[ad_1]
John de Mol pakte afgelopen week weer uit met een aantal slimme investeringen, waaronder Voetbal Inside en persbureau ANP. Daarmee wil hij tv definitief naar zich toetrekken, maar ook krijgt hij het grote ontbrekende deel: (online) nieuws.
De Mol sloeg de afgelopen week zijn slag met het inlijven van Voetbal Inside, een programmabaas van RTL en het ANP, het bekende Nederlandse algemene persbureau. De strategie rond tv is duidelijk: RTL verder verzwakken nu het toch al als een geslagen hond in de hoek zit (zie ook ons artikel).
Binnenkort komen er nog meer sterren naar zijn lineaire tv-zenders en dat is goed voor de reclame-inkomsten. De vraag is wel of De Mol zich het ruim tien jaar geleden mislukte Talpa Tien tv-avontuur nog herinnert. ‘Tv-sterren’ worden immers minder belangrijk, want het tv-kijkende publiek wil echtheid, authenticiteit en ‘gewone’ mensen.
Online nog een wereld te winnen
Laat John maar schuiven met tv, dat wel. Online heeft hij nog een wereld te winnen. Zeker als hij naar eigen zeggen. wil gaan concurreren met Facebook en Google. In november vorig jaar lanceerde hij daarom Talpa TV, met als onderdeel ‘Meer…’, waarmee de gebruiker met één keer inloggen digitaal toegang heeft tot alle labels van Talpa Network. De consument kan programma’s terug- of vooruitkijken, shoppen en meedoen aan winacties. Misschien gaat Talpa op Meer… ook wel exclusief drama brengen, om te concurreren met Netflix en vooral Videoland.
Op social media is de tendens negatief
Dan de aankoop van ANP. Gaat dat samen? Op sociale media was de tendens negatief. Daar gaat de onafhankelijkheid van de journalistiek, was het idee. Dat sentiment is wel begrijpelijk, want we weten dat John de Mol zich nog altijd met elke komma en seconde bemoeit van de media die hij heeft. De vrees was er ook dat als De Mol De Telegraaf in handen zou krijgen, hij vlak voor het ‘zakken’ van de krant toch nog even een andere opening zou eisen.
Maar zover kwam het überhaupt niet en dat gaat ook niet gebeuren met ANP. Dat blijft onafhankelijk, stond woensdag uitgebreid in het persbericht (en er is ook gewoon een redactiestatuut). Dan is dat alvast ondervangen, mochten er toch kritische vragen over komen.
Wat wil De Mol echt?
Boeiender is wat De Mol er écht mee wil. Hij bouwt aan een groot Nederlands mediabedrijf (Talpa Network dus) waaraan hij verschillende facetten wil toevoegen. Op het grote bord van De Mol staan tv, radio, print, online en e-commerce. Online nieuws ontbreekt nog. Daarnaast is ook een feit: linksom of rechtsom, vroeg of laat krijgt De Mol wat hij wil:
Tv: Hij maakte lang geleden al een slimme deal met Sanoma om samen in SBS te gaan. Daar betaalde Sanoma veel te veel voor, schreef daar enorm op af en gaf het daarna voor een prikkie in handen van Sanoma;
Radio: Ondertussen was de Talpa-baas al bezig de grootste radiostations van Nederland over te nemen. Vorig jaar lijfde hij Sky Radio en Radio Veronica in en voegde die samen met de stations die hij al in handen had, Radio 538 en Radio 10.
De Mol gelooft in de kracht van lineaire tv in de avond, radio in de ochtend en einde middag en de verbinding is (online) nieuws;
Nieuws: Telegraaf Media Groep mislukte, dat was misschien even pijnlijk, maar inmiddels keek De Mol al verder. NU.nl was een mooie asset als grootste online nieuwsmedium in bereik. Maar dat kostte meer dan 100 miljoen euro en Sanoma zou naar verluidt deze belangrijke tak niet los willen verkopen.
Goedkoper dan NU.nl
Het is ANP geworden. Het algemene persbureau dat het al jaren financieel moeilijk heeft en onder eigenaren heen en weer is geslingerd. Onder de vlag van de laatste eigenaar – Vereniging Veronica – is het er niet bepaald op vooruit gegaan. Die eigenaar is de laatste tijd ook bij verschillende mediaeigenaren gaan leuren met het ANP, waarbij Talpa Networks uiteindelijk aan het langste eind trok. Waarschijnlijk ook weer voor een prikkie. In ieder geval veel goedkoper dan NU.nl. De Mol heeft met zijn diepe zakken wel de mogelijkheden om er meer van te maken. Drie dingen om precies te zijn:
- Hij kan ten eerste de contracten met de nieuwsmedia die nog steeds van ANP gebruikmaken (en dat zijn er veel) eens tegen het licht houden. NU.nl bijvoorbeeld, maar ook de Persgroep. Zo zijn er meer partijen die nog altijd graag een ‘ANP’tje’ één op één doorplaatsen. ANP kan nu de tarieven omhoog gooien voor de diensten. Het verzwakt mogelijk de positie van NU.nl en De Mol wil die partij ongetwijfeld een slag toebrengen.
- De Mol krijgt de commerciële ANP-tak van Cision Benelux/PR Newswire in handen: ‘s werelds grootste en meest invloedrijke pr-netwerk voor journalistieke content en wereldwijd marktleider op het gebied van commerciële nieuwsdistributie. Hiermee kunnen klanten zelf via database Cision-systeem hun persberichten, video’s en andere communicatie wereldwijd naar 1,6 miljoen persbureaus, media, journalisten en influencers sturen. Ook kunnen ze de effecten van PR-campagnes monitoren en zelfs de resultaten op hun omzet meten. Het is de cash cow van ANP.
- Maar het meest urgent is online nieuws. Met ANP kan De Mol een eigen online nieuwszender beginnen en die koppelen aan de andere takken (Hart van Nederland, Shownieuws, et cetera). Andersom maken de journalisten van ANP veel video en die kan hij ook op de tv-zenders en online doorplaatsen. De Mol krijgt de beschikking over een forse groep serieuze journalisten van een nog steeds betrouwbaar nieuwsmerk.
John de Mol start dus over niet al te lange tijd Talpa Nieuws. Of misschien wordt het een andere naam, maar dit is de weg. Daarmee is de machtigste mediaman van Nederland vast nog niet klaar. Want net als het weer even rustig is, slaat hij toe.
[ad_2]