SIMPC ontwerpt tablet voor ouderen en digibeten om eenvoudig…

[ad_1]

Purmerend

Als de negentigjarige moeder van Frans Abels uit Purmerend ten val komt na een beroerte is een gang naar het verzorgingstehuis onvermijdelijk. Frans en zijn broers hebben 24-uur mantelzorgdienst, maar communicatie met moeders is moeilijk aangezien ze geen bezoek meer mag ontvangen. Om eenvoudig contact te kunnen onderhouden wordt in overleg met het verzorgingshuis een speciaal voor senioren ontwikkelde tablet op kamer geplaatst. Met een ’aanbeveling’ van koning Willem-Alexander.

- Advertentie -

Frank van Dansik (49) en Ruud Storms (59) zijn eigenaren van SimPC, dat gevestigd is in Heiloo. Zij hebben een tablet ontwikkeld die voor iedereen te bedienen is. „Ons mission statement – zoals dat zo mooi heet – is dat we iedereen, ongeacht ervaring, leeftijd of beperking toegang willen verschaffen tot het internet. Dit betekent niet dat we het wiel opnieuw gaan uitvinden. We gebruiken alleen de beste apps die er zijn en maken deze simpel en voor iedereen toegankelijk.”

Ondersteuning

Voor Frans Abels, aandeelhouder bij SimPC, wordt het belang van een tablet die voor iedereen toegankelijk is, heel duidelijk wanneer zijn moeder (90 jaar) een beroerte krijgt en naar het verzorgingstehuis moet. „Mijn moeder had geen idee hoe ze een computer of tablet moest besturen. Al die knopjes en opties, ze zag door de bomen het bos niet meer. Daarom hebben wij voor haar de tablet gepersonaliseerd tot de meest simplistische ooit. Uiteraard kan deze uitgebreid worden met bijvoorbeeld telebankieren en zelfs patience, maar bij moeders staan er vier foto’s op haar tablet. Die van mij, mijn twee broers en een kleinkind. Als ze op de foto drukt, wordt er een beeldbelverbinding gerealiseerd. Dit is uiteraard ongelooflijk belangrijk in geval van nood, maar kan ook een grote rol spelen tegen eenzaamheid. Iets waar heel veel ouderen mee kampen.”

Storms: „De doelgroep die wij willen bedienen, beslaat ongeveer 800.000 mensen. Dat is een flinke afzetmarkt. Het ideaal was om een computer toentertijd – we bestaan al vijftien jaar – toegankelijk te maken voor iedereen en dat het altijd werkt. En met name dat mensen er ondersteuning bij konden krijgen. Want dat is voor ons het allerbelangrijkste.” Omdat ze dit bij SimPC zo belangrijk vinden, zit bij het kopen van een tablet een gratis servicepakket geleverd. „Mensen hebben levenslange ondersteuning”, gaat Storms verder. „Buiten het feit dat we een aantal voorzieningen hebben getroffen en programma’s hebben gemaakt, gaat het vooral om de ondersteuning. Dat is onze toegevoegde waarde. Mensen kunnen altijd bellen, kunnen op afstand worden overgenomen en kunnen vertrouwen op perfecte service.”

Willem-Alexander

„Zo’n tien jaar geleden hebben wij de toenmalige kroonprins Willem-Alexander tien of vijftien computers aangeboden voor een instelling in Arnhem. We hebben daarna met hem gebruncht. Zijn vader, Prins Claus, was toen net een paar jaar daarvoor overleden en tijdens deze brunch zei hij letterlijk; ’wat jullie nu hebben gedaan, zou ideaal zijn geweest voor mijn vader.’ Wij hebben nog een mooie brief van hem aan de muur in het kantoor hangen. Ons product was toen dus al heel erg in trek en we hebben het sindsdien alleen maar verbeterd en geschikt gemaakt voor tablets en telefoons.”

Wat ze binnen SimPC merken, is dat de relevantie met name tijdens de coronacrisis van de tablet enorm is. Van Dansik: „Er is momenteel een enorme behoefte aan beeldbellen en aandacht voor de eenzaamheid van ouderen. Was tien jaar terug ook al aan de orde, maar het grote verschil is dat het nu veel meer in het nieuws is. Het is echter van alle tijden en we zijn maar al te blij dat ze in verzorgingstehuizen nu zeggen, ’er moeten tablets komen’, zodat de ouderen kunnen communiceren met de buitenwereld. Mede dankzij onze samenwerking met KPN kunnen we nu zelfs internet leveren op locaties waar tot voor kort geen internet voor bewoners beschikbaar was.”[ad_2]

- Advertentie -