10 Vergeten gadgets – Webwereld

[ad_1]

1. Sony Walkman

Ken je films als de Breakfast Club nog? Je kon in de jaren tachtig bijna geen tienerfilm opzetten zonder ergens een Walkman in beeld te zien komen. En zeg nou zelf, jij hebt er toch ook één gehad? De compacte cassettespeler was een gigantische hit en is uitgegroeid tot een waar icoon van een tijdperk. Walkman werd synoniem voor een pocketcassettespeler. Het merk is nog altijd zo sterk dat Sony nog steeds gadgets uitbrengt met het label. De Walkman werd voorbij gestreefd door eerst de mobiele cd-speler en later de welbekende iPod.

- Advertentie -

2. De floppydrive

Een van de opslagmedia voor de personal computer was de floppydrive. De zachte, flexibele zwarte floppy’s hadden een formaat van 5,25” en konden in een computer gelezen worden. De meeste floppy’s konden 360KB bevatten, maar er waren ook varianten met 140 en 720KB in omloop. De floppy werd eind jaren tachtig vergezeld en begin jaren negentig vervangen door de kleinere diskette.

De diskette had een formaat van 3,5”, en kon 1,44 of 2,88MB bevatten. In die tijd genoeg voor een spelletje of een applicatie, alhoewel het vaak voorkwam dat een kleine fout op de magnetische schijfjes tot grote frustraties leidde.

De floppy en diskette werden vervangen door de CD-ROM en DVD-ROM, terwijl het tegenwoordig voor een grote groep gebruikelijk is om content via het internet te consumeren.

3. De 3Com Palm Pilot

De Palm Pilot kwam niet van de afsplitsing Palm, maar van het bedrijf 3Com. Eigenlijk is dat heel vreemd, wanneer je weet dat dit bedrijf vooral gespecialiseerd is op het gebied van netwerkinfrastructuur. De Palm Pilot werd ontworpen door het toenmalige US Robotics (later is dat opgegaan in 3Com) en had zijn naam te danken aan de manier waarop het toestel wordt vastgehouden, namelijk in de Palm van je had. Dat het toestel geen toetsenbord, maar een touchscreen had was revolutionair voor die tijd. Applicaties kon je downloaden van internet, ernaartoe kopiëren en vervolgens installeren. De PDA’tjes van eind jaren ‘90 hadden een capaciteit van 2 of 4MB, belachelijk weinig eigenlijk wanneer je dit vergelijkt met huidige smartphones die van 16GB voorzien zijn. Toch zijn er nog techies te vinden die niet zonder deze digitale agenda kunnen.

4. De mobiele telefoon

Ik hoor je denken: “Huh? De mobiele telefoon bestaat toch nog gewoon?” Ja, dat klopt, maar jouw mobiele telefoon is er een van een andere generatie. Deze eerste generatie bestond uit massieve, logge producten, waarbij je soms een extra kastje met je moest meeslepen om het te laten werken. Jongeren zullen waarschijnlijk niets van begrijpen. Tegenwoordig heeft de mobiele telefoon (of liever gezegd, de smartphone) een honderden keren langere spreektijd, Facebook-functionaliteit, een digitale camera aan boord, een mp3-speler, MSN, games, etc. etc. Deze grote joekels zullen we in het straatbeeld nooit meer terug zien.

5. De analoge videocamera

In het tijdperk van flashopslag en High Definition is het definitief gedaan met de analoge videocamera. Super 8, in de jaren zeventig en tachtig megapopulair onder zowel filmmakers als hobbyisten, is intussen antiek. Je hoeft nooit meer in de weer met kasten vol filmlinten, al die kilometers passen nu op een klein opslagkaartje.

Super 8 krijgt binnenkort een revival, aangezien Steven Spielberg bezig is met een film gefilmd met een Super 8-camera. De Cloverfield-achtige productie Super 8, die vanaf zomer 2011 in de bioscoop te zien zal zijn, gaat over een nachtelijk avontuur met de camera binnen het geheime Area 51. Hieronder zie je alvast een voorproefje.

