Hoera! Gispen is 100 jaar en krijgt een eigen tentoonstelling

[ad_1]

Een tentoonstelling in een museum over kantoormeubelen? Die moeten dan wel heel bijzonder zijn. Gispen weet zich te onderscheiden omdat het product altijd centraal heeft gestaan, vertelt Jeroen van Erp, oprichter van ontwerpbureau Fabrique en hoogleraar Concept Design aan de TU Delft.

”Dat gaat verder dan alleen functie. Gispen staat voor detaillering, ogenschijnlijke eenvoud en de kleurstelling. Wat zo goed is aan ze, is dat Gispen zich steeds realiseert dat mensen dag in dag uit op of aan meubelen zitten. Als je moet kiezen, dan kun je veel beter goed meubilair op kantoor hebben dan thuis.”

- Advertentie -

Daarnaast realiseerde het bedrijf zich, als één van de eersten, dat je niet de goedkoopste hoeft te zijn.

‘Eerst bekend door lampen’

Oprichter achter de fabrikant van designmeubilair, Willem Gispen, begon met het ontwerpen van verchroomde​ huismeubelen. Toch werd hij in eerste instantie internationaal bekend om zijn lampen zoals de Giso 55a vertelt Timo de Rijk, hoogleraar Design, Culture & Society aan de Universiteit Leiden en TU Delft. Ondanks het zakelijk ontwerp van de lamp werden ze vooral in woonhuizen gebruikt, aldus De Rijk.

Een poosje later bleken de lampen en meubelen juist in trek bij rijkere scholen en ziekenhuizen. Toen Gipsen daar achter kwam besloot hij om zich meer op de kantorenmarkt te richten. Een gouden zet.

Bekende ontwerpers, om te beginnen Gispen zelf

”De roem heeft Gispen te danken aan de ontwerpen van Willen Gispen zelf”, aldus De Rijk. Maar volgens hem zijn er daarna ook ontwerpers in dienst gekomen die hele mooie ontwerpen hebben gemaakt voor Gispen, zoals André Cordemeyer en Wim Rietveld, de zoon van de bekende Gerrit Rietveld, en Jan Jacobs.

”Zij hebben mooie kantorenprogramma’s ontworpen”, vindt De Rijk. Jacobs heeft in de jaren tachtig vooral modulaire kantoormeubelen ontworpen, Die verkochten zo goed dat houtleveranciers uit Finland kwamen kijken waar al dat beukenhout dat ze naar Nederland exporteerden nou eigenlijk voor werd gebruikt.

‘Regels maken onderscheiden lastiger’

Een succesvol verleden dus, maar heeft Gispen nog wel genoeg ruimte om zich te kunnen onderscheiden anno 2016? Er zijn steeds meer regels, geven De Rijk en Van Erp aan. ”Standaardisatie leidt ertoe dat geen enkel bedrijf trendsettend kan zijn”, aldus De Rijke. ”Je moet het tegenwoordig van volumes hebben, met hele bijzondere ontwerpen wordt je niet trendsettend”. Ook spelen volgens hem de kosten steeds meer mee. 

Van Erp beaamt dat de markt door internet veel concurrerender is geworden. Toch kun je je volgens nog steeds onderscheiden: “Gispen slaagt daar nog altijd in”, denkt hij.

Tentoonstelling waardig

Tijdens de tentoonstelling in het Rotterdamse museum Boijmans van Beuningen over Gispen, ligt de nadruk vooral op bijzondere en in kleine oplage gemaakte producten. ”Maar ik vind Gispen juist heel bijzonder om het gewone”, vertelt Van Erp. ”Wie zegt dat grote oplagen namelijk niet bijzonder zijn?”

Wij hebben de grootste iconen uit de honderdjarige geschiedenis van Gispen voor je op een rijtje gezet. Oordeel zelf maar.

Thumbnail

In 1934 introduceerde Gispen de verende, achterpootloze fauteuil 412. Deze zijn nu weer in productie genomen. Foto: Chris van Koeverden
Thumbnail

Gispen maakte ook een wiegje. Beeld: Gispen

Thumbnail

Eind jaren tachtig ontwierp Gispen voor de Gasunie antroposofische kantoormeubelen voor het hoofdkantoor in Groningen. Beeld: Gispen 

Thumbnail

In 1954 kreeg wandkast model 663 het Diploma d’Onore, de hoogste onderscheiding op de triënnale in Milaan. Beeld: Gispen

Thumbnail

Ook bekend is het Presidentbureau, uit 1950. Dit was het eerste bureau dat echt voor de directie was bedoeld, vandaar de naam. Beeld: Gispen

Thumbnail

Kopers van het Presidentsbureau kregen het advies ook de Presidents-fauteuil te kopen. Het gewicht van de directeur kon je instellen, zodat de stoel altijd goed zat. Beeld: Gispen

Thumbnail

Modulaire bureaus, zonder computer, maar mét typemachine. Beeld: Gispen

Meer op rtlz.nl:

[ad_2]