Of je nou al verknocht bent aan je oortjes of niet: de podcast heeft zich inmiddels gemanifesteerd als hét medium van het moment. Niet gek ook, want je leven wordt niet alleen gezelliger met een podcast (het geknipte gezelschap voor op de fiets, bijvoorbeeld), maar ook een stuk rijker. Door de enorme verscheidenheid aan onderwerpen valt er altijd wel iets te leren, of dat nou over een voor jou onbekend óf bekend onderwerp gaat. Voor dit artikel houdt Vogue het bij wat ze kent: mode. Naast fantastische podcasts over feminisme (Damn, Honey!) en een bloemlezing van hilarische verhalen (Echt Gebeurd) bestaan er namelijk genoeg audio-shows die inzoomen op le monde de la mode. Van intrigerende interviews tot het laatste nieuws van binnenuit: deze podcasts wil je liever vandaag dan morgen nog luisteren.
1
Dior Talks
De meest kersverse podcast in dit rijtje is Dior Talks, waarvoor de Londense schrijfster, curator en kunsthistorica Katy Hessel (26) als gastvrouw achter de microfoon kruipt. Verwacht onderwerpen als feminisme, kunst, schoonheid en cultuur, met verschillende interviews ter ondersteuning. In de eerste aflevering luister je naar Maria Grazia Chiuri, de creatief directeur van het modehuis. Ze praat onder meer over de manier waarop mode in haar leven is gekomen, en wat de combinatie met kunst voor haar betekent.
2
The BOF Podcast
Voor de modewereld is het platform Business of Fashion praktisch de heilige graal, wat meteen veelzeggend over hun podcast is. Toegegeven: de thema’s zijn veelal business-gerelateerd, maar er komen ook een hoop andere mode-onderwerpen aan bod, zoals de underground fashion industry in Iran of de toekomst van de rode loper. De interviews zijn ook goed: van gesprekken met Stella McCartney tot Adut Akech, ze weten bij BoF precíes wie op welk moment in the know zijn.
3
Girlboss Radio
Girlboss Radio is de podcast van Sophia Amuroso, de vrouw achter de webshop Nasty Gal. Ze praat op wekelijkse basis met succesvolle vrouwen uit de creatieve sector en doet dat met verve: de gesprekken zijn niet alleen inspirerend, maar ook kwetsbaar (en soms hilarisch). Van de founder achter beautylabel OPI tot rapper SaSweetie: de geïnterviewden durven zich allemaal even open te stellen tegenover Amuroso, wat de menselijke kant van (creatief) ondernemen op interessante wijze aanstipt. Ook wel eens verfrissend.
4
Fashion no filter
In Fashion no Filter geven modejournalisten Camille Charriere en Monica Ainley je een bijzonder kijkje in de (mode)keuken. In elke aflevering snijdt het duo een ander relevant onderwerp aan, van de mannelijke blik op mode tot haute couture. Te informatief wordt het niet snel, want Camille en Monica delen elke aflevering ook wat persoonlijke favorieten met je. Niet vervelend, want dát de twee een jaloersmakende smaak in pacht hebben, moge duidelijk zijn.
5
Métier Class 3.55 By Chanel
Chanel lanceerde vorig jaar maart een eigen podcastserie, Métier Class 3.55. Hun eerste aflevering was meteen een klap in de roos, met één van Karl Lagerfelds laatste interviews ooit. In de rest van de serie neemt journalist Tyler Brûlé je mee door de indrukwekkende geschiedenis van het modehuis, en praat daarvoor met talloze ‘vrienden’ van Chanel. Zo is er een aflevering met Pharrell Williams, maar praat Brûlé ook met Amanda Harlech, de barones die al een levenslange relatie met het modehuis deelt.
6
Fashion Unzipped
Met 71 afleveringen op de teller heb je nog flink wat terug te luisteren van Fashion Unzipped, de podcast van The Telegraph. Deze fijne, luchtige podcast neemt mode serieus, maar laat het nooit elitair worden. Zo bespreken ze uitgebreid de kostuums in The Crown, beantwoorden ze modevragen van luisteraars en belichten ze een dag uit het leven van een blogger.
7
Wardrobe Crisis
Elke week interviewt de Australische journalist Clare Press gasten over mode, cultuur, duurzaamheid, ethiek, activisme en het milieu. Wardrobe Crisis vraagt zich vooral af: wat is duurzame mode, en hoe doe je het ‘goed’? Voor het beantwoorden van die stelling interviewt Press niet alleen ontwerpers, maar ook onderzoekers, inkopers en zelfs politici. Een fijne ode aan de mensen én ideeën die een positieve impact hebben op de toekomst van mode.
8
Fash-on/Fash-off
Hoewel deze podcast niet meer wekelijks te beluisteren is, is terugluisteren absoluut de moeite waard. Fash-on/Fash-off wordt gehost door Matthew Whitehouse, de kunst- en cultuurjournalist van i-D. Met zijn afleveringen biedt hij een alternatieve kijk op mode, gender en jongerencultuur, precies zoals het platform i-D dat zelf ook zo knap doet. Hoe maak je het vandaag de dag bijvoorbeeld nog als een jonge creatieveling? En bestaat er een kans dat alle kleding ooit genderneutraal is? Het zijn vragen die Whitehouse poogt te beantwoorden, met hulp van verschillende gasten.
9
The Collector’s House
Als je vijf dingen mocht kiezen die je representeren of inspireren, waar zou je dan voor gaan? Journalist Danielle Radojcin van Matches Fashion nodigt voor podcast The Collector’s House verschillende ontwerpers en kunstenaars uit om die vraag te beantwoorden. Het resulteert in verfrissende, inspirerende en veelal verrassende gesprekken.
Sanne van Rij
Sanne pent voor Vogue voornamelijk over mode en (pop)cultuur en schrijft als freelance journalist over alle ‘nice to know’-zaken die in het oog springen.