Professor onderzoekt tv-cijfers in wielrennen en ziet positieve trends

[ad_1]

Professor Daam van Reeth van de KU Leuven heeft een rapport uitgebracht over de tv-cijfers voor het profwielrennen. Hij neemt positieve trends waar, schrijft hij op cyclingopinions.nl. ‘Alleen in het Verenigd Koninkrijk neemt de belangstelling voor het wielrennen aanzienlijk af.’

Van Reeth schrijft dat de wereldwijde kijkcijfers van de Tour de France TV stegen met zeven procent van 9,86 miljoen naar gemiddeld 10,52 miljoen kijkers per etappe voor de dertien gebieden in de dataset van de professor. Die gebieden zijn Australië, Vlaanderen, Wallonië, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Italië, Nederland, Noorwegen, Spanje, Zweden, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

- Advertentie -

De Tour de France van 2019 was zelfs de vierde best bekeken editie van het afgelopen decennium en trok wereldwijd 15,13 miljoen kijkers. Dat zijn er elf procent meer dan de best bekeken Tourrit in 2018. In Nederland zijn ook positieve trends waarneembaar, schrijft Van Reeth. Zo had de Tour de France in 2017 714.000 kijkers. In 2018 en 2019 waren dit al respectievelijk 847.500 en 822.000.

Eurosport de belangrijkste zender en vrouwen winnen aan belangstelling

Eurosport is de belangrijkste zender van wielerwedstrijden in Europa. ‘In veel landen zijn momenteel op jaarbasis meer dan 100 wielerwedstrijden (mannen en vrouwen) live te volgen op de Eurosport-zenders en de Eurosport-player. Het aantal kijkers van Eurosport TV voor de Tour de France steeg in Frankrijk met 45 procent en in Zweden met 17 procent. In Nederland bleef het stabiel met een stijging van 2 procent’, schrijft Van Reeth.

Ook stelt de Belgische professor dat het vrouwenwielrennen aan belangstelling wint. Volgens hem waren er meer vrouwenwedstrijden dan ooit tevoren, maar werden deze uitgezonden op minder bekeken zenders. Daarnaast kregen slechts 23 WorldTour-wedstrijden behoorlijke tv-aandacht. Dat hielp volgens Van Reeth wel. ‘Het gemiddelde publiek voor de 8 best bekeken live-uitzendingen van vrouwenwedstrijden was 21 procent hoger dan in 2018 (437.000 om 361.000), een duidelijke indicatie van de toegenomen belangstelling van de kijkers voor topwedstrijden in de vrouwenwielrennen.’ (Foto: Sirotti, 2019)



[ad_2]

- Advertentie -