Provinciebestuurders kruipen achter laptop vandaan voor ‘frituurbrandstof’

[ad_1]

De afgelopen weken was het voor de commissaris van de koning (CdK) en gedeputeerden vooral videobellen, digitaal overleggen en online vergaderen met Provinciale Staten. Maar het eerste fysieke persmoment sinds de coronacrisis is nu een feit: de provincie gaat duurzaam tanken, kondigde Fleur Gräper donderdag aan.

- Advertentie -



Want alle dieselauto’s en -busjes van de provincie Groningen rijden sinds vandaag op HVO-diesel, een alternatief voor fossiele diesel. Reden genoeg voor Gräper om de bureaustoel te verlaten.

Startpunt

‘Het is weer lekker om even naar buiten te kunnen’, zegt gedeputeerde Fleur Gräper (D66). ‘Dit is een persmoment waarbij we heel gemakkelijk de anderhalve meter afstand kunnen bewaren. En we wilden het startpunt voor het gebruik van schonere diesel wel even vieren.’

Dit is een hele mooie manier om de verduurzamingsslag te kunnen maken

Fleur Gräper

Een deel van de bekende gele auto’s en busjes van de provincie rijdt nu op een mengsel van afgedankt frituurvet en andere plantaardige afvalolieproducten. De HVO-diesel wordt geleverd door Future Fuels uit Heerenveen.

Stuk schoner

‘Deze auto rijdt hetzelfde als gewone auto’s’, zegt Gräper. ‘Maar wel een stuk schoner, met veel minder co2-uitstoot en veel minder fijnstof. Je hoeft je dieselauto niet om te bouwen, je kunt HVO-diesel gewoon tanken. Dit is een hele mooie manier om de verduurzamingsslag te kunnen maken.’

De helft van het wagenpark van de provincie krijgt met HVO te maken. Ruim 45 bedrijfsauto’s, vijf vrachtwagens, drie werkschepen, verschillende tractoren, een mobiele kraan en aggregaten voor noodstroom gebruikten tot dusver diesel. Dat wordt nu HVO.

Tanklocaties

De provincie Groningen bevat op dit moment vijf tanklocaties voor HVO-diesel. Daarnaast heeft de provincie een eigen HVO-pomp op de werkplaats aan de Oostersluisweg in Stad en bij het steunpunt in Nieuwe Pekela.

Lees ook:

– Noorderzijlvest stapt over op biobrandstof





[ad_2]

- Advertentie -