[ad_1]
LG plant elk jaar een workshop met Europese reviewers om de nieuwste technologie toe te lichten. Helaas, die workshop werd om begrijpelijke redenen afgelast dit jaar. We kregen wel inzage in de presentatie en spraken een aantal dingen door met LG zodat we jullie toch een overzicht kunnen brengen van de nieuwigheden in 2020.
Marksituatie
Welke trends ziet LG op de markt? Geïllustreerd met cijfers van IHS Markit zien we een duidelijk groeiende trend in het marktaandeel van OLED. Waar OLED vorig jaar 5,9 % van de marktwaarde betekende, zou dat in 2020 groeien naar 8% en tegen 2023 14%. Die cijfers zijn weliswaar voor de wereldmarkt. In de Benelux mogen we veilig veronderstellen dat die cijfers beduidend hoger liggen, vermits in onze markt meer premium toestellen verkocht worden.
Televisies worden ook steeds groter, maar de cijfers van Ultra Large schermen (70” en groter) tonen daar eerder een groei in de rest van de wereld en niet zo zeer in Europa. Daar zouden deze schermen in 2020 5,3% van de marktwaarde vertegenwoordigen en tegen 2023 nog steeds maar 6,3%. Ook de absolute aantallen tv’s stijgt in deze categorie in Europa slechts traag. Vooral Noord Amerika lijkt erg van de grote maten te houden.
Daaraan gekoppeld zit uiteraard ook 8K Ultra HD in een stijgende lijn. Dat is op zich logisch, gezien er meer verschillende modellen aangeboden worden. Het blijft wel afwachten hoe sterk die trend in de komende jaren zal zijn.
OLED
Net zoals vorig jaar was er geen nieuws over het OLED-paneel dat in 2020-modellen gebruikt zal worden. Dat betekent dat er dus weinig of geen verschil zal zijn met de panelen van 2019. Mogelijk is er een nieuwe pixelstructuur (dat zullen de eerste foto’s uitwijzen), maar een verbetering op vlak van helderheid of kleurbereik is er dus niet. Het belangrijkste OLED-nieuws is de introductie van een 48 inch-model. Daarmee wordt OLED eindelijk ook beschikbaar in een maat kleiner dan 55 inch. Op de officiële prijslijst is het verschil tussen het 55 en 48 inch model 400 euro. Dat is een voelbaar verschil, al blijft het afwachten of dat verschil even groot zal blijven eens de prijzen dalen. Als we nu online kijken en zien dat een 55 inch C9 beschikbaar is voor ongeveer 1.400 euro, en we ervan uitgaan dat de nieuwe 55 inch CX binnen een jaar ook voor die prijs beschikbaar is, dan zou dat de prijs van de 48 inch CX op dat moment op 1.000 euro brengen. Dat is een leuk vooruitzicht.
Ook de LG 2020 oled tv line-up werd herbekeken. Het E-model en G-model die in de voorbije jaren een verbeterde audioprestatie en een meer premium design leverden, zijn verdwenen. De meerprijs van die modellen bleek vaak te hoog. Het C-model (dit jaar niet de C10, maar de CX) blijft het basismodel. Aan de top blijft het papierdunne Wallpaper model met zijn aparte soundbar.
Tussen die twee komt nu een enkel extra model, het Gallery Design (GX)-model. Dat is een zeer slanke uitvoering, 19,9mm dik, maar ze bevat wel alle aansluitingen en luidsprekers. Dit model kan bovendien perfect aansluitend tegen de muur gemonteerd worden. Wie het geluid toch nog wil uitbreiden kan kiezen voor een optionele soundbar.
Beeldkwaliteit
De Alpha9 processor is ondertussen aan zijn derde generatie toe, en dat betekent dat we weer een aantal kleine verbeteringen kunnen verwachten, onder de noemer AI Picture Pro.
Upscaling, het vergroten van de beelden tot ze schermvullend zijn, is een belangrijk onderdeel van elke beeldprocessor omdat we nog steeds vaak naar Full HD of lagere resolutie kijken. Upscaling technieken gaan hand in hand met ruisonderdrukking en herstel van detail en/of scherpte. De Alpha9 gen3 krijgt een ‘Face Enhancing’ techniek, en ‘Text Upscaling’ verbetering.
LG geeft daarbij ook aan dat de televisie in staat is om continu zelfstandig bij te leren en het upscaling algoritme te verbeteren. Hoe dat expliciet werkt, moet LG ons nog verklaren. Bij typische Machine Learning leert het algoritme immers door paren van het originele beeld te vergelijken met downscaled versies. Zo leert het hoe het upscalen moet gebeuren om zo dicht mogelijk bij het origineel te komen. Maar voor dit ‘On-device learning’ krijgt de tv enkel de aangeleverde lage resolutie beelden die we bekijken. Het hoge resolutie origineel kennen we niet. Hoe de tv daaruit leert, hopen we nog te weten te komen.
Nog een nieuwe feature is Auto Genre Selectie, waarbij de tv automatisch herkent of je sport, animatie, film of ander materiaal bekijkt en zo zelf kan schakelen naar de juiste beeldmode. Dat lijkt een handige feature, maar iets dat we persoonlijk toch liever uitschakelen, dat is mogelijk via de menu’s.
