[ad_1]
Tegelijk met de lancering van de Nederlandse webwinkel van Amazon is de Fire TV mediaspeler op de markt gekomen. Wij hebben hem getest.
Met de officiële komst van Fire TV naar Nederland heeft de Chromecast van Google een directe concurrent gekregen. Na de Smart TV is de Chromecast in Nederland het meest gebruikte apparaat om te kijken naar streamingdiensten als Netflix, Disney+, Videoland en Amazon Prime Video. Het voordeel van de Chromecast is de lage prijs en de relatief makkelijke installatie. De Fire TV Stick van Amazon is wat prijs betreft vergelijkbaar met de Chromecast. In deze test onderzoeken we of de installatie en het gebruik van de Fire TV Stick ook net zo eenvoudig is als bij de Chromecast.
Design
Het is direct duidelijk dat Amazon veel aandacht heeft besteed aan het design van de Fire TV Stick. De speler wordt geleverd in een klein, oranjekleurig doosje. Als we de verpakking openmaken, blijkt dat de Fire TV Stick en alle accessoires met uiterste precisie in het interieur zijn verwerkt. Omdat we van puzzelen houden, hebben we even geprobeerd om alle onderdelen weer op de juiste manier terug te plaatsen, maar dat is welhaast onmogelijk. De mediaspeler is uitgevoerd in de vorm van een HDMI-dongle die direct op de televisie aangesloten kan worden. De Fire TV Stick kan hierdoor het beste vergeleken worden met de eerste versie van Googles Chromecast. Wat betreft design geven we de voorkeur aan de Fire TV.
Aansluiten
Dat design is echter van minder groot belang, want de Fire TV Stick wordt in de meeste gevallen onzichtbaar achter de televisie geïnstalleerd. Voor gevallen waarin er geen plek is voor de HDMI-dongle achterin de televisie levert Amazon standaard een HDMI-verlengkabel van 15 centimeter lengte mee. De dongle is namelijk iets breder dan de HDMI aansluiting en kan daardoor gedeeltelijk andere HDMI-aansluitingen op de televisie versperren en onbruikbaar maken. Met de verlengkabel wordt dit ongemak opgelost. De stroomvoorziening verloopt via een USB-kabel. Deze wordt meegeleverd, samen met een USB-stroomadapter. Het is overigens ook mogelijk om een USB-aansluiting van de televisie te gebruiken voor stroomtoevoer naar de Fire TV. Wat niet wordt meegeleverd is een adapterkabel om de Fire TV met een netwerkkabel op het thuisnetwerk – en dus aan het internet – aan te sluiten. Deze kabel kan overigens wel voor ongeveer vijf euro bij Amazon besteld worden.
Installatie
Omdat de meeste kopers hun Fire TV mediaspeler zonder optionele netwerkadapter gaan gebruiken, sluiten ook wij het apparaat via wifi aan op het thuisnetwerk. Wat direct opvalt, is dat het invoeren van het wachtwoord van de draadloze verbinding tot problemen leidt, Na driemaal een foutmelding te hebben gekregen, kijken we nog eens goed naar de letters, cijfers en tekens die ingevoerd worden. Het probleem wordt snel duidelijk: de invoertoets ‘OK’ op de afstandsbediening is dermate gevoelig ingesteld dat we meerdere keren onbedoeld een letter, cijfer of teken dubbel hebben ingevoerd. Ditzelfde probleem keert later terug als we de inloggegevens van ons Amazon-account moeten invoeren. Dit is uitermate hinderlijk en het maakt de eerste installatie dan ook onnodig moeilijk. Die installatie wordt vanwege een andere reden nog tijdrovender, want direct na het koppelen van de mediaspeler aan het Amazon-account wordt de nieuwste firmware ingeladen. Omdat de Fire TV niet over de meest krachtige processor beschikt, duurt dit proces bijna een kwartier. Als de Fire TV wordt geleverd met oudere firmware – wat bij ons testexemplaar het geval was – dan wordt direct na de eerste installatie van nieuwe firmware een tweede installatie gestart. Ook dit proces duurt weer een kwartier.
