wie gedurende deze eerste twee weken het abonnement weer opzegt, betaalt niets.

 

App en catalogus

Als we de Quibi-app starten verschijnen er op het openingsscherm persoonlijke aanbevelingen, die fijner worden afgestemd naarmate we de dienst vaker gebruiken. Ook staan er de afgebroken of volgende afleveringen van series en programma’s die we eerder hebben bekeken. De app is simpel en overzichtelijk, heeft een goed werkende zoekfunctie en biedt ons de mogelijkheid om titels te volgen, zodat we een bericht krijgen als er een nieuwe aflevering beschikbaar is. Afleveringen van programma’s kunnen worden gedownload en later teruggekeken, wat handig is in situaties zonder internetverbinding. Ruwweg bestaat het aanbod van Quibi uit drie categorieën. De originele drama- en comedyproducties, waarvoor grote namen als Steven Spielberg, Guillermo Del Toro en Sam Raimi werden aangetrokken, springen het meest in het oog. Ook bij het gestaag groeiende aanbod aan reality- en talkshows komen bekende namen voorbij, zoals Jennifer Lopez, Chrissy Teigen en Kirby Jenner. Tenslotte is er nog een groot aantal dagelijkse nieuws- en lifestyleprogramma’s. Deze zijn duidelijk op de Amerikaanse kijker gericht, maar bijvoorbeeld het nieuws uit de wereld van sport en entertainment zal ook veel Nederlanders aanspreken. Aan nieuwe content wordt gewerkt. Quibi verwacht in de loop van het eerste jaar 175 shows te kunnen aanbieden. Er wordt onder meer reikhalzend uitgekeken naar After Dark, een serie van Steven Spielberg die alleen na zonsondergang kan worden bekeken.

 

Liggend of staand

Een belangrijke en onderscheidende optie van Quibi is de zogenoemde ‘turnstyle’ functie. Dit houdt in dat de weergave van een video altijd wordt geoptimaliseerd naar de stand van het scherm. Als we serie bekijken op een smartphone die horizontaal (liggend) wordt vastgehouden, is de video over de hele breedte van het scherm te zien. Houden we de telefoon rechtop (staand), dan blijft de video beeldvullend en is er dus een uitsnede uit het grotere plaatje te zien. Quibi zorgt er echter voor dat altijd het belangrijkste deel wordt getoond, bijvoorbeeld de acteur die op dat moment aan het spreken is. Bij het draaien van de telefoon wordt de oriëntatie meegedraaid, waarbij de video naadloos doorspeelt. De turnstyle-functie wordt soms ook gebruikt in combinatie met split screen. Als er gelijktijdig twee beelden worden weergegeven – bijvoorbeeld de presentator van een nieuwsshow en een verslaggever op locatie – dan kunnen deze naast elkaar worden getoond als de telefoon horizontaal wordt vast gehouden, of boven elkaar als hij verticaal wordt gehouden.

 

Inhoudelijk

Een catalogus vol titels is aardig, maar hoe staat het met de inhoudelijke kwaliteit van de content? De productiekwaliteit van de series en programma’s op Quibi is hoog. Content wordt duidelijk met zorg en een behoorlijk budget gemaakt, en er wordt gezocht naar originele invalshoeken. Zo vertelt de serie 50 States of Fright

Van Sam Raimi (The Evil Dead) een horrorverhaal voor elk van de vijftig staten van de VS. De thrillerserie The Stranger speelt zich helemaal af binnen 24 uur, en Most Dangerous Game met Liam Hemsworth en Christoph Waltz geeft een nieuwe draai aan een klassiek verhaal. Bij de realityshows is Thanks a Million een blikvanger. Grote namen als Jennifer Lopez, Kevin Hart en Kristen Bell doneren hierin 100.000 dollar aan mensen die hun leven hebben beïnvloed, met de voorwaarde dat ze de helft doorgeven aan iemand anders die het verdient. De aangekondigde realityshow Elba vs Block klinkt ook veelbelovend. Hierin nemen acteur Idris Elba en rallycoureur Ken Block het tegen elkaar op met spectaculaire autostunts. Voor liefhebbers van films en series is er het dagelijkse bulletin Fresh Daily, waarin de bekende website Rotten Tomatoes vijf nieuwe titels recenseert. Ook hier wordt de turnstyle-functie van Quibi weer goed benut: als twee presentatoren op verschillende locaties gelijktijdig in beeld zijn, verschijnen ze boven of naast elkaar, afhankelijk van de oriëntatie van het scherm. Wie een beetje door de catalogus grasduint komt nog meer aparte titels tegen, zoals Daily Chill met meditatieve beelden en geluiden. Waar we bij Quibi tevergeefs naar zochten zijn kinderprogramma’s. De dienst mikt duidelijk op de (jong)volwassen kijker, en dat is voor ouders met kleine kinderen misschien teleurstellend. Een groter nadeel voor veel kijkers is het ontbreken van Nederlandstalige ondertitels. De Quibi-app biedt wel ondertiteling, maar momenteel zijn ondertitels namelijk alleen beschikbaar in Engels (ook voor doven en slechthorenden) en Spaans.

 

Hoe te kijken

De Quibi-app is beschikbaar voor Android-apparatuur met versie 7.1 of hoger en op Apple-apparaten met iOS/iPadOS 11.0 of hoger. Apple-gebruikers kunnen videostreams via AirPlay ook weergeven op een Apple TV mediaspeler (3de generatie of nieuwer) of op een tv die AirPlay ondersteunt. Ondersteuning voor Chromecast is rond het moment van publicatie van deze test in Totaal TV nummer 13 van 2020 ook toegevoegd. De app is duidelijk niet geoptimaliseerd voor de iPad, waarop hij maar een deel van het scherm vult. De beeldkwaliteit van Quibi is echter goed genoeg om er ook op een tv-scherm nog redelijk uit te zien. Op een Quibi-account kan vanaf verschillende apparaten worden ingelogd, maar er kan slechts één stream gelijktijdig worden bekeken. Dat zegt Quibi althans in zijn FAQ. Tijdens onze test keken we echter probleemloos gelijktijdig op tablet en smartphone naar verschillende programma’s met hetzelfde account.

 

Nadelen

Met unieke functies en originele insteken is Quibi duidelijk op zoek naar een eigen plekje in de drukke markt van streamingdiensten. We vonden er echter nog geen programma’s of series die de hoge abonnementsprijs rechtvaardigen. Natuurlijk bevindt de dienst zich nog in de beginfase, maar misschien was het verstandiger geweest om inhoudelijk sterker uit de startblokken te komen. Ook het puur Amerikaanse karakter van de content zal niet bij iedereen in de smaak vallen. De nadruk op mobiel kijken spreekt sommige kijkers meer aan dan andere en wordt wellicht door de jongere doelgroep wel gewaardeerd. Maar wat vooral voor veel Nederlandse kijkers een breekpunt zal zijn is het ontbreken van Nederlandstalige ondertitels.  

Quibistreaming video

[ad_2]

- Advertentie -