Deze gadget waarschuwt als je je niet aan de 1,5 meter afstand houdt

[ad_1]

Anderhalve meter inschatten is niet altijd makkelijk. Een hulpmiddel kunnen we volgens ondernemer Floris Wilmink dan ook goed gebruiken. “Als je net in een ruimte komt, houd je vaak nog wel afstand. Maar hoe langer je bij elkaar bent, hoe dichter je toch weer bij elkaar komt”, zegt hij tegen Editie NL.

Waarschuwing

Daarom ontwikkelde Wilmink samen met twee andere ondernemers het CovidAlarm. Daar komt een pieptoon uit als de onderlinge afstand te klein is. “Het is een hulpmiddel dat mensen erop wijst als ze te dichtbij komen. Het fijne eraan is dat je mensen niet hoeft aan te spreken. Dat vinden we soms toch wel ongemakkelijk.”

- Advertentie -

Het geluid dat het CovidAlarm maakt is erg hard. “Ja, het is redelijk irritant”, zegt Wilmink. “Maar dat is ook de essentie. Het moet een soort ‘straf’ zijn. Het alarm stopt niet met piepen totdat je afstand neemt.”

Allebei een kastje

Het alarm werkt alleen als beide personen het alarm – een soort kastje – bij zich dragen. “Als jij er een draagt en de ander niet, heeft het geen zin. Dus het is vooral handig binnen bedrijven of gebouwen waar iedereen er een heeft. Bijvoorbeeld in magazijnen of verzorgingstehuizen. Bij die tehuizen kun je dan gereguleerd bezoek ontvangen.”

Inmiddels zijn er zo’n 2000 aanvragen voor de kastjes. Vanaf maandag gaan ze in de verkoop.

Meer gadgets

Het CovidAlarm is niet de enige gadgets in deze categorie. “Er zijn verschillende andere voorbeelden te noemen”, zegt techjournalist Merijn Doggen van Bright tegen Editie NL. “Zo is er voor het personeel op de bagage-afdeling op vliegvelden een kastje ontwikkeld dat je op je schouder kan plakken. Dat ding piept en verkleurt als je te dichtbij staat.”

Het is volgens Doggen moeilijk om een gadget te ontwikkelen die toepasbaar is op iedereen. “De enige bedrijven die dat kunnen realiseren zijn Google en Apple, bijvoorbeeld via een app, of door het te verwerken in het besturingssysteem. Want 93 procent van de Nederlanders heeft een telefoon bij zich. Maar mensen moeten dat dan ook allemaal downloaden of goedkeuren.”

Hij gaat verder: “Of de overheid moet besluiten dat iedereen een apparaatje moet aanschaffen, maar dat zie ik niet snel gebeuren.”

[ad_2]

- Advertentie -