[ad_1]
Nu de eerste nieuwe televisies voor 2018 op het punt staan gelanceerd te worden, zien we meteen al enkele tv-trends verschijnen. Een overzicht van de 8 trends die we nu al zien op de nieuwe tv’s voor 2018.
1Tv boven de 55-inch: 4K is de standaard
UHD of 4K wordt dit jaar zowat de standaard op schermen van 55-inch en groter. Da’s perfect normaal want pas op tv’s met deze afmetingen kan je volop genieten van het hogere aantal pixels.
2Smart tv wordt volwassen
Dit jaar zetten heel wat tv-schermen de stap naar de nieuwe versie van Android TV, terwijl platformen als die van Samsung (Tizen) en LG (webOS) al jaren erg stabiel zijn. Door de keuze voor betere processoren en chipsets behoren trage, logge smart tv-systemen tot het verleden. De nood aan een externe mediaspeler is minder groot.
Bovendien zien we ondersteuning opduiken voor stembediening via tools als Google Assistant, Samsung Bixby en Amazon Alexa. Veelal gebeurt dat door het aanbieden van een afstandsbediening met ingebouwde microfoon. Als nu ook nog deze aanbieders willen volgen met ondersteuning voor de Nederlandse taal dan zijn we misschien vertrokken…
3Meer én betaalbare OLED-televisies
Vorig jaar zagen we steeds meer televisiefabrikanten met een eigen OLED-televisie. Naast LG zagen we ook OLED tv’s bij Sony, Panasonic, Philips, Loewe en Bang & Olufsen.
Eind 2017 werd OLED ook iets betaalbaarder met enkele toestellen die al onder de 2000 euro doken. We verwachten dit jaar nieuwe druk op de prijzen.
4Weg met de gebogen televisies
De voorbije jaren zag je televisies met gebogen schermen opduiken op de winkelvloer en in advertenties. Maar de kijker hapte niet toe dus zien we dit jaar amper nog gebogen (of curved) televisies terug. Hiermee gaat de gebogen tv dezelfde weg op als 3D.
5Doorbraak van HDR
Meer nog dan de Ultra HD 4K-resolutie is HDR of High Dynamic Range de stap naar een betere beeldkwaliteit. Op technisch vlak worden de high-end en midrange tv’s dit jaar weer iets beter zodat HDR ook beter kan weergegeven worden.
Bovendien winnen de dynamische varianten van HDR, en dan vooral HDR10+, aan belang. Uitvinder van HDR10+, Samsung, krijgt dit jaar het gezelschap van merken als Panasonic en Philips, en steeds meer contentaanbieders zoals Fox en Amazon stappen mee in het verhaal. Sinds kort heeft ook de Blu-ray standaard HDR10+ opgenomen in zijn specs (al is dit niet verplicht over te nemen voor makers van een Ultra HD Blu-ray-speler of film).
Die andere dynamische variant Dolby Vision mogen we nog niet afschrijven, maar onder meer door de licentiekosten laten veel tv-fabrikanten deze standaard links liggen.
Leestip: High Dynamic Range (HDR)
68K: vergeet het maar tot minstens 2025
Hoewel de eerste 8K-televisies dit jaar al te koop zullen zijn verwachten analisten dat de doorbraak nog enkele jaren op zich zal laten wachten. Bovendien zal 8K slechts op de allergrootste schermformaten te zien zijn, en zullen er hier in Europa voor 2025 amper beelden in 8K te vinden zijn.
7Full-array leds in plaats van edge-lit leds
Om het beste uit HDR-materiaal te halen zien we dit jaar meer LED-tv’s met full-array leds (afgekort FALD). Bij dit type tv bevinden de leds zich niet langer aan de zijkanten van de tv maar zijn ze verspreid over de hele tv. Daardoor kunnen afzonderlijke leds beter lokaal worden in- of uitgeschakeld, wat de beeldkwaliteit van HDR-beelden ten goede komt.
8Beter geluid op high-end televisies
Om het verschil te maken met andere, vooral OLED, televisies voorzien heel wat televisiemerken hun high-end tv’s van een betere geluidskwaliteit. Vaak in de vorm van een kleine of grote soundbar die in het design van de tv zit weggewerkt of op een speciale manier zit geïntegreerd in de tafelvoet. Sony doet het iets anders met een geluidstechniek die het geluid uit het scherm doet komen.
Vergelijk hier alle televisies
[ad_2]