6. De telefooncel

Een echte gadget is het natuurlijk niet, maar vroeger stond er bij elk hotel en op elk plein wel een telefooncel. Tegenwoordig kom je ze alleen nog weleens tegen in de buurt van NS-stations, maar daarmee houdt het ook echt op. De opkomst van de mobiele telefoon heeft de telefooncel definitief de das omgedaan.

Nooit meer hoef je in de stromende regen op je voorganger te wachten, die even naar zijn moeder in een ver land belt. Ook hoef je nooit meer al je zakken na te pluizen op zoek naar een muntje, zodat je een vriend kunt bellen om je te vragen je komen op te halen. Nooit meer een vieze hoorn aan je hoor. Nooit meer een verloederd straatbeeld door een kapotte telefooncel.

Alhoewel, nooit? Je zult natuurlijk altijd zien dat de batterij van je smartphone op een cruciaal moment leeg blijkt te zijn.

7. Tandy TRS-80 Model III

Even leek het erop alsof deze Tandy-computer zou worden wat de IBM-PC enkele jaren later werd, de ultieme thuiscomputer. De TRS-80 Model III bevatte een QWERTY-toetsenbord, ingebouwd scherm een tweetal floppydrives en programmeren kon via BASIC. Model III kwam in 1980 uit en had voor die tijd een ultrasnelle 2,03Mhz processor.

Na de TRS-80 heeft Tandy de IBM PC-architectuur omarmd en werden computers als de Tandy 1000 en Tandy 2000 populair. Revolutionair aan deze machines was dat ze een scherm met 16-kleuren konden aansturen, voor die tijd geweldig. Tandy is als merk nog tot 2000 blijven bestaan, waarna het RadioShack is gaan heten. RadioShack is nu vooral bekend van de elektronicazaken die het bedrijf beheert.

8. Casio Wrist Calculator

In de jaren ’80 kon je als geek niet over straat zonder een digitaal horloge. Het liefst zaten er extra functies op, zoals een lampje, afstandsbediening voor de tv of zelfs een calculator. Op de geavanceerde CFX-400 calculator uit 1985 kon je zelfs wiskundige of wetenschappelijke berekeningen maken. Niet dat je dat per se zou willen, want te toetsjes waren razend miniscuul. Als we de marketingmanager van Casio destijds naar de beweegredenen achter dit horloge zouden vragen, zou hij geantwoord hebben: “Gewoon omdat het kan.”

De marketingcampagne werkte, want in de clip ‘Wrapped Around Your Finger’ van The Police uit 1983, draagt Sting een megacool zwart calculatorhorloge.

9. Atari Lynx

Ooit werd deze gadget in de markt gezet als Game Boy-killer, maar ondanks zijn superieure technologie faalde de Atari Lynx jammerlijk. De Lynx werd net als de Game Boy in 1989 uitgebracht, had een kleurenscherm, was 16-bit, maar verkocht nauwelijks. Dit zal er voonamelijk mee te maken hebben gehad dat de Lynx twee keer zo duur was en een stuk minder spellen had. Voor Atari is het achteraf gezien helemaal wrang dat de Game Gear van Sega enkele jaren later duurder was, mindere specificaties had en toch meer aantallen verkocht.

10. De handscanner

Naast diascanners, filmscanners en flatbetscanners bestonden er ook ooit handscanners. Deze apparaten moest je zelf over een illustratie of document bewegen om de afbeelding in de computer te kunnen laden. Vaak was dit een crime, want het moest in een bepaald tempo gebeuren en bij sommige scanners ging dit meermaals mis. Wat tegenwoordig nog op de oude handscanners lijkt is de penscanner en de barcode-scanner.

Bron:
Techworld



[ad_2]

- Advertentie -