Bakas ziet 6 belangrijke trends voor de voedingsmiddelenindustrie in 2020

[ad_1]

1.PNGBruinwier: duurzaam en gezond

Bruinwier zal volgens Bakas zeker de revue passeren in 2020. Hij denkt dat deze wiersoort, net als eerder Zeewier kelpboerenkool (kale), de wereld wel eens kan gaan veroveren. “Bruinwier klinkt niet heel lekker, dus zal het vooral onder de Engelse naam kelp worden aangeboden”, stelt hij. Nederlanders mogen zeewier dan vooral associëren met de Aziatische keuken, maar tot in de late middeleeuwen behoorde dit ook tot de Hollandse pot, geeft de Surinamer een lesje vaderlandse geschiedenis.

Volgens Bakas zit bruinwier bomvol kalium, calcium, ijzer, vitamines, jodium en vezel en zal daarom zeker een comeback maken op de menukaart. Bovendien is het duurzaam: zoet water en pesticiden zijn niet nodig. Omdat het wier zo’n tien centimeter per dag groeit, gebeurt het oogsten meerdere keren per jaar.

- Advertentie -

In de Nederlandse kustwateren kan bruinwier uitstekend groeien. Sinds 2013 vindt commerciële kweek van de waterplant plaats in Zeeland. Het wier is een markt met toekomst, waar wereldwijd zo’n €10 miljard in omgaat, aldus de trendwatcher.

2.PNGVleesalternatieven

vleesvervangersVega blijft ook in 2020 mega. Verder zet de groei van het aantal flexitariërs door. Wat betreft vleesvervangers kunnen de Europeanen nog wat leren van de Chinezen. “China heeft al eeuwenlang vleesvervangers. Wat te denken van tofu en al die verschillende groentecombinaties. Chinezen houden nu eenmaal van zacht eten.”

Niet alleen vegetarisch en veganistisch kunnen een alternatief zijn voor het traditionele vlees, ook kweekvlees vormt een steeds realistischer alternatief. Uit één cel van een navelstreng van een varken een hamlapje maken? Bakas ziet het wel gebeuren. Een aantal startups storten zich op de ontwikkeling van kweekvlees. Dit jaar komen er mogelijk doorbraken op dit gebied, denkt Bakas.

3.PNGVoeding is emotie volgens Bakas

Niet de ratio regeert in 2020 maar de emotie. Kijk naar de studentenprotesten in Hong Kong vorig jaar en de acties van boeren in eigen land. Ook voedingsmiddelen zullen meer en meer inspelen op de emoties van de consument door de zintuigen te prikkelen. Vooral met geur kun je veel doen, weet de trendwatcher. “Het verbaast me dat er zo weinig mee gebeurt, want mensen zijn echt emotioneler dan tien jaar geleden.”

 

4.PNGEnergietransitie

Adjiedj Bakas prikt de ballon van de energiereductie door. Hij noemt dit “fictie.” In de rekenmodellen gaan economen ervan uit dat de energievraag zal gaan dalen, begint hij zijn relaas. In Europa gebeurt dit inderdaad. Maar niet in de rest van de wereld. Ongeveer 80% van de wereldbevolking woont in een gebied waar de energievraag lager is dan in het Westen.

De gemiddelde Indiër gebruikt 10% van de energie die de gemiddelde westerling verbruikt. En aangezien de energievraag door onder andere de groeiende middenklasse in India en China enorm is, zal het energiegebruik alleen maar groeien.

Hoog tijd om fossiele brandstoffen dan maar snel in te ruilen voor de niet-fossiele zou je zeggen. Hernieuwbare energiebronnen kunnen de enorme vraag naar energie niet aan. Olie en gas blijven nodig. Nederland gaat volgens hem veel te snel van het gas af, daar waar andere landen aardgas juist ontdekken als schone brandstof. “We hebben een gasinfrastructuur waar bijna ieder land jaloers op is. Gas is de schoonste fossiele brandstof die er is.”

5.PNGWaterstof

Daar waar gas volgens Bakas “in de gunstigste berekeningen” tot 7% minder CO2-uitstoot leidt, ligt de potentie bij waterstof een stuk hoger. Hij verwacht hier veel van in de toekomst: “Het is eenvoudig en veilig uit water te maken en kent vele toepassingen voor industrie en transport.” Anders dan met zonne-en windenergie is waterstof makkelijk, grootschalig en langdurig op te slaan in holtes in zoutlagen in de bodem, zoals ook met gas gebeurt, vertelt Bakas. “Kortom, het is een innovatieve technologie waar we de komende jaren de nodige doorbraken verwachten.”

6.PNGBabyvoeding in China

China blijft voor de komende jaren een markt om rekening mee te houden. De stijgende welvaart leidt tot meer vleesconsumptie en een stijgende vraag naar hoogwaardige voeding. Ieder jaar stijgt de invoer van voedingsmiddelen: visproducten, zuivel, wijn en noten. Hier liggen dus kansen voor de Nederlandse voedingsmiddelenindustrie. Maar haast is wel geboden, omdat China het liefst ‘sterk zelfvoorzienend’ wil worden.

Door de vervuiling van babyvoeding met de chemische stof melamine in 2008 daalde het Chinese consumentenvertrouwen in het eigen voedsel. Nederlandse bedrijven doen er hun voordeel mee. Maar dat beeld zal de komende jaren veranderen. De Chinese overheid maakte vorig jaar bekend te streven naar een zelfvoorzieningsgraad wat betreft babyvoeding.Babymelkpoeder

De Chinese overheid zal het bedrijfsleven ondersteunen om de kwaliteit van de babyvoeding te verbeteren. Zo zal ze lokale zuivelbedrijven helpen om faciliteiten voor melkproductie in het buitenland over te nemen of zelfs op te zetten. Daar staat tegenover dat de Chinese regering de regels voor de import van melkpoeder en de verkoop hiervan op online platforms verder aanscherpt.

Een positieve ontwikkeling, waar bijvoorbeeld Nederlandse zuivelbedrijven van kunnen profiteren, is dat China stimuleringsmaatregelen neemt om ervoor te zorgen dat buitenlandse bedrijven in het land investeren.

[ad_2]

- Advertentie -