‘Nog veel potentieel bij maaltijdbezorgers’

[ad_1]

'Nog veel potentieel bij maaltijdbezorgers'

Er zit nog een mooi groeipotentieel in de markt voor online maaltijdbezorging. Ondanks – of misschien wel dankzij – de coronacrisis groeit de markt tot 2022 met zo’n 20% per jaar, verwacht Jack Neele, portfoliomanager van de Global Consumer Trends Equities-strategie bij Robeco.

Op korte termijn is zeker sprake van tegenwind, erkent Neele, maar hij is ervan overtuigd dat de groeimotoren in de sector intact blijven, zo schrijft hij in zijn analyse Online meal delivery: Growth potential intact despite Covid-19 headwinds

- Advertentie -

Minder tijd in de keuken

“De aanjagers blijven bestaan: mensen maken minder tijd vrij om zelf in de keuken te staan, en ook het gebruik van smartphones en online winkelen nemen steeds verder toe.”

“Er is de afgelopen tijd zwaar geïnvesteerd in de sector. Een consolidatieslag in deze nog relatief jonge markt biedt zicht op betere winstgevendheid, ondanks de uitdagingen van de coronacrisis.”

Trend naar online

Momenteel bedraagt de wereldwijde markt voor het online bestellen van eten zo’n 270 miljard dollar. Volgens de expert groeit die markt de komende twee jaar met jaarlijks zo’n 20%. Dat past in de bredere trend dat consumenten steeds meer online winkelen.

Het verschil zit ‘m niet zozeer in de toename van het totale aantal geleverde maaltijden, maar vooral in de manier waarop ze besteld worden: er is een grote verschuiving van telefonisch naar online bestellen. 

Twee modellen

Er zijn grofweg twee modellen te onderscheiden in de branche. Bedrijven die het ‘marktplaatsmodel’ hanteren brengen restaurants en klanten bij elkaar, maar zijn alleen tussenpersoon. Ze bezorgen niet zelf. Meestal wordt er een vergoeding van 10 tot 15% van de order gerekend. 

Just Eat Takeaway is hier een goed voorbeeld van. Het bedrijf was al de dominante speler in Nederland en Duitsland, en is dat na de overname van Just Eat ook in het Verenigd Koninkrijk geworden. 

Daarnaast is er het logistieke model. Deze ondernemingen handelen zowel de orders als de bezorging af. Zij vragen een hogere vergoeding, die kan oplopen tot 30%, maar nemen dan ook de kosten voor het bezorgen op zich. Dit is een heel populair businessmodel in veel markten. Uber Eats is een bekende naam. Ook Deliveroo en Doordash horen tot deze categorie.

Potentieel in Nederland

In Nederland ligt de penetratiegraad van online bestellen op 30% (zie ook figuur 1). Het meest ‘vooruitstrevende’ land is het Verenigd Koninkrijk, waar de penetratiegraad op zo’n 60% ligt.

“De hoge penetratiegraad in het VK suggereert dat in andere landen, zoals Nederland of Duitsland, het aandeel van online bezorging de komende jaren aanzienlijk kan toenemen”, aldus Neele.

In de opkomende markten ligt de penetratiegraad duidelijk lager, zo tussen de 1 en de 5%. Een belangrijke uitzondering vormt China, waar de penetratie van rond de 20% dichter bij de niveaus van ontwikkelde markten ligt. 

Twee op de drie gebruikers is Chinees

“Daarmee is China verreweg de grootste markt met meer dan 400 miljoen actieve gebruikers van online maaltijdbezorgdiensten. Dat betekent dat ongeveer twee op de drie gebruikers wereldwijd Chinees zijn”, besluit de expert.

Bekijk ook: De economische impact van corona in 7 grafieken

[ad_2]