Deze startup geeft studenten tablets om hun lijstjes op bij te houden

[ad_1]

Wat is Turff?

In veel studentenhuizen hangt een veelvoud aan turflijstjes, bijvoorbeeld voor schoonmaak- of kookroosters of om bij te houden wie wat uit de koelkast heeft gepakt. De Delftse startup Turff (4 fte) wil dit voor eens en altijd digitaliseren. Het bedrijf levert tablets aan studenten, met daarop een zelf ontwikkeld financieel platform. Hierop kunnen de studenten direct aangeven wat ze uit de koelkast hebben gepakt en of ze al schoon hebben gemaakt. Het programma rekent – bijvoorbeeld – op het eind van de week uit wie nog een bijdrage aan de kas moet doen. Een soort uitgebreide versie van Wiebetaaltwat.nl, dus.

Wie zitten erachter?

Turff komt uit de koker van – weinig verrassend, gezien het product – drie studenten, allen van de TU Delft. Student technische natuurkunde Henry Tang (23) leidt het prille bedrijf en studenten informatica Dimitri Stallenberg (21) en Willem Li (22) ontwikkelden de techniek. Tang lanceerde eerder de website Gratisschriften.nl, waarmee studenten gratis schriften krijgen, die voorzien zijn van advertenties om de kosten te dekken. Per kwartaal worden er inmiddels 10.000 schriften gedrukt.

- Advertentie -

Wie zitten erop te wachten?

De ondernemers richten zich uitsluitend op studentenhuizen en -verenigingen. Sinds de lancering afgelopen november hebben ze in Delft, Leiden en Rotterdam al vijftig huizen en twee verenigingen aangesloten. Na komende maand verwachten ze hun tabletsysteem op 150 plekken te hebben geïnstalleerd. Tang verwacht na 2020 in elke universiteitsstad van Nederland operationeel te zijn. Aan de interesse kan het in ieder geval niet liggen. “We krijgen aanvragen vanuit Maastricht tot Groningen.”

turff
De Turff: je hangt ‘m op en turven maar!

Hoever is Turff?

Het financiële platform is ontwikkeld en in gebruik, maar zoals dat met software gaat: écht klaar is het natuurlijk nooit. Tang heeft dan ook plannen genoeg. Zo wil hij in de toekomst met kunstmatige intelligentie werken, waarbij de computer op basis van je gebruikspatroon kan voorspellen welke kosten je zult maken. “Zo krijg je financieel inzicht”, zegt Tang, “en dat is handig, want jongeren hebben het niet zo breed”. 

Ook droomt Tang erover zijn financiële systeem te koppelen met een bezorgdienst van de supermarkt, zodat gebruikers hun koelkast automatisch aangevuld krijgen. Tot slot denkt Turff er nog over na om een mogelijkheid aan de app toe te voegen waarmee studenten hun collegekaart kunnen scannen, om af te rekenen als ze snacks kopen bij hun studievereniging.

Wat is het businessmodel?

Net zoals bij zijn schriftenhandeltje is het verdienmodel van Tangs nieuwe bedrijf gebaseerd op advertenties. De screensaver van Turff-tablets worden gevuld door advertenties, waarbij adverteerders zelf kunnen bepalen hoeveel schermtijd zij opkopen. 10 procent schermtijd, het minimum, kost bijvoorbeeld 30 cent per dag en 30 procent schermtijd, het maximum, kost adverteerders 70 cent per dag. Het idee is dat de tarieven voor adverteerders meestijgen met het aantal huizen waar de tablets geïnstalleerd zijn. Immers: hoe meer huizen, hoe vaker de advertenties in potentie gezien worden. De adverteerders variëren van lokale horecazaken tot landelijk opererende concerns, zoals Scoupy en Boldking.

Studenten krijgen de tablets gratis in bruikleen, maar moeten een borg van 80 euro betalen aan de startup. Met deze borg kunnen de ondernemers in theorie de aankoop van de tablets financieren, want ze bestellen de gadgets bij een fabriek in het Chinese Shenzhen voor een lager bedrag per stuk.

Nog geld nodig?

De ondernemers hebben tot nu toe 20.000 euro eigen geld in hun bedrijf gestoken, deels afkomstig van Gratisschriften.nl. Ze kunnen bootstrappend een heel eind komen, denkt Tang, maar snellere groei heeft de voorkeur. Daarom houden de heren sinds enkele weken gesprekken met investeerders. Hoeveel geld moet dit uiteindelijk in het laatje brengen? Tang: “We zoeken kapitaal voor een seed-ronde van onder de 5 ton.”



[ad_2]

- Advertentie -