Voor de OLED-modellen is er gesleuteld aan de Black Frame Insertion techniek. Die veroorzaakt normaal gezien zichtbare flikker in het beeld, en een lichte daling in helderheid. De nieuwe techniek toont het zwarte frame niet voor een vooropgestelde tijdsduur, maar kan de duurtijd van het zwarte frame aanpassen op basis van de content.
Zo zou de wijziging in helderheid minder zichtbaar zijn, terwijl je toch verbeterde bewegingsscherpte hebt. OLED Motion Pro zal instelbaar zijn in vier modes: laag (waarbij het beeld voor 30% van de tijd vervangen is door een zwart frame), medium (waarbij het zwart frame 50% van de tijd zichtbaar is), Hoog (waarbij de medium stand aangevuld wordt met klassieke Black Frame Insertion en je dus ook het aantal frames per seconde verdubbelt) en Auto waarbij de tv op basis van de content beslist.
Ook LG zal Filmmaker Mode aanbieden, en indien de videostream de juiste metadata bevat zal hij automatisch naar deze mode schakelen (voor content via HDMI of Streaming). Net zoals bij andere fabrikanten is Filmmaker mode in SDR afgesteld op 100 nits maximale helderheid, dat is vrij donker en enkel geschikt voor gebruik in een verduisterde kijkomgeving. Maar vermits het een gewone beeldmode is kan je dat dus aanpassen. Of de lichtsensor activeren, LG past dan de Filmmaker mode aan op basis van het omgevingslicht (enkel als je ook AI Brightness activeert).
Voor HDR blijft LG nog steeds weg van HDR10+, het vertrouwt daarvoor op zijn eigen dynamische tonemapping. Dolby Vision wordt uitgebreid naar Dolby Vision IQ, waarbij het beeld aangepast wordt op basis van het omgevingslicht.
Gaming
LG trok vorig jaar al de gamer kaart door HDMI 2.1 op de meeste modellen te voorzien. Uiteraard kan je daar ook dit jaar op rekenen. De meeste modellen zullen uitgerust zijn met HDMI 2.1, en ondersteuning voor 4K HFR, ALLM, VRR en eARC. ALLM schakelt naar game mode, maar als je tijdens het spelen manueel naar een andere mode schakelt, blijft die lage lag bewaard. Bovendien onthoudt de tv ook de beeldmode die je verkiest voor games.
De input lag werd verlaagd, en ligt volgens LG nu omstreeks 0,75 frames. Voor 60fps gaming betekent dat een input lag van nauwelijks 13 ms.
De VRR ondersteuning krijgt een flinke boost, want de 2020 OLED en Nanocell modellen zullen naast HDMI VRR ook AMD Freesync en Nvidia GSYNC ondersteunen. Daarmee is LG de eerste die dergelijke universele VRR ondersteuning biedt. De 2019 modellen bieden enkel HDMI VRR en Nvidia GSYNC. Dankzij VRR haal je beste framerates zonder horizontale scheuren in het beeld en worden stotterende beelden maximaal vermeden. Het VRR-bereik gaat van 40 tot 120Hz.
Vorig jaar pakte LG ook al uit met ondersteuning voor HGIG (HDR Gaming Interest Group). Dat blijft dit jaar uiteraard ook zo. Deze organisatie bevat fabrikanten en spelontwikkelaars en ze proberen samen een eco-systeem ter creëren waarin iedereen een consistente HDR spel-ervaring heeft. HGIG kan je activeren in de dynamische tonemapping instelling in de menu’s.
Smart TV WebOS 5.0
De nieuwe WebOS-versie voor 2020 is 5.0. De meeste verbeteringen zijn kleine cosmetische aanpassingen. Naast Netflix komen er ook apps voor Apple TV en Disney+ zodat LG nu alle belangrijke streaming diensten levert (Netflix, YouTube en Amazon Prime waren er al).
Daarnaast komt er een nieuwe feature voor sportfans ‘Sport Alert’. Je kan dan favoriete teams kiezen uit meer dan 14 verschillende liga’s. Een minuut voor een match van een van je favorieten start krijg je dan een melding op het scherm. Extra meldingen telkens er gescoord wordt, en uiteraard een melding met de finale score. De Belgische en Nederlandse voetbalcompetitie zijn (nog) niet beschikbaar, maar die komen mogelijk nog. De huidig beschikbare liga’s bevatten onder andere: Premier League (UK), La Liga (Spanje), Serie A (Italië), Bundesliga (Duitsland), Ligue 1 (Frankrijk), MLB, NBA, NHL, en NFL.
Het belangrijkste smart tv-nieuws is dat er voor de 2020 modellen vanaf lancering volledige ondersteuning zal zijn voor ThinQ AI in het Nederlands. Dat betekent dat je allerlei commando’s in natuurlijke spreektaal zal kunnen geven. Vanaf juni zou dat ook op de 2019 modellen het geval moeten zijn, voor de 2018 modellen kregen we nog geen datum. We plannen een later artikel in met een volledig overzicht van alle spraakmogelijkheden.
Meer informatie
Wil je weten welke producten LG in 2020 nog meer op de markt brengt? Een overzicht van alle nieuwe av-producten, waaronder de soundbars en lcd led tv’s, vind je in ons 2020 homecinema overzicht.
Bekijk
Bekijk
Bekijk
Bekijk
Bekijk
Bekijk
[ad_2]