Afstandsbediening
De afstandsbediening is een groot voordeel van de Fire TV Stick in vergelijking met de Chromecast. Bij de Chromecast kan er alleen met behulp van een tablet, smartphone of pc/laptop content via het apparaat naar televisie gestreamd worden. Bij de Fire TV Stick is dat anders. De Fire TV heeft – net als de Apple TV HD/4K en Android TV-mediaspelers – een eigen afstandsbediening en de mogelijkheid om apps te installeren. Dit betekent dat er voor de Fire TV ook een – zelfs zeer uitgebreide – eigen appstore beschikbaar is. Apps kunnen direct op de Fire TV Stick worden geïnstalleerd en gebruikt.
Waarschuwing
Amazon verkoopt in Nederland op dit moment alleen de internationale versie van de Basic Edition van de Fire TV Stick. Dit model kan content maximaal in HD-kwaliteit op de televisie weergeven. Het 4K Ultra HD model is in Nederland officieel nog niet te koop. Er zijn wel bedrijven in Nederland die de Fire TV 4K aanbieden, maar dat zijn modellen die bedoeld zijn voor een buitenlandse markt (meestal Amerika). Met deze buitenlandse modellen bestaat de kans dat enkele apps – waaronder Amazon Prime Video – niet of niet goed functioneren. Daarnaast kan gebruik van een Nederlands Amazon-account leiden tot een foutmelding als in de appstore een app gekozen wordt. Deze ‘purchase failure’-melding komt zowel voor bij betaalde als gratis apps en kan alleen worden omzeild door een Amerikaans Amazon-account te gebruiken. Overigens zijn ook gevallen bekend waarbij de ‘purchase failure’-fout bij de in Nederland verkrijgbare internationale Basic Edition versie verschijnt. In dat geval dient de mediaspeler bij Amazon voor omruil te worden aangeboden.
Creditcard
Het grootste nadeel van de Fire TV is het verplichte gebruik van een creditcard. Bij het Nederlandse Amazon-account moet altijd een creditcard ingevoerd worden. Betalen met bijvoorbeeld iDEAL is op dit moment nog niet mogelijk. Zelfs als via de Fire TV gratis apps gedownload worden, moeten altijd de creditcardgegevens via het Amazon-account – de zogenaamde 1-click betaling – aan de Fire TV gekoppeld worden. Voor wie niet over een creditcard beschikt is de aanschaf van een Fire TV dus weggegooid geld.
Apps
Als aan alle voorwaarden is voldaan, dan biedt de appstore veel moois dat gratis geïnstalleerd kan worden. De Fire TV Stick is vanaf dat moment een volwaardige mediaspeler. De apps van internationale streamingdiensten als Netflix, Disney+, Apple TV+ en natuurlijk Amazon Prime Video kunnen worden gebruikt, en nu Fire TV officieel ook in Nederland verkrijgbaar is, duiken ook de eerste Nederlandse apps op in de appstore. Zo is NLZIET op dit moment al beschikbaar. Dit geldt ook voor de zogenoemde GO-diensten van de kleinere tv-aanbieders SKV en SKP. Ziggo test op dit moment achter de schermen de eigen Fire TV-app. Het lijkt een kwestie van tijd voordat ook Videoland, NPO Start/NPO Plus en andere Nederlandse streamingdiensten Fire TV omarmen. De mediaspelersoftware Kodi is officieel niet verkrijgbaar in de appstore van Fire TV, maar via een omweg kan deze populaire app toch makkelijk zelf op de mediaspeler geplaatst worden. Op het internet zijn hiervoor diverse handleidingen te vinden.
Beeldkwaliteit
Over de beeldkwaliteit van de Fire TV Stick kunnen we kort zijn. Die is met een maximale beeldkwaliteit van 1080p Full HD uitermate goed. Zoals reeds gezegd is weergave van content in 4K Ultra HD met deze speler niet mogelijk.
Conclusie
Is de Fire TV Stick op dit moment een echte concurrent voor de Chromecast? We vinden van niet. Dat komt vooral door het noodzakelijke gebruik van een creditcard. Dit maakt de drempel om Fire TV te gebruiken voor veel mensen zeer hoog. Niet alleen omdat niet alle potentiële gebruikers over een creditcard beschikken, maar ook om overwegingen van privacy en veiligheid. Als Amazon deze drempels wegneemt, heeft Fire TV de potentie om een Chromecast-killer te worden.
AmazonFire TVFire TV StickPrime VideomediaspelerBasic Edition
[ad